Ukmergiškiai su svečiais įsiamžino bendroje nuotraukoje.

Aktualijos, Naujausi

Prancūzijos instituto Lietuvoje atstovai savivaldybei pateikė intriguojantį pasiūlymą

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja

 

Ukmergėje lankėsi Prancūzijos ambasados Lietuvoje patarėjas kultūros klausimais ir Prancūzų instituto Lietuvoje direktorius Pascal Sliwanski, jo pavaduotojas Loïc Salfati ir instituto Kultūros skyriaus kultūros projektų koordinatorė Ramunė Vrubliauskienė.

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos kultūrinės veiklos vadybininkės Jurgos Jackevičiūtės lydimi, svečiai susitiko su rajono savivaldybės meru Dariumi Varnu, vicemeru Eugenijumi Kuodeliu, administracijos direktore Inga Pračkaile, Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėju Vaidotu Kalinu ir šio skyriaus vyr. specialistu Juliumi Zarecku.

Susitikimo metu aptartos bendradarbiavimo galimybės, kalbėta apie prancūzų kalbos mokymą rajono ugdymo įstaigose (prancūzų kalbos ukmergiškiai yra mokomi „Šilo“ progimnazijoje) bei galimą savivaldybės dalyvavimą Prancūzų instituto organizuojamoje programoje „Prancūziškas aidas Lietuvoje“.

Pasak P. Sliwanski, rugsėjį startuos „Lietuvos sezonas Prancūzijoje“, kurio metu, siekiant padėti užmegzti ir stiprinti ilgalaikį Prancūzijos ir Lietuvos profesionalų bendradarbiavimą, bus pristatyta Lietuvos kultūra ir istorija tiek iš paveldo, tiek iš šiuolaikinės perspektyvos. O rugsėjį–gruodį Lietuvoje numatytas „Prancūziškas aidas Lietuvoje“ – prancūziška programa, kuri atspindės arba atkartos „Lietuvos sezoną Prancūzijoje“.

Vienas pagrindinių šios programos projektų – į Lietuvą yra pakviestas ir atvyks garsus trafaretinio Prancūzijos gatvės meno atstovas Christian Guemy (pseudonimas C215), kuris nori kurioje nors Lietuvos (ne didmiesčio) savivaldybėje ant pastato sienos nutapyti to krašto istorinę asmenybę ar asmenybes, simbolizuojančias europietiškas vertybes, demokratiją, pasipriešinimą barbariškumui ir kt.

Daugiau nei dvidešimt metų gatvės meną kuriančio C215 darbai puošia ne tik Prancūzijos, bet ir kitų pasaulio šalių pastatus. Pastaruoju metu jis kelis kartus lankėsi Ukrainoje, kur kūrė kūrinius, remiančius su Rusijos agresija susiduriančią šalį. 2023 metais menininkas buvo apdovanotas Ukrainos ordinu ir Nacionaliniu ordinu už nuopelnus Prancūzijai.

„Su šiuo pasiūlymu – priimti mūsų įžymybę C215 – esame suplanavę aplankyti kelias Lietuvos savivaldybes. Gavę savivaldybių pritarimą bei pasiūlymus, kurioje erdvėje būtų galima vizualiai įamžinti kurią nors to krašto istorinę asmenybę, apie tai informuosime menininką. Ir jis atsirinks, kur ir ką pieš ant sienos“, – teigė P. Sliwanski.

„Mus šis pasiūlymas labai sudomino. Turime pasinaudoti tokia retai pasitaikančia puikia galimybe. Jau artimiausiu metu bus parengta reikalinga informacija garsiajam Prancūzijos menininkui. Labai tikimės, kad jis pasirinks būtent mus“, – sakė savivaldybės meras D. Varnas.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas