Pirmoji literatūrinės Vlado Šlaito premijos laureatė, filologijos mokslų daktarė I Žakevičienė.

Kultūra, Naujausi

Kalbinių ir kūrybinių patirčių kelionė bibliotekoje

Sigita ASTIKIENĖ

Vlado Šlaito viešosios bibliotekos direktorė

 

Ukmergės Vlado Šlaito viešoji biblioteka pakvietė ukmergiškius į susitikimą, skirtą lietuvių kalbai, poezijai ir kūrybai. Į renginį gausiai susirinko mūsų vietos bendruomenė: poetai, kūrėjai, lituanistai, bibliotekininkai, Antano Smetonos gimnazijos mokiniai bei kiti kalbai bei kūrybai neabejingi žmonės.

Poeto V. Šlaito asmenybę ir kūrybą pristatė literatūrologė, vertėja, pirmoji literatūrinės Vlado Šlaito premijos laureatė, filologijos mokslų daktarė Indrė Žakevičienė. Tyrėja atskleidė įdomių faktų iš poeto gyvenimo, pasidalijo įžvalgomis apie galimybę naujai tyrinėti mūsų kraštiečio kūrybą. Poeto eiles skaitė aktorė, skaitovė, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos scenos ir viešosios kalbos dėstytoja Rita Juodelienė. Aktorė ne tik skaitė eiles, bet ir labai gražiai ir jautriai pasakojo apie savo apsilankymą gimtosiose V. Šlaito vietose Žemaitkiemyje: prie poeto vaikystės namų, Žemaitkiemio bažnyčioje, vaikštant miestelio gatvėmis.

Įdomų pranešimą skaitė Žinių radijo komunikacijos projektų vadovė sociolingvistė dr. Ramunė Čičirkaitė. Lektorė pristatė, kaip kalba šiuolaikiniai paaugliai, ką reiškia jų kalboje vartojami kitų kalbų žodžiai, kaip per kalbą jaunimas išreiškia savo tapatybę ir pasiskirsto į grupes.

Po pranešimų ir poezijos lankytojai galėjo pasinerti į kūrybinį rašymą. Kūrybinio rašymo dirbtuves pradedantiesiems vedė rašytoja, turinio redaktorė Sandra Romienė. Dirbtuvėse vyravo kūrybinio rašymo teorija ir praktika, subalansuota pradedantiems rašytojams bei tekstų kūrėjams. Praktikos metu dalyviai sužinojo, kas yra kūrybinis rašymas, kaip susikurti rašymo rutiną, išvengti kūrybinių blokų, pažinti svarbiausius kūrybinių tekstų elementus.

Kiekvienas iš mūsų pasaulį pažįstame per įvairiausias patirtis, todėl tikimės, kad šis kalbinių ir kūrybinių patirčių pasidalinimas bibliotekoje įkvėps mūsų lankytojus rašyti, kurti ir dalintis tuo su aplinkiniais.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas