Asociatyvi pixabay.com nuotrauka.

Įvairūs

Ekonomiškas vairavimas: 10 patarimų, kaip sumažinti degalų sąnaudas

Kasmet didėjant dyzelino ir benzino kainoms, transporto priemonių savininkams tampa labai svarbu kuo efektyviau išnaudoti kiekvieną degalų litą, kad važiuotumėte kur kas ekonomiškiau ir sutaupytumėte daugiau lėšų.

Egzistuoja daug skirtingų priemonių, kurias galite pasitelkti kasdien vairuodami ir kurie turės teigiamos įtakos jūsų automobilio degalų sąnaudoms.

Taigi, siūlome pasitelkti keletą toliau pateiktų patarimų, kurie gali padėti reikšmingai sumažinti jūsų transporto priemonei kiekvieną mėnesį skiriamas lėšas degalams.

  1. Išlaikykite nuolatinį dėmesį kelyje

Numatydami, kas gali nutikti priešais jus vairuojant, gerokai padidinsite savo transporto priemonė sunaudojamų degalų efektyvumą ir sumažinsite automobilio stabdžių nusidėvėjimą.

Stenkitės išlaikyti dėmesį priešais važiuojančia transporto priemone, skirkite laiko pažvelgti toliau į priekį ir pažiūrėti, kas vyksta.

Jei matote, kad dega raudonas šviesoforo signalas, pabandykite šiek tiek anksčiau nei įprastai spustelėti greičio pedalą. Jei šviesoforo signalas pasikeis, vis tiek važiuosite ir sugaišite mažiau laiko, kad padidintumėte greitį, taip sunaudodami mažiau degalų.

Trumpiau tariant, kuo mažiau laiko praleisite stabdydami ir greitėdami, tuo mažiau degalų sunaudosite.

  1. Sklandžiai greitėkite ir lėtinkite

Užsidegus žaliam šviesoforo signalui, nespauskite akceleratoriaus pedalo ir kuo greičiau fiziškai įsibėgėkite.

Greitinkite kaip įmanoma sparčiau, tačiau tolygiai, norimą greitį pasiekite per protingą laiką, kad nesukeltumėte sunkumų už jūsų važiuojantiems eismo dalyviams. Taip pat nelaukite paskutinės minutės, kad sustotumėte – anksčiau atleiskite greičio pedalą ir švelniai stabdykite, kol visiškai sustosite.

Kai susiduriama su transporto priemonės greičio netolygumais, nesistenkite greitai didinti greičio ir nestabdykite, kad įveiktumėte netolygumą. Pasistenkite išlaikyti pastovų 15-20 km/h greitį, nebent jūsų automobilis yra itin žemas arba pastebimi netolygumai yra labai dideli.

  1. Pasirūpinkite automobilio priežiūra ir techniniu aptarnavimu

Norint užtikrinti, kad jūsų transporto priemonė būtų geriausios techninės būklės, labai svarbu užtikrinti, kad degalų sąnaudos būtų kuo geresnės.

Automobilis, kurio variklis yra reguliariai prižiūrimas, naudojant originalias dalis, skysčius ir tepalus, veiks geriau ir bus efektyvesnis nei tas, kuris nėra tinkamai prižiūrimas. Be to, jis bus kur kas patikimesnis.

Ratų suvedimas taip pat turi įtakos degalų ekonomijai, o jį gali sutrikdyti netgi toks paprastas dalykas kaip duobė kelyje, todėl būkite tikri, kad reguliariai tikrinate ratų suvedimą.

Kad visa jūsų automobilio techninė priežiūra būtų efektyvesnė, sau į pagalbą galite pasitelkti mobiliąją programėlę iš https://carone.app, kuri jus reguliariai informuos apie artėjančios techninės priežiūros datą.

  1. Stebėkite greitį ir naudokite kruizo kontrolę

Pasistenkite visuomet stebėti, kokiu greičiu važiuojate. Tai yra labai gera ir saugi praktika, tačiau tai taip pat gali padėti sutaupyti daugiau degalų.

Puikiai suprantama, kad visada turėtumėte laikytis greičio apribojimų, kad nepažeistumėte taisyklių, tačiau transporto priemonės degalų sąnaudos yra dar viena svarbi priežastis tai daryti.

Pavyzdžiui, važiuodami didesniu nei Lietuvoje leistinu greičiu – 80 km/h, o ne 70 km/h – sunaudosite papildomai 10 proc. degalų, taip pat papildomai teks mokėti baudas už greičio viršijimą.

Kruizo kontrolė gali palengvinti šio klausimo sprendimą. Greitai lėtėjant ir greitėjant labai padidėja degalų sąnaudos, todėl suteikti galimybę savo transporto priemonei palaikyti optimalų greitį yra efektyviausias pasirinkimas.

  1. Pašalinkite perteklinį svorį

Kuo sunkesnis jūsų automobilis, tuo daugiau degalų jis sunaudoja, todėl viskas, ką įmanoma padaryti, kad automobilis būtų lengvesnis, padės sutaupyti daugiau pinigų.

Pagrindiniai kaltininkai – stogo dėžės ir dviračių laikikliai, tačiau teigiamos įtakos degalų sąnaudoms gali turėti ir paprasčiausias galinės sėdynės bei bagažinės sutvarkymas.

Taigi, kuo lengvesnis bus jūsų automobilis, tuo mažiau degalų jis sunaudos.

  1. Tinkamai perjunginėkite pavaras

Siekiant iš kiekvieno sunaudoto degalų litro išgauti didžiausią nuvažiuojamą atstumą ir išlaikyti maksimalų efektyvumą, labai svarbu, kad visuomet tinkamu metu naudotumėte tinkamą pavarą.

Tačiau turėtumėte būti labai atsargūs, kad pavarų neperjungtumėte pernelyg dažnai, ir įsitikinkite, kad variklis neužsikrauna dėl per žemos greičiui ir vietovei pritaikytos pavaros.

Paprastai benzininiai automobiliai ekonomiškiausi yra nuo 1500 iki 2500 aps/min, todėl, kai tik viršijate aukštesnę pavarą, turėtumėte stengtis perjungti aukštesnę pavarą. Dyzeliniams varikliams ši riba yra nuo 1300 iki 2000 aps/min.

  1. Stenkitės transporto priemonės neeksploatuoti tuščia eiga

Kai jūsų automobilis stovi, o variklis yra įjungtas ir dirba tuščiąja eiga, iš sudeginamų degalų gaunama lygiai nulis kilometrų per litą. Taip yra todėl, kad degalai yra naudojami, tačiau jūs niekur nevažiuojate.

Taigi, jei ko nors laukiate prie namų, išjunkite automobilio variklį. Jei nusprendžiate užkąsti automobilyje, taip pat išjunkite variklį.

Žinoma, šiuolaikiniai automobiliai su ‚START/STOP“ funkcija taupo degalus išjungdami variklį, kai transporto priemonė stovi. Jei jūsų eksploatuojamame automobilyje yra ši funkcija, geriausia, ką galite padaryti degalų sąnaudoms sumažinti, yra palikti ją įjungtą.

  1. Padangų būklė ir jų slėgis

Vienas iš svarbiausių veiksnių, lemiančių transporto priemonė degalų sąnaudas, yra jos padangų eksploatacinės savybės.

Tinkamai pripūstos padangos turi didelę įtaką automobilio degalų ekonomijai. Tačiau jei padangos yra tinkamai nepripūstos, jos gali turėti net 2,5 proc. neigiamos įtakos jūsų sunaudojamų degalų kiekiui.

Kitas būdas, kuriuo automobilio padangos gali turėti įtakos, yra jų degalų naudojimo efektyvumo įvertinimas.

Europos Komisija kiekvieną padangą skirsto į kategorijas nuo A iki G pagal degalų naudojimo efektyvumą.

A klasės padangos gali padidinti transporto priemonės degalų ekonomiją net 7,5 proc., lyginant su G klasės padangomis, o tai reiškia, kad, esant tinkamam slėgiui padangose, degalų ekonomiškumą jau pagerinsite 10 proc.

  1. Tinkamai naudokite oro kondicionierių ir šildymo funkcijas

Bendroji taisyklė – viskas, kas reikšmingai iškrauna automobilio akumuliatorių, taip pat turi įtakos ir automobilio degalų sąnaudoms. Taip yra todėl, kad akumuliatoriaus įkrovimui palaikyti naudojamas generatoriaus, kuris maitina automobilio variklį, o šiam veikti reikia degalų.

Tačiau nemaža dalis vairuotojų nė nenumano, kad didžiausias kaltininkas yra oro kondicionierius, kuris važiuojant mieste degalų sąnaudas gali padidinti net iki 7 proc.

Važiuojant didesniu greičiu šis poveikis mažiau pastebimas, o važiuojant greitkeliu oro kondicionieriaus naudojimas iš tikrųjų yra efektyvesnis nei langų nuleidimas, nes atsiranda pasipriešinimas.

Šildomos sėdynės, šildomas vairas, šildomas priekinis stiklas visos kitos transporto priemonės dalys, kurios yra šildomos, taip pat sunaudoja daugiau degalų.

  1. Sumažinkite pasipriešinimą

Automobilių gamintojai iki šiol labai stengiasi, kad jų gaminamos transporto priemonės būtų aerodinamiškos ir kuo efektyviau slystų oru, taip pagerinant tiek eksploatacines savybes, tiek ir degalų sąnaudas.

Tačiau įsigydami tokias transporto priemones mes jas neilgai trukus sugadiname, nes pradedame montuoti dviračių laikiklius, stogo dėžes ir važinėjame nuolat atidarytais langais ir stoglangiu.

Visi šie veiksniai sukuria papildomą pasipriešinimą, todėl transporto priemonės varikliui tenka dirbti kur kas sunkiau, kad išlaikytų optimalų važiavimo greitį, kas padidina degalų sąnaudas.

Taigi, kai jūsų automobilis yra nenaudojamas, turėtumėte nuimti visus išorinius laikiklius, o greitkelyje langus ir stoglangį laikyti uždarytus.

Nedidelės pastangos gali reikšmingai sumažinti degalų sąnaudas

Jei laikysitės visų pirmiau nurodytų patarimų, tai gali turėti labai didelės įtakos jūsų transporto priemonė degalų suvartojimui, kas nulemtų ir mažesnes eksploatacines išlaidas.

Vos keli vairavimo stiliaus pakeitimai ir tinkama techninė automobilio priežiūra gali daug ką pakeisti!

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas