Sėkmingiausios svetingumo erdvės Vilniaus senamiestyje įkūrėjas Nielsas Peteris Pretzmannas traukiasi iš Senatorių pasažo vadovo pareigų, kad visas pastangas galėtų skirti ekologiškam ūkininkavimui ir tvarios maisto grandinės kūrimui Lietuvoje.
Posūkis link maisto tiekimo grandinės šaknų
Ketverius metus restoranų verslą kūręs Vilniaus senamiestyje, tvaraus maisto idėjų vėliavnešys N. P. Pretzmannas renkasi savo energiją skirti sričiai, apie kurią kalbama daug, tačiau daroma gerokai per mažai. Nuo šio pavasario jis grįžta į veiklą, kuria užsiėmė ankstyvoje jaunystėje, bet vėliau nuo jos nutolo, – ūkininkauti Ukmergės rajone, Radiškyje, įsikūrusiame ekologiškame ūkyje „Farmers Circle“.
„Ūkis yra svarbiausia maisto grandinės dalis, ant jo pamato pastatyta visų Senatorių pasažo restoranų ir parduotuvių veikla. Tai vienintelis būdas užtikrinti, kad tai, ką parduodame ir tiekiame svečiams lėkštėje, yra sveika kūnui. Augindami produktus šalia namų, tik 70 km atstumu nuo Vilniaus, kuriame tvarią trumpąją tiekimo grandinę. Jau daug dešimtmečių esu versle, dirbau įvairiausiose industrijose, tačiau ši yra labiausiai atsakinga už klimato kaitos problemas. Žmonija neįtikėtinai nualino derlingą žemę, mes atsidūrėme ant labai pavojingos krizės slenksčio. Veikti būtina greitai, tad noriu visą savo energiją skirti teisingam, geram ūkininkavimui“, – pranešime spaudai cituojamas N. P. Pretzmannas, Senatorių pasažo ir ūkio „Farmers Circle“ įkūrėjas.
Svarbiausia – žemės sveikata
N. P. Pretzmannas daug bendrauja su bendraminčiais Lietuvos ūkininkais, mokosi iš jų gerųjų praktikų ir tikisi, kad kartu pavyks sukelti ekologiško, holistinio ūkininkavimo bangą.
„Visą dėmesį turėtume skirti tam, kas po mūsų kojomis, ko nematome. Mes siekiame auginti regeneracinį ūkį, kuriame galėtume atkurti sveiką dirvožemį ir į jį susigrąžinti visus mikroorganizmus – žemės neariame, keičiame pasėlius ir nenaudojame jokių cheminių trąšų. Man sunku patikėti, kad ūkininkavimui vis dar naudojami tie patys chemikalai, kuriais per Antrąjį pasaulinį karą buvo žudomi žmonės“, – pastebėjimais dalijasi N. P. Pretzmannas.
Planuoja Baltijos maisto sistemų akademiją
Nuo pat ūkio įkūrimo 2018 metais buvo svajojama, kad jis taptų holistinio ūkininkavimo centru, kuriame būtų dirbama išvien su gamta, dirbantys tais pačiais principais ūkininkai čia rinktųsi keistis žiniomis ir kurti verslo. Ūkio pavadinime „Farmers Circle“ (liet. „ūkininkų ratas“) yra užkoduotas kvietimas ūkininkams atvykti ir dalintis patirtimi.
Geri maisto auginimo principai suburia bendraminčius visame pasaulyje. Iniciatyvinė grupė žmonių iš Jungtinės Karalystės, Danijos, Suomijos ir Lietuvos kuria pamatus Baltijos maisto sistemų akademijai, kurios pirmas susitikimas numatytas šių metų rudenį. Akademijos tikslas – visų maisto grandinių sričių atstovams nuo ūkininkų iki virėjų ir sprendimus priimančių politikų suteikti daugiau praktinių žinių apie būtinus žingsnius.
„Visi žinome, kad maisto tendencijas kuria profesionalūs šefai aukščiausio lygio restoranuose. Vėliau jas perima kiti restoranai, mokyklų virtuvės ir visi tie, kurie gamina namuose. Tad dialogas tarp visų maisto grandinės dalyvių ir bendras tikslas išlaikyti dirvą sveiką yra būtinas“, – sako N. P. Pretzmannas.
„G. ž.“ inform.
Danų verslininkas Nielsas Peteris Pretzmannas, nuo 2012 metų gyvenantis Lietuvoje, yra nekilnojamojo turto įmonės „Asgaard Properties“ savininkas, vertikalaus ūkio „Leafood“ pagrindinis investuotojas, svetingumo įmonių grupės „Baltic Food Republic“ ir ekologinio ūkio „Farmers Circle“ įkūrėjas. „Baltic Food Republic“ valdo Senatorių pasaže įsikūrusius restoranus „Nineteen18“ ir „14Horses“, natūralaus vyno barą „Taurės“, mėsinę, kepyklą, knygyną, ūkio ir interjero reikmenų parduotuves.
Sertifikuotas 600 hektarų ekologiškas ūkis „Farmers Circle“, įsikūręs Ukmergės rajono Radiškio kaime, tiekia produktus Vilniuje esantiems „Nineteen18“, „14Horses“ ir kitiems restoranams, siekiantiems gaminti iš tvariai Lietuvoje užaugintų produktų. 2021 metais ūkis „Farmers Circle“ pelnė „Gero ūkininko ambasadoriaus“ apdovanojimą, jame veikia vienintelis Lietuvoje ekologinis restoranas „Red Brick“, kuriame patiekalus kuria islandas šefas Arnór Ingi Bjarkason. Šiais metais ūkyje pradės veikti moderni skerdykla, kuri užtikrins aukštesnę ūkyje auginamų Angus veislės galvijų mėsos kokybę.
Ūkyje auginamos daržovės, vaisiai, grūdai, žole šeriami Angus veislės jaučiai ir ekologiškos vištos. Veikia maisto perdirbimo cechas, gaminantis marinuotas daržoves, daržovių pagardus ir padažus.
Rekomenduojami video
Aktualijos
Žiūrėti kitas naujienas
Aktualijos, Naujausi
Ugniagesiai aptarė praėjusių metų veiklos rezultatus
2025/03/27
Komentarų (0)
Aktualijos, Naujausi
Suvažiavime ukmergiškiai atstovavo partijos skyriui
2025/03/27
Komentarų (3)
Aktualijos, Naujausi
Rajono savivaldybės vadovai lankėsi Briuselyje
2025/03/24
Komentarų (2)
Aktualijos, Naujausi
Dalyvavo TS-LKD suvažiavime
2025/03/23
Komentarų (6)
Aktualijos
„Enefit“ Ukmergėje įrengė dvi elektromobilių įkrovimo stoteles
2025/03/20
Komentarų (4)
Aktualijos, Naujausi
Baigtas pietinio Ukmergės aplinkkelio projektavimas
2025/03/19
Komentarų (15)
Įtrauki darbo aplinka visiems: kaip „Lidl Lietuva“ skatina lyčių lygybę ir moterų lyderystę?
2025/03/25
Komentarų (0)
Šeimos planas: kaip pasiruošti ekstremaliosioms situacijoms
2025/03/25
Komentarų (1)
Medžių kirtimas ir genėjimas pavasarį: ką būtina žinoti
2025/03/25
Komentarų (0)
Perrinkta dar vienai kadencijai
2025/03/23
Komentarų (1)
Pastatų savininkus kviečia teikti paraiškas
2025/03/23
Komentarų (1)
Paroda „Ką pasėsi… 2025“ – žingsnis į dar tvaresnį ir efektyvesnį žemės ūkį
2025/03/21
Komentarų (0)
Prisijunk prie galingos „Lidl“ komandos: naujoje darbdavio įvaizdžio kampanijoje – komandiškumas, karjeros galimybės ir konkurencingas atlygis
2025/03/17
Komentarų (0)
Vyriausybė pritarė visuomeninio tiekimo pratęsimui
2025/03/17
Komentarų (0)
VMI pradėjo grąžinti permokas
2025/03/16
Komentarų (0)
Žmonės
Žiūrėti kitas naujienas
Naujausi, Žmonės
Merui patarinės visuomeninis konsultantas
2025/03/27
Komentarų (0)
„Laiko atspindžiai Vilkmergės žemėje“, Naujausi, Žmonės
Mokytojas, Ukmergėje statęs operetes
2025/03/24
Komentarų (2)
Naujausi, Žmonės
Vytauto g. 22, Ukmergė: kad namas vėl virstų namais
2025/03/12
Komentarų (16)
Naujausi, Žmonės
Pirmojo JAV prezidento vizito į Lietuvą užkulisiai
2025/02/28
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Česlovo Juršėno susitikimas su Ukmergės policijos bendruomene
2025/02/21
Komentarų (0)
Naujausi, Žmonės
Visuomenės sveikatos specialistei – metų apdovanojimas
2025/02/15
Komentarų (0)
Šimtametis iki šiol klausosi klasikinės muzikos ir bičių dūzgesio
2025/03/23
Komentarų (0)
Ukmergės tremtiniai susibūrė į biblioteką
2025/03/20
Komentarų (0)
„Spiečius“ tapo vieta, kur svajonės tampa tikrove
2025/03/17
Komentarų (0)
Garbės pilietis Vygaudas Ušackas parašė atsiminimų knygą
2025/02/25
Komentarų (0)
MRU prof. dr. Ieva Deviatnikovaitė – apie meilę savo profesijai ir gimtajam kraštui: „Savo veiklą noriu skirti mūsų šaliai“
2025/02/24
Komentarų (0)
Surengė ilgamečių santuokų pagerbimo šventę
2025/02/22
Komentarų (1)
Tuoktis tampa nepopuliaru
2025/02/09
Komentarų (0)
Žygis į Didžiosios Kovos apygardos partizanų parką
2025/02/06
Komentarų (0)
Trys kraštiečio ultramaratonininko patarimai, kaip išlaikyti ryžtą, kai kelias tampa sunkus
2025/02/04
Komentarų (1)
Įvairūs
Žiūrėti kitas naujienas
Įvairūs
Kodėl katėms reikia draskyklės ir kaip ji prisideda prie jų gerovės?
2025/03/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Stihl grandininiai pjūklai: kaip išsirinkti tinkamiausią modelį?
2025/03/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Automobilio poliravimas: dažniausios klaidos ir kaip jų išvengti
2025/03/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Kaip augintiniui sumažinti stresą vizito pas veterinarą metu?
2025/03/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Aplinkai draugiškos vizitinės kortelės
2025/03/27
Komentarų (0)
Įvairūs
Trys geriausios vietos vasaros atostogoms Rytų Viduržemio jūros regione
2025/03/27
Komentarų (0)
Pramoniniai vielos tinklai: apsauga, tvirtumas ir ilgaamžiškumas
2025/03/27
Komentarų (0)
Šviežia ir natūrali: kodėl verta rinktis produktus iš ūkininkų krautuvėlės?
2025/03/27
Komentarų (0)
Privatūs detektyvai dingusių asmenų paieškoje – kada kreiptis?
2025/03/27
Komentarų (0)
Dviratis treniruoklis – mažesnė apkrova sąnariams ir saugesnis būdas sportuoti?
2025/03/27
Komentarų (0)
Pigus ar brangus akumuliatorius? Kur slypi kainos skirtumai?
2025/03/27
Komentarų (0)
Modernūs vonios baldai ir naujausios tendencijos
2025/03/27
Komentarų (0)
Techninė pagalba kelyje sunkvežimiams – kokios paslaugos teikiamos?
2025/03/27
Komentarų (0)
Plaukų dažai žiliems plaukams – kaip namų sąlygomis atgaivinti spalvą?
2025/03/27
Komentarų (0)
Kokie oro drėkintuvai tinka didelėms patalpoms?
2025/03/27
Komentarų (0)
Kultūra
Žiūrėti kitas naujienas
Kultūra
Geriau už tylą
2025/03/25
Komentarų (0)
„Laiko atspindžiai Vilkmergės žemėje“, Kultūra, Naujausi
Lietaus gimtadienį pasveikino prapliupęs lietus
2025/03/23
Komentarų (0)
Kultūra
Be kalbos nėra tautos!
2025/03/20
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Artėjant Pasaulinei meno dienai skelbiami laureatų vardai
2025/03/20
Komentarų (0)
Kultūra
Lietuvos žydų gelbėtojų dienos paminėjimas Ukmergėje
2025/03/07
Komentarų (0)
Kultūra, Naujausi
Ukmergėje – „Sengirės“ seansas ir fotografijų paroda „Medžių gyvenimai“
2025/03/07
Komentarų (0)
Kasmetinė Ukmergės tautodailininkų kūrinių paroda
2025/03/21
Komentarų (0)
Bibliotekoje – renginių ciklas
2025/03/21
Komentarų (0)
Lietuvių kalba ir mes
2025/03/21
Komentarų (0)
Flirtas trise: aš, gyvenimas ir mirtis
2025/03/17
Komentarų (0)
Kovo 11-osios šventinių renginių akimirkos
2025/03/16
Komentarų (0)
Šventėje – geros emocijos, sveikinimai, muzika ir šokiai
2025/03/16
Komentarų (5)
Damų dramos dėl kavos
2025/03/04
Komentarų (0)
Finansuoti 7 Ukmergės kultūros ir meno projektai
2025/03/04
Komentarų (0)
Trisdešimt antrąjį kartą „Grok, armonika“ į kiemą kvies pavasarį
2025/03/01
Komentarų (0)