Meras Darius Varnas su svečiais.

Žmonės

Seimo nariai domėjosi švietimo klausimais

Kovo 4-ąją Ukmergėje lankėsi Lietuvos Respublikos Seimo nariai prof. Vilija Targamadzė ir Algirdas Stončaitis. Jie susitiko su Trečiojo amžiaus universiteto bendruomene, rajono savivaldybės vadovais, administracijos darbuotojais bei ugdymo įstaigų atstovais.

Susitikimų metu daugiausia kalbėta ir diskutuota apie švietimą – įtraukųjį ugdymą, mokyklų tinklo pertvarką, mokytojų stygių ir šios problemos sprendimo būdus.

A. Stončaitis teigė, kad pavasario sesijoje bus keliami su švietimu susiję klausimai, svarstomos įstatymų pataisos. Jo žodžiais tariant, politikai puikiai žino ir supranta problemas. Norint jas išspręsti, svarbu žinoti ir švietimo bendruomenės nuomonę.

Susitikimo dalyviai išklausė rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjo Vaidoto Kalino pranešimą „Kai tos sąlygos (į)kvepia“. Vedėjas jį pristatė „sportiniu“ principu – nurodydamas konkrečius skaičius ir vietas, kokias Ukmergės švietimas užima visos šalies kontekste.

Rajono bendrojo ugdymo įstaigose šiuo metu mokosi 3 500 mokinių, 1 500 priešmokyklinukų ir ikimokyklinukų, dirba 610 mokytojų, kurių amžiaus vidurkis – 52 metai, nemokamą maitinimą gauna apie 1 700 vaikų, 1 020 mokinių teikiama pavežėjmo paslauga į/iš ugdymo įstaigą/os, „Ryto“ ugdymo centre ugdomas 91, o bendrosios paskirties įstaigose – 177 didelių ir labai didelių specialiųjų ugdymo poreikių mokiniai.

Savivaldybių gerovės indekse tarp visų panašaus dydžio šalies savivaldybių (tokių yra apie 34) Ukmergės rajono savivaldybė pagal bendrą švietimo kokybę užima gana aukštą – devintą vietą, o pagal naujai komplektuojamų priešmokyklinio ugdymo grupių, kuriose yra ne daugiau kaip 20 mokinių, dalį bei naujai komplektuojamų bendrojo ugdymo mokyklų bendrosios paskirties 1 klasių komplektų, kuriuose yra ne daugiau kaip 24 mokiniai, dalį – pirmą, pagal ikimokykliniame ir priešmokykliniame ugdyme dalyvaujančių 3-5 metų vaikų dalį tenka šešta vieta, pagal švietimo pagalbą gaunančių mokinių dalį – aštunta.

„Ukmergė visada žinojo, kur eina. Ji kartu su visais eina, o kartais ir šokuoja koja kojon bei turi kryptį – į pilietišką, įvairų, saugų, kokybišką, šiuolaikišką ir draugišką Ukmergės švietimą“, – teigė V. Kalinas.

V. Targamadzė savo pranešime „Švietimas: kur link ar aplink“ akcentavo mintį: „Nepamirškime, kas buvo seniau. Kokie metodai, kokia gera patirtis. Būkime subalansuoti savo pedagoginėje veikloje.“

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas