Renginyje vyravo geros emocijos.

Aktualijos, Naujausi

Širdies dulkės pasklido ir Ukmergėje

Orinta PLIUSNIENĖ

GIMK specialistė, vykdanti papildomas socialinio darbuotojo (globos koordinatoriaus) pareigas

 

Ukmergės globos centro kiemelyje (Vilniaus g. 87) žmonės, neabejingi biologinių tėvų globos netekusiems vaikams, spalvotomis dulkėmis nuspalvino vasaros dangų. Taip birželio 27 dieną miesto gyventojai ir svečiai minėjo Vaikų globos savaitę, kurią organizuoja globos centrus vienijantis tinklas „Vaikai yra vaikai“ kartu su Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos.

Spalvotos dulkės, arba kitaip – širdies dulkės, – šiųmetis vaikų globos savaitės simbolis, reiškiantis gerumą ir meilę. Šie jausmai sklinda atrakinus geležinę – mitų ir neigiamų nuostatų apie globą ir įsivaikinimą sukaustytą – širdį.

Šventėje dalyvavo ir širdies dulkes drauge skleidė ne tik prižiūrinčios, globojančios (rūpinančios) be biologinių tėvų globos likusius vaikus šeimos, bet ir patys vaikai, kurių svajonė turėti saugius namus išsipildė. Svarbu, kad visuomenėje kuo plačiau pasklistų širdies dulkės ir atsivertų vis daugiau durų vaikams, netekusiems tėvų globos. Kiekvieno žmogaus prigimtinė teisė gyventi šeiminėje aplinkoje. Tam reikia visuomenės dėmesio ir empatijos, nes kiek-vienas galime suteikti namus.

Birželio 26–30 dienomis Ukmergės globos centro specialistai centrinėje miesto alėjoje, Vienuolyno gatvėje, kalbino praeivius, miestiečius ir miesto svečius, atsakinėjo į klausimus, susijusius su vaikų globa šeimoje.

„Norime, kad visuomenė žinotų apie galimybes savo šeimoje globoti vaikus. Suprantame, kad ne visada atrandame laiko ar užsispyrimo ateiti ir tuo pasidomėti. Norime suteikti žmonėms galimybę be atskiro pasiruošimo prieiti ir paklausti „čia ir dabar“, tiesiog einant į parduotuvę ar grožio saloną“, – sakė Ukmergės globos centro Globėjų ruošimo ir vaikų globos organizavimo padalinio vadovė Ramunė Lisauskienė.

„Spalvingu ir būgnų garsais pažymėtu vakaru pradėjome globos savaitę laukdami Globėjų dienos šventės, kuri vyksta kasmet liepos pirmąjį savaitgalį. Mūsų Ukmergės globos centro globėjų (rūpintojų), budinčių globotojų bendruomenė nekantriai laukia išvykos į didįjį Globėjų savaitės renginį, kuris šiais metais organizuojamas 700-ąjį gimtadienį mininčiame Vilniuje“, – pasakojo Ukmergės globos centro direktorius Vygantas Kaselis.

Šiais metais Ukmergės globos centras pakvietė esamus ir būsimus budinčius globotojus, globėjus (rūpintojus) ir jų vaikus bei artimuosius į Gongų terapiją bei dovanojo jiems žinomų žmonių linkėjimus. Susirinkusiuosius pasveikino Globos centro ambasadorius, renginių vedėjas Evaldas Venskutonis, aktorius, režisierius, choreografas ir šokėjas Gytis Ivanauskas, trijų vaikų tėtis, tinklaraštininkas, knygos „Mamų eilės“ autorius Simonas Urbonas ir ukmergiškė atlikėja Odilija Murauskaitė.

„Globoti svetimus vaikus pasiryžta ne kiekvienas – o tik vaikus labai mylintys, atsakingi, stiprūs ir norintys padaryti daugiau žmonės. Be galo juos gerbiu ir jais žaviuosi, nes jie – ypatingi, nepaprasti žmonės. Esu dėkingas jiems, kad savo šilumą ir namus suteikia globojamiems vaikams, kurių kiekvienas turi savo skaudžią gyvenimo istoriją, paženklintą nusivylimais, netektimis, nepriežiūra ir traumomis. Nuoširdus rūpestis mažesniu ir silpnesniu kuria mūsų visuomenėje tarpusavio pasitikėjimą bei stiprina bendruomenę“, – kalbėjo Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas.

Šiuo metu Ukmergės rajone yra 124 globojami (rūpinami) vaikai: 99 auga šeimose, o 25 – institucijoje.

Širdies dulkės Vaikų globos savaitės metu pasklis visoje Lietuvoje. Taip siekiama priminti, jog globa yra galimybė pačiam globėjui atrasti naują ryšį su vaiku, pakeisti ne tik savo, bet ir vaiko gyvenimus. Tačiau pirmiausia turime išlaisvinti jausmus, slypinčius širdyje.

„Tyrimai rodo, kad net 64 proc. lietuvių teigia, jog jų gyvenimą labiausiai įprasmina šeima ir ryšys su artimaisiais, tačiau daugiau nei pusė respondentų apie globą ar įvaikinimą nėra pagalvoję, o dar 17 proc. sako, kad jiems tai neaktualu. Dažnai taip yra dėl visuomenėje vis dar vyraujančių mitų ir klaidingų nuostatų apie globą ir įsivaikinimą.

Yra manančių, jog turint biologinių vaikų nevalia globoti ar įsivaikinti, kiti mano, kad nesusitvarkys, mat be tėvų augantys vaikai gali turėti elgesio ar sveikatos problemų. Nusistatymų vis dar apstu, tačiau visos globą supančios visuomenės stigmos stingdo mūsų širdis, užrakina jas po geležiniu skydu. Todėl labai svarbu atrakinti širdis ir pasiekti gerumą, meilę bei šiuos jausmus plačiai paskleisti“, – Vaikų globos savaitės idėją pristatė Rugilė Ladauskienė, „Vaikai yra vaikai“ vadovė, globos ekspertė.

Daugiau informacijos apie vaikų ir paauglių globą galima rasti Facebook paskyroje „Vaikai yra vaikai“, internetiniame puslapyje www.globoscentrai.lt arba paskambinus į Vaiko teisių liniją telefonu 8 800 10 800.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas