Rekonstruoto pastato Bažnyčios g. 10 vizualizacija.

Aktualijos, Naujausi

Parengti klebonijos rekonstravimo projektiniai pasiūlymai

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Bažnyčios gatvėje, šalia Šv. apaštalų Petro ir Povilo bažnyčios esantis medinis buvusios klebonijos pastatas du dešimtmečius stovi tuščias. Kone prieš šimtmetį statyta tuometė parapijos špitolė jau baigia susmegti. Dabar atsirado viltis į senamiesčio zoną patenkantį statinį prikelti naujam gyvenimui. Nuo 2019-ųjų vėlyvo rudens Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebono ir Ukmergės dekanato dekano pareigas einantis kunigas Raimundas Kazaitis turi norą ne tik prikelti senąjį pastatą, bet ir po jo stogu įkurdinti visas parapijos veiklas bei įrengti butą kunigui.

Rajono savivaldybės tinklapyje informuojama apie parengtus religinės paskirties pastato Bažnyčios g. 10, Ukmergėje, rekonst-ravimo ir pagalbinio ūkio pastato statybos projektinius pasiūlymus. Juos pagal Ukmergės šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos užsakymą parengė UAB „Monresta“.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Šv. apaštalų Petro ir Povilo parapijos klebonas R. Kazaitis, matyt, lengviausia būtų buvę šį griūvantį pastatą išardyti ir jo vietoje pastatyti naują. Tačiau to daryti negalima, nes jis stovi senamiesčio zonoje, kuriai taikomi tam tikri ribojimai.

2021 metais Kultūros paveldo departamento antroji nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo taryba svarstė klausimą dėl šio pastato teisinės apsaugos reikalingumo. Posėdžio protokole rašoma, kad „išanalizavus turimą ikonografinę medžiagą, publikacijas, nustatyta, jog namas statytas XX a. I pusėje. Jame buvo špitolė, vėliau įsikūrė klebonija. Šiuo metu pastatas negyvenamas. Sovietiniu laikotarpiu pastatas remontuotas: prie šiaurės vakarų fasado 1964 m. pristatyta veranda, pakeista stogo konstrukcija, sumūryti silikatinių plytų dūmtraukiai, didžioji dalis vidaus autentiškų elementų neišlikę. Įvertinus turimus duomenis ir apžiūrėjus namą, siūloma jį priskirti urbanistinės struktūros statinių kategorijai, nes jis formuoja Ukmergės senamiesčio užstatymo struktūrą. Vertinimo tarybos nariai pasisakė, kad pastatą tikslinga priskirti urbanistinės struktūros statiniui, tačiau vadovaujantis Nekilnojamųjų kultūros vertybių vertinimo, atrankos ir reikšmingumo lygmens nustatymo kriterijais, jis atitinka tik vieną punktą – amžiaus cenzą, tačiau nėra reikšmingas architektūrine, istorine verte, neišlikę autentiškumo elementai, pastatui nepakanka verčių, kad būtų suteikta apsauga“.

Šalia bažnyčios esantis šimtametis medinis buvusios klebonijos pastatas du dešimtmečius stovi tuščias.

Aiškinamajame rašte pažymėta, kad projektuojamas sklypo Bažnyčios g. 10 užstatymas atitinka nustatytus reikalavimus. Rekonstruojamas klebonijos pastatas buvusio pastato vietoje išlaiko užstatymo plotą, siluetą, stogo formą. Sklypo reljefas nekeičiamas. Prieš pradedant žemės judinimo darbus, bus atliekami archeologiniai tyrimai.

Projektuojamo vieno aukšto su mansarda pastato užstatymo plotas numatomas 250 kv. m, bendras plotas – 311,27 kv. m (iš jų – 118,64 kv. m užims mansarda). Pastato tūris – 1 500 kub. m.

Išorines sienas planuojama mūryti iš silikatinių blokų, apšiltinti ir aptaisyti medžio dailylentes imituojančiomis fibrocementinėmis lentomis. Perdanga numatyta iš gelžbetoninių surenkamų plokščių, dvišlaičio su valmomis stogo konstrukcija medinė, danga – skardinė. Laiptinei į mansardinį aukštą apšviesti bus montuojami stoglangiai. Į kiemo pusę ties mansardiniu aukštu įrengiami du balkonai su dvišlaičiais stogeliais.

Pirmame aukšte numatomos patalpos parapijos reikmėms: raštinė, salė ir edukacinė patalpa (klasė) su pagalbinėmis patalpomis. Pagrindinis įėjimas į parapijos reikmėms skirtas patalpas – pro duris verandoje. Antras išėjimas iš pirmo aukšto patalpų pro duris kiemo pusėje. Šiomis durimis naudosis ir mansardiniame aukšte įrengto buto gyventojas.

Šiame sklype be klebonijos pastato dar yra mūrinis rūsys, taip pat registruotas ūkinis pastatas, kuris jau sugriuvęs, geriamojo vandens šachtinis šulinys. Planuojama rūsį užpilti, nugriaunant mūrinį antstatėlį, numatyta atstatyti ūkinį pastatą, kuriame būtų garažas ir ūkinis sandėlis, arčiau šventoriaus tvoros numatyta įrengti pavėsinę.

Paklaustas, kada galėtų prasidėti klebonijos rekonstrukcija, klebonas R. Kazaitis teigė, jog atsakyti į šį klausimą kol kas sudėtinga: „Dabar viešam svarstymui teikiami projektiniai pasiūlymai. Kitas etapas – projektas, leidimas statyboms. Be abejo, visa tai kažkiek užtruks ir, jei nebus kokių nors nenumatytų kliūčių, galės prasidėti darbai…“

Klebonas paaiškino, jog šis projektas bus įgyvendinamas iš parapijos lėšų – kitų finansavimo šaltinių kol kas nėra.

„Tikintieji aukoja lėšas, ir toliau tikimės jų geranoriškumo“, – sakė kunigas R. Kazaitis, pabrėžęs, jog naujoji klebonija nebus klebono namai, ji tarnaus visos parapijos reikmėms.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas