Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos, Naujausi

Pasikeitė būsto pritaikymo tvarka

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

2022 m. neįgalių žmonių būsto pritaikymui iš valstybės biudžeto numatyti 4 mln. Eur. Ukmergei skirta 51,6 tūkst. Eur. Nuo vasario daugiau asmenų, turinčių negalią, galės pretenduoti, kad jų būstas būtų pritaikytas pagal individualius poreikius. Tuo dabar užsiims savivaldybė, pats žmogus savarankiškai arba bus skiriama būsto pritaikymo išlaidų kompensacija, jei asmuo nusipirks jo poreikius atitinkantį gyvenamąjį plotą.

„Gimtosios žemės“ kalbinta rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė Lina Sabaliauskienė teigė, kad būstai neįgaliesiems iš valstybės ir savivaldybės biudžetų lėšų pritaikomi nuo 2007 metų, iš viso žmonėms su negalia Ukmergės rajone pritaikyti 64 būstai.

„Vadovaujantis Būsto pritaikymo neįgaliesiems tvarkos aprašu, patvirtintu Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministro 2019 m. vasario 19 d. įsakymu Nr. A1-103 „Dėl Būsto pritaikymo neįgaliesiems tvarkos aprašo patvirtinimo“ 2021 metais Ukmergės rajono savivaldybėje neįgaliųjų poreikiams pritaikyti 6 būstai. Darbai atlikti tiek gyvenamųjų patalpų viduje, tiek išorėje: pritaikytos sanitarinės patalpos, pritvirtinti turėklai, paplatintos durys, įrengta nuovaža, atlikti dėl būsto pritaikymo atsiradę būtini, tiesiogiai susiję apdailos ir paprastojo remonto darbai. Neįgaliųjų poreikiams įrengti du keltuvai (liftai)“, – atliktus darbus vardijo L. Sabaliauskienė.

Pasak vyriausiosios specialistės, pernai būsto pritaikymo darbams panaudota 37 149,64 Eur, iš jų 21 301,36 Eur valstybės biudžeto lėšų ir 15 848,28 Eur savivaldybės biudžeto lėšų. Keltuvams (liftams) įsigyti ir montuoti panaudota 16 157,30 Eur, iš jų 9 694,38 Eur valstybės biudžeto ir 6 462,92 Eur savivaldybės biudžeto lėšų. Šiuo metu rajone būsto pritaikymo darbų eilėje laukia 12 neįgaliųjų.

2022 metams šiam tikslui iš valstybės biudžeto Ukmergei skirta 51,6 tūkst. Eur, dar 34,4 tūkst. Eur prisidės pati savivaldybė. Kaip pasakojo Socialinės paramos skyriaus vyriausioji specialistė L. Sabaliauskienė, šiais metais būsto pritaikymo darbai neįgaliesiems bus organizuojami vadovaujantis nauja socialinės apsaugos ir darbo ministro įsakymu patvirtinta tvarka.

„Pats žmogus galės savarankiškai pritaikyti būstą arba nusipirkti jo poreikius atitinkantį būstą ir gauti būsto pritaikymo išlaidų kompensaciją. Tikimės, kad šie pakeitimai leis greičiau ir kokybiškiau pritaikyti būstą žmonėms su negalia ir padės užtikrinti jiems savarankiškesnį gyvenimą“, – sakė pašnekovė.

L. Sabaliauskienė paaiškino, kam bus pritaikomas būstas: „Jis galės būti pritaikomas žmonėms su negalia, turintiems specialųjį nuolatinės slaugos poreikį ir judėjimo sutrikimų; judėjimo techninės pagalbos priemonių poreikį; specialųjį nuolatinės slaugos poreikį ar priežiūros (pagalbos) poreikį dėl intelekto ar psichikos negalios. Pirmumo teisė numatyta vaikams su negalia iki 18 metų; slaugomiems ir dializės procedūras gaunantiems žmonėms su negalia; neįgaliesiems, besimokantiems pagal formaliojo švietimo programas; dirbantiems neįgaliesiems.“

Tas pats būstas žmogui gali būti pritaikomas kas 10 metų, išskyrus atvejus, kai pasikeičia asmens sveikatos būklė ar ugdymosi poreikiai, ar asmuo įgyja nuosavybes teise priklausantį būstą, jei prieš tai jam pritaikytas būstas buvo ne jo. Tokiais atvejais galima ir anksčiau kreiptis į nuolatinės gyvenamosios vietos savivaldybę dėl būsto pritaikymo.

Būstas nuosavybės teise turi priklausyti neįgaliajam, jo atstovui ar kitam fiziniam asmeniui, ar savivaldybei. Jeigu būstas priklauso ne pačiam neįgaliajam, būtina gauti būsto savininko sutikimą pritaikyti būstą. Nekilnojamasis turtas turi būti registruotas Nekilnojamojo turto registre, neareštuotas, neapribotos būsto savininko daiktinės teisės į būstą (išskyrus hipoteką), tai turi būti nuolatinė ir faktinė dėl būsto pritaikymo besikreipiančio žmogaus gyvenamoji vieta. Išimtis – atvejai, kai žmogus su negalia ten negyvena, nes būstas nėra pritaikytas.

Būstas galės būti pritaikomas trimis būdais: tai organizuos savivaldybė atėjus būsto pritaikymo eilei; asmuo savarankiškai organizuos dalį ar visus būsto pritaikymo darbus; galės gauti būsto pritaikymo išlaidų kompensaciją, jeigu asmuo nusipirks visiškai pritaikytą ar iš dalies pritaikytą būstą.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas