Svečiai su šeimininkais.

Aktualijos

Pasaulio lietuviai Užugiryje pradėjo šimtmečio renginius

Ketvirtadienio pavakarę į Užugirį, Antano Smetonos dvarą, rinkosi garbingi svečiai. Čia į suvažiavimą „Susipažinti, išmokti, pasidalyti ir pažymėti“ atvyko daugiau kaip penkiasdešimt lietuvių iš dvidešimties pasaulio šalių, esančių keturiuose žemynuose. Tai – Kraštų lietuvių bendruomenių ir jaunimo sąjungų pirmininkai bei Pasaulio lietuvių bendruomenės (PLB) valdybos nariai.

„Būkime ir kurkime kartu“

Atvykusius tautiečius sutiko rajono meras Rolandas Janickas, mero pavaduotoja Klavdija Stepanova.

Sveikindamas susirinkusiuosius, R. Janickas pažymėjo, kad Užugiryje susibūrė patys iškiliausi, aktyviausi užsienio lietuvių bendruomenių lyderiai, dirbantys Lietuvos labui, jos garsinimui, tradicijų puoselėjimui. „Būkite kaip namuose, kartu kurkime ir džiaukimės, jog esame lietuviai“, – kalbėjo meras.

D. Henke merui R. Janickui įteikė vokiško rislingo.

D. Henke merui R. Janickui įteikė vokiško rislingo.

Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė, Vokietijoje gyvenanti Dalia Henke pasidžiaugė, kad organizacija turėjo galimybę surengti suvažiavimą prezidento A. Smetonos gimtinėje. „Šiuo renginiu mes pažymime Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio minėjimų pradžią ir labai reikšminga, kad jis vyksta būtent čia, Užugiryje, nes A. Smetona yra laikomas Lietuvos valstybingumo, laisvės ir nepriklausomybės simboliu“, – pabrėžė D. Henke.

Ji taip pat pristatė PLB valdybos narius, Kraštų bendruomenių pirmininkus. Jie atvyko iš Australijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Japonijos, Ukrainos, Šveicarijos, Rusijos, Baltarusijos, Graikijos, Italijos, Bulgarijos, Jungtinės Karalystės, Maltos, Nyderlandų, Švedijos, Kanados, Kazachstano, Gruzijos, Brazilijos, Kanados, Izraelio, Islandijos, Belgijos, Estijos, Argentinos, Austrijos, Airijos, Latvijos, Liuksemburgo, Moldovos, Portugalijos, Prancūzijos, Slovėnijos, Suomijos, Turkijos, Urugvajaus, Vengrijos, Danijos.

Tarp jų – ir buvusius ukmergiškius – Ispanijos lietuvių bendruomenės pirmininkę Aldoną Reginą Gelūnienę ir jos vyrą Joną, jau keturiolika metų įsikūrusius Valensijoje, bei Norvegijoje esančios vienos lietuvių bendruomenės pirmininkę Laimutę Skiudulę.

Dės pastangas atgabenti prezidento palaikus

Kraštotyros muziejaus direktorė Vaidutė Sakolnikienė pristatė Užugirio krašto muziejaus komplekso vystymo perspektyvas. Supažindinusi su atliktais darbais, ji pasidalijo ir mintimis apie planuojamą veiklą: „Šiuo metu Užugiryje veikia ekspozicijos „Duonos kelias“, „Lino kelias“, „Užugiriečių buitis“, „Mokykla-muziejus“. Mūsų vizija – Užugirio krašto partizaninio judėjimo ekspozicijos įrengimas, pastato renovacija, ekspozicijų įrangos atnaujinimas, sporto aikštyno ir aplinkos sutvarkymas…“

Kalbėdama apie A. Smetonos dvarą-vasaros rezidenciją, ji pasakojo, jog čia veikia memorialinė prezidento šeimos ekspozicija, vyksta parodos, koncertai, kūrybiniai vakarai, plenerai, edukacijos, teatralizuoti vaidinimai, fotosesijos. „Ieškosime būdų, kaip restauruoti ir pirtį, edukacijų centrą, žirgyną, sutvarkyti dvarvietės želdinius“, – teigė pranešėja.

V. Sakolnikienė taip pat supažindino, kokie darbai bus atliekami 2017-2020 metais įgyvendinant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio programą. Be kita ko ji užsiminė, jog bus dedamos pastangos, kad Užugiryje A. Smetonai būtų pastatytas paminklas. O pats didžiausias iššūkis – pasiekti, jog pirmojo nepriklausomos Lietuvos Respublikos prezidento A. Smetonos palaikai būtų pergabenti iš Jungtinių Amerikos Valstijų ir perlaidoti gimtinėje Užulėnyje.

Kartu traukė dainas ir šoko

Australijos lietuvės Eglės Garrick šokis su prezidentu.

Australijos lietuvės Eglės Garrick šokis su prezidentu.

Po oficialiosios dalies atvykusiųjų laukė siurprizas: pakviesti į dvaro pastatą, čia jie iš karto pateko į „prieškario Lietuvą“: salėse vaikštinėjo karininkai (klubo „Miško broliai“ nariai), viename kambarių ponios („Pyniavos“ folkloro ansamblio narės) kortomis būrė ateitį, o darbo kabinete sėdėjo pats prezidentas A. Smetona (Algis Padolskis). Svečiai galėjo pasivaišinti ir ypač jo mėgiamu krupniku.

Toks priėmimas užsienio lietuviams padarė didžiulį įspūdį, jie gyvai bendravo su šeimininkais.

Uždainavus „Pyniavai“, kartu su ansambliečiais dainas traukė ir svečiai, įsisuko ir į šokį, o nuskambėjus paskutiniams posmams, negailėjo plojimų ir paskatinimo šūksnių.

Nors tautiečiai buvo patenkinti pramoga, organizatoriai krimtosi, jog stiprus lietus sutrukdė vykdyti atrakcijas lauke – tuomet būtų pasiūlyta žymiai daugiau reginių…

Svečiai labai emocionaliai komentavo ir vaizdus, kuriuos pamatė buvusioje mokykloje. O atėję į klasę, kurioje sustatyti mokykliniai suolai su atverčiamomis lentelėmis, iš karto juose susėdo. Atsirado ir „mokytojas“, kuris pradėjo uždavinėti klausimus…

Po to pristatyti kulinarinio paveldo valgiai – ne vienas svečių panoro ir pats užpilti šlakelį tešlos ant kepamo šakočio, o susėdę prie stalų skanavo iš krosnies ištraukto kugelio su spirgučiais, krapais apibarstytų virtų bulvių, silkutės.

Vakare renginio dalyviai važiavo į Taujėnų dvarą, kur buvo apgyvendinti.

Aptarė daug klausimų

Išeiviai sėdo į mokyklinius suolus.

Išeiviai sėdo į mokyklinius suolus.

Penktadienį iš pat ryto prasidėjo intensyvus darbas.

Suvažiavimą atidarė PLB pirmininkė D. Henke. Po to ji supažindino su PLB XV valdybos prioritetais ir veikla 2016–2018 metais. Apie Pasaulio lietuvių jaunimo sąjungos (PLJC) laukiančius iššūkius 2016–2017 metais kalbėjo šios organizacijos vicepirmininkas Ignas Rubikas.

Vyko diskusijos apie lietuvių bendruomenių darbo organizavimą, motyvavimą, buvo aptariami LR Seimo ir PLB komisijos darbo rezultatai baigiantis Seimo kadencijai, lituanistinio švietimo perspektyvos, lietuvių bendruomenių įvaizdis Lietuvoje.

Pristatyta PLB akcija „Registruokis ir balsuok 2016“ ir pasiruošimo spalio mėnesį vyksiantiems rinkimams į LR Seimą veiksmai. Diskutuota apie planus ir projektus artėjant Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečio minėjimui bei aptartas pasirengimas 2018 metais vyksiančiai Lietuvos šimtmečiui skirtai dainų šventei.

Užsienio reikalų ministerijos Užsienio lietuvių departamento direktoriaus pavaduotoja, laikinai atliekanti direktoriaus funkcijas, Lina Žukauskaitė supažindino, kaip įgyvendinama programa „Globali Lietuva“. Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos direktorė Jurgita Kazlauskienė papasakojo apie Lietuvos turizmo naujienas.

Šeštadienio darbotvarkėje – diskusijos apie lietuvių bendruomenių veiklos žinomumo Lietuvoje gerinimą, Lietuvos nepriklausomybės ir saugumo stiprinimą, nesvarbu, kur begyventum.

Moderuojant PLB Plėtros komisijos pirmininkui Gediminui Karobliui, Kraštų lietuvių bendruomenių pirmininkai pasisakė apie organizacijos struktūrą, bendradarbiavimą, bendrus projektus ir vienybę, darbo barus, dalijosi patirtimis, patarimais.

Tautiečiams pristatytas fotoalbumas „Misija Sibiras 2006/2015“.

Dalyvaujant projekto „Misija Sibiras“ vadovui Ignui Rusilui, surengtos 2016 metų ekspedicijos simbolinės palydos.

Švęs Pasaulio lietuvių vienybės dieną

Sekmadienį A. Smetonos dvare vyks Pasaulio lietuvių vienybės dienos minėjimas. Bus atidengtas ir pašventintas tautodailininko Alekso Eugenijaus Kulviečio išdrožtas koplytstulpis – Pasaulio lietuvių bendruomenės dovana prezidento A. Smetonos gimtinei.

Dvare taip pat bus atidarytos užsienio lietuvių parodos: A. E. Kulviečio kryžių ir koplytstulpių miniatiūrinių statulėlių bei Šveicarijos lietuvių bendruomenės fotografijų paroda ,,Lietuvių Šveicarija“, skirta Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui.

Šventiniame koncerte pasirodys Ukmergės kultūros centro moterų vokalinis ansamblis „Cantilena“ (vadovė Daiva Petrikienė), mišrus vokalinis ansamblis „Klasika“ (vadovė Jūratė Martinkutė), muzikinė grupė „Dambras“ (muzikavimo dambreliu variacijos), Antano Smetonos gimnazijos mišrus choras (vadovė J. Martinkutė).

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas