Kriminalai, Naujausi

Po nesibaigiančių grasinimų – naujos policijos rekomendacijos

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Šalies švietimo, ugdymo įstaigos bei kitos institucijos ir šią savaitę sulaukia elektroninių laiškų su grasinimais, kad pastatai bus susprogdinti. Nuo praėjusio penktadienio prasidėjusi kibernetinė ataka neaplenkė ir Ukmergės. Dėl to daugelis rajono įstaigų nutraukė darbą, ėmėsi kitų saugumo priemonių. Nuo antradienio policijos pareigūnai išplatino naujas rekomendacijas, kuriose prašoma nekelti panikos, tęsti darbą, patiems apžiūrint įstaigų patalpas.

Kaip laikraštyje jau rašėme, spalio 13-ąją Ukmergėje melagingo pobūdžio elektroninius laiškus apie padėtus sprogmenis sulaukė penkios mūsų rajono mokyklos bei vaikų lopšelis-darželis. Rusų kalba rašytus grasinimus gavo Vidiškių ir Deltuvos pagrindinės mokyklos, Pašilės progimnazija, Taujėnų ir Jono Basanavičiaus gimnazijos bei vaikų lopšelis-darželis „Nykštukas“. Kaip buvo teigiama atsiųstuose laiškuose, sprogmuo detonuoti turėjo spalio 13-ąją, 11.25 valandą. Apie tai buvo pranešta policijai, patalpas tikrino pareigūnai. Nors nieko įtartino nebuvo rasta, kai kurios ugdymo įstaigos tam laikui evakavosi, kitos nutraukė ugdymo procesą, vaikus pasiėmė tėvai.

Grasinimai nesiliovė ir pirmadienį. Naktį į spalio 16-ąją net keturiolika rajono ugdymo įstaigų – Jono Basanavičiaus ir Taujėnų gimnazijos, Pašilės progimnazija, Dukstynos, Deltuvos, Vidiškių ir Veprių pagrindinės mokyklos, vaikų lopšeliai-darželiai „Buratinas“, „Saulutė“, „Eglutė“, „Vaikystė“ ir „Žiogelis“, taip pat Sporto centras ir Ukmergės švietimo pagalbos tarnyba – elektroniniu paštu sulaukė grasinančių pranešimų. Juose rusų kalba buvo tvirtinama, kad įvairiuose objektuose padėti sprogmenys, kurie sprogti turėjo 12.12 val.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas patvirtino šią informaciją. Pasak jo, grasinimus gavusių įstaigų vadovams rekomenduota susisiekti su policija, laikytis Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos rekomendacijų: „Jose nurodoma, kad švietimo įstaiga turi užtikrinti saugią aplinką mokiniams ir gali priimti reikalingus sprendimus dėl ugdymo proceso vykdymo koreguojant jį. Ugdymo procesas tęsiamas įsitikinus, kad nėra pavojaus mokinių sveikatai ir gyvybei arba ugdymo procesas tęsiamas pašalinus trikdžius keliančius pavojų mokinių sveikatai ir gyvybei.“

V. Kalinas sakė, jog dauguma mokyklų pirmadienį vykdė evakuacines pratybas pagal panašioms situacijoms parengtus planus.

„Tai, ko gero, ne paskutinė kibernetinė ataka, kuri nutaikyta į visas Lietuvos švietimo ir kitas įstaigas, – situaciją komentavo skyriaus vedėjas. – Padėtis aptarta su rajono vadovais, nuspręsta rajone laikytis rimties, vadovautis pateiktomis rekomendacijomis.“

Jose buvo nurodoma, jog gavus grasinančio pobūdžio laišką, apie jį būtina informuoti policiją bendruoju pagalbos numeriu 112 bei laukti atvykstančių pareigūnų, kurie apžiūrės patalpas.

Grasinimai tęsėsi ir antradienį. „Gimtosios žemės“ kalbintas Vilniaus apskrities VPK Ukmergės policijos komisariato vadovo pareigas laikinai einantis Reagavimo skyriaus viršininkas Vladas Butkus sakė, jog spalio 17-ąją rajone el. laiškus su įspėjimais dėl sprogdinimų gavo 12 mokyklų bei lopšelių-darželių, taip pat Jaunimo laisvalaikio centras. Visi laiškai rašyti rusų kalba, turinys jų panašus, tik dabar nenurodytas padėto sprogmens detonavimo laikas.

„Spalio 16-osios vakare buvo išplatintos naujos Policijos departamento rekomendacijos, kurių dabar ir laikomės, – aiškino V. Butkus. – Anksčiau policijos ekipažai tikrino visas grasinimus gavusias įstaigas. Nors nieko įtartino neaptikome, rekomendavome nurodytu laiku išeiti į lauką. Nuo šiandien bendraujame telefonu, patariame patiems apžiūrėti patalpas, neradus nieko įtartino, tęsti užsiėmimus.“

Kaip skelbiama Policijos departamento išplatintame pranešime, nuo praėjusio penktadienio šalyje stebima gerai organizuota kibernetinė ataka, kuria siekiama sutrikdyti spec. tarnybų darbą ir sukelti paniką visuomenėje. Per kelias dienas policija gavo pranešimus apie daugiau kaip 2 500 el. laiškų su netikrais grasinimais, kurie toliau nesiliauja. Žmonėms, kuriems iš tiesų reikalinga pagalba, sunku prisiskambinti skubios pagalbos numeriu 112 ir operatyviai gauti būtiną pagalbą.

„Todėl turime ieškoti operatyvių sprendimų, kaip spręsti šią susidariusią situaciją, netrikdyti spec. tarnybų darbo bei įstaigų ar organizacijų kasdienės veiklos“, – teigė policijos generalinis komisaras Renatas Požėla.

Dėl to policija ir išsiuntė naujas rekomendacijas savivaldybėms (savivaldybės – savo įstaigoms ir organizacijoms), kurių esmė – nenutraukinėti veiklos, neskambinti skubiu pagalbos telefonu, o konsultuotis su atsakingais pareigūnais.

Gavus grasinantį pranešimą el. paštu patariama pirmiausia pasitarti su policija informacijos telefonu 8 700 60 000. Atsiliepę konsultantai rekomenduos, kaip elgtis ir kokius veiksmus būtina atlikti.

Jei po tokio grasinančio el. laiško, apžiūrėjus patalpas ar teritoriją, randamas bet koks įtartinas objektas, tuomet nedelsiant reikia skambinti skubios pagalbos numeriu 112.

Įtartinu daiktu gali būti bet kuris be priežiūros paliktas lagaminas, portfelis, krepšys, ar paketas, taip pat bet kuris į sprogmenį panašus įtaisas arba netipiškas daiktas, turintis neaiškią, nesuprantamą ir įtartiną konstrukciją.

Kol kas Ukmergės rajone įtartinų daiktų įstaigų teritorijose nebuvo pastebėta.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas