Aktualijos, Naujausi

Darbą pradės naujoji Savivaldybės taryba

Loreta EŽERSKYTĖ

Balandžio 19-ją, trečiadienį, į pirmąjį posėdį rinksis naujoji Ukmergės rajono savivaldybės taryba. Pradėdami darbą 25 Tarybos nariai ir ukmergiškių išrinktas meras Darius Varnas duos priesaiką ir pasižadės gerbti ir vykdyti Lietuvos Respublikos Konstituciją ir įstatymus, sąžiningai atlikti visas Savivaldybės tarybos nario pareigas ir susilaikyti nuo veiksmų, pažeidžiančių gyventojų teises ir viešuosius interesus.

Šių metų balandžio 1 d. įsigaliojus naujajai Vietos savivaldos įstatymo redakcijai, naujai išrinktos savivaldybių tarybos ir naujai išrinkti merai jau dirbs naujomis sąlygomis. Vienas iš pasikeitimų – meras nebus Tarybos narys, tačiau pirmininkaus posėdžiams ir organizuos Tarybos priimtų sprendimų įgyvendinimą, be to, jis perims vykdomosios valdžios funkcijas, kurias iki šiol vykdė administracijos direktorius.

 

Taryboje – penkių partijų atstovai

Kovo 5-ąją vykusiuose savivaldybių tarybų rinkimuose į 25 vietinės valdžios vietas pretendavo 189 septynių politinių partijų atstovai. Prieš ketverius metus, 2019-iais, konkurencija buvo didesnė – kandidatavo 248 dešimties politinių partijų atstovai.

Šiuose savivaldybių tarybų rinkimuose Lietuvos socialdemokratų partijos sąraše buvo 44 atstovai, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų – 35, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ – po 28, Darbo partijos – 26, Lietuvos regionų partija ir Laisvės partija į savo sąrašus buvo įtraukusios po 14 pavardžių.

Į naująją Savivaldybės tarybą pateko penkių politinių jėgų atstovai. Daugiausia mandatų – dešimt – pelnė pirmą kartą rinkimuose dalyvaujanti politinė jėga, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“. Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai valdžioje turės 5 narius, Darbo partija – 4, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga bei Lietuvos socialdemokratų partija – po 3.

Dvi politinės jėgos – Lietuvos regionų partija ir Laisvės partija – surinko mažiau nei po 520 rinkėjų balsų ir mandatų negavo.

2019-2023 metų kadencijos rajono Savivaldybės tarybą taip pat sudarė penkių politinių jėgų atstovai. Joje buvo po šešis Darbo partijos ir Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų narius, penki visuomeninio rinkimų komiteto „Tavo Ukmergė“ atstovai bei po keturis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos ir Lietuvos socialdemokratų partijos atstovus.

Politikas mandato atsisakė

Kovo 30-ąją Vyriausioji rinkimų komisija patenkino Seimo nario Juozo Varžgalio, į Ukmergės rajono savivaldybės tarybą išrinkto pagal Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos sąrašą, rašytinį prašymą atsisakyti mandato.

Įstatymas numato, kad Seimo nario pareigos, išskyrus jo pareigas Seime, nesuderinamos su jokiomis kitomis pareigomis valstybės ar savivaldybių institucijose, įstaigose ir organizacijose, taip pat su darbu verslo, komercijos ir kitose privačiose įstaigose ar įmonėse. Kadangi politikas dviejų mandatų turėti negali, jam teko apsispręsti, kurį pasirinkti.

J. Varžgalys „Gimtajai žemei“ teigė, jog sprendimą atsisakyti Savivaldybės tarybos nario mandato jis priėmė dar prieš antrą rinkimų turą, vykusį kovo 19 dieną.

„Kaip ir iki šiol šešerius metus, taip ir toliau atsakingai dirbsiu Seime, stengsiuosi kuo geriau atstovauti Ukmergės rinkėjams,“ – sakė antrą kadenciją iš eilės vienmandatėje Ukmergės rinkimų apygardoje į Seimą išrinktas politikas.

J. Varžgalį rajono Savivaldybės taryboje pakeitė jo bendrapartietis, porinkiminiame sąraše ketvirtu įrašytas buvęs ilgametis meras Algirdas Kopūstas.

Įstatymas numato, kad išrinktas savivaldybės tarybos narys, apsisprendęs atsisakyti savivaldybės tarybos nario mandato, ne vėliau kaip likus 10 dienų iki savivaldybės tarybos pirmojo posėdžio dienos pateikia VRK pareiškimą dėl išrinkto savivaldybės tarybos nario mandato atsisakymo. VRK ne vėliau kaip likus 7 dienoms iki savivaldybės tarybos pirmojo posėdžio dienos priima sprendimą dėl išrinkto savivaldybės tarybos nario mandato netekimo ir mandato naujam savivaldybės tarybos nariui pripažinimo ir šį sprendimą paskelbia Teisės aktų registre. Į kandidatų sąrašą įrašyti kandidatai į atsiradusią laisvą savivaldybės tarybos nario vietą, apsisprendę atsisakyti išrinkto savivaldybės tarybos nario mandato, taip pat turi paduoti pareiškimus dėl savivaldybės tarybos nario mandato atsisakymo ne vėliau kaip likus 7 dienoms iki savivaldybės tarybos pirmojo posėdžio dienos.

Rinkėjams atstovaus 17 senbuvių ir 8 naujokai

Iš 25 naujųjų Savivaldybės tarybos narių septyniolika – Rolandas Janickas, Vidmantas Krikštaponis, Arvydas Pėšina, Ramūnas Nanartavičius, Arūnas Civilka, Liucija Dzigienė, Valdas Kersnauskas, Justas Šakalys, Dalius Varnas, Arūnas Dudėnas, Kazys Grybauskas, Romas Pivoras, A. Kopūstas, Danutė Užkurėlytė, Audronė Augustėnienė, Agnė Balčiūnienė ir Kęstutis Zinkevičius – Ukmergės rajono rinkėjams atstovavo ir 2019–2023 m. kadencijos Taryboje.

Pirmą kartą Tarybos nariais tapo Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ atstovai Donatas Miezenas, Jolanta Keburienė, Irma Vaitaitienė, Valdas Raugalas ir Arnoldas Vilčinskas, Tėvynės sąjungos–Lietuvos krikščionių demokratų kandidatai Giedrius Auglys ir Jūratė Martinkutė bei Lietuvos socialdemokratų partijos narė Indrė Kižienė.

Seniausiai – nuo 2002 metų – į Savivaldybės tarybą ukmergiškiai renka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą R. Pivorą.

R. Janickas, A. Dudėnas, K. Grybauskas, D. Užkurėlytė Tarybos nariais pirmą kartą tapo 2007 metų rinkimuose, A. Civilka – 2011 metais.

Trečią kartą Savivaldybės tarybos nariais išrinkti A. Balčiūnienė, V. Krikštaponis, A. Pėšina ir D. Varnas.

Tarp politikų daugiau moterų

VRK skelbia, kad balandžio 1 d. duomenimis, bendras savivaldybių tarybų narių amžiaus vidurkis yra 55 metai ir 2 mėnesiai. Naujosios Ukmergės rajono savivaldybės tarybos amžiaus vidurkis – 51 metai ir 6 mėnesiai. Daugiausia ukmergiškių politikų patenka į amžiaus grupę nuo 35 iki 44 metų – aštuoni, taip pat nuo 55 iki 64 metų – septyni. Keturi Tarybos nariai patenka į amžiaus grupę nuo 65 iki 74 metų, trys – į amžiaus grupę nuo 45 iki 54 metų. Taip pat į Tarybą yra išrinkti du 33-ejų metų ir viena 81 metų politikė.

Į rajono Tarybą išrinkta 17 vyrų ir 8 moterys. Praėjusią kadenciją Savivaldybės tarybos nariais buvo 18 vyrų ir 7 moterys.

Anketose pateikia ne visą informaciją

Dauguma naujosios Tarybos narių, prieš rinkimus pildydami pareiškinius dokumentus, nurodė duomenis apie išsilavinimą, užsienio kalbų mokėjimą, darbo patirtį, pomėgius, visuomeninę veiklą, šeiminę padėtį.

Septyniolika Tarybos narių yra gimę Ukmergės mieste arba rajone, trys – Kaune, po vieną – Anykščiuose, Šakiuose, Mažeikiuose, Švenčionyse ir Trakų rajone.

21 Tarybos narys nurodė, kad turi aukštąjį universitetinį išsilavinimą, vienas – aukštąjį, trys politikai informacijos apie išsilavinimą nenurodė.

Anketų duomenimis, dauguma išrinktųjų moka dvi užsienio kalbas – anglų ir rusų. Taip pat yra mokančių vokiečių, lenkų, prancūzų kalbas. Šeši politikai nurodė mokantys po vieną kalbą, vienas – tris užsienio kalbas.

19 Savivaldybės tarybos narių yra vedę bei ištekėjusios, keturi – nėra sukūrę šeimos, viena politikė našlė, dar viena Tarybos narė informacijos apie šeiminę padėtį nenurodė.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas