Asociatyvi nuotrauka.

Kriminalai

Nušautą elnią vežę asmenys išteisinti

Balandžio 21-ąją Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmai nutraukė administracinę bylą advokatui, buvusiam policijos pareigūnui ir dar vienam asmeniui, kurie buvo kaltinti neteisėtai vežę nušautą taurųjį elnią.

Medžioklė, kurioje buvo neteisėtai sumedžiotas elnias, įvyko pernai, sausio 11 dieną. Medžioklės kontrolės reido metu Panevėžio gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Ukmergės rajone sulaikė keturis asmenis, gabenančius neteisėtai sumedžiotą tauriojo elnio patiną. Aplinkos apsaugos departamento (AAD) pranešime buvo teigiama, kad aplinkosaugininkams atvykus į numatomą patikrinti teritoriją ir išvažiavus iš miško, jų automobilį sustabdė policijos ekipažas.

„Netrukus aplinkosaugininkai pamatė kito atvažiuojančio automobilio šviesas. Jį sustabdžius ir patikrinus paaiškėjo, kad automobiliu važiavo keturi asmenys. Iš jų du – tą vakarą medžioję Ukmergės rajono medžiotojų klubo „Lėnas“ nariai, kiti du asmenys – Ukmergės rajono policijos pareigūnas E. B. ir Vilniuje gyvenantis advokatas L. J., – rašoma AAD pranešime. – Asmenys neslėpė, kad apie aplinkosaugininkų vykdomą medžioklės kontrolės reidą juos informavo policijos ekipažas. Deja, pranešta buvo per vėlai, tad išvengti patikrinimo ar paslėpti visureigio bagažinėje vežamą neteisėtai sumedžiotą tauriojo elnio patiną nebebuvo galimybės.“

Patikrinus medžioklės lapą paaiškėjo, kad jame nėra duomenų apie sumedžiotą žvėrį, o susisiekus su klubo pirmininku jis patikino, jog medžioklės ploto vienete limitas išnaudotas jau gruodžio pradžioje ir apie tai informuoti visi klubo nariai.

Visiems keturiems asmenims surašyti protokolai pagal ANK 290 str. 7 d. Iš neteisėtoje medžioklėje dalyvavusio policijos pareigūno E. B. paimtas graižtvinis šautuvas su optiniu taikikliu. Dėl pareigūno dalyvavimo medžioklėje buvo pradėtas tarnybinis patikrinimas, jį atliko Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Imuniteto valdyba. Paimtas ir visureigis, kuriuo buvo vežamas neteisėtai sumedžiotas žvėris. Bylos perduotos Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmams spręsti dėl įrankių ir priemonių konfiskavimo bei nuobaudų dydžio.

Vilniaus regiono apylinkės teismo Ukmergės rūmai vasario pradžioje pripažino kaltu elnią nušovusį medžioklės klubo „Lėnas“ narį. Jam skirta 800 eurų bauda, vieneriems metams atimta teisė medžioti, taip pat konfiskuotas graižtvinis šautuvas. Taip pat teismas jam priteisė sumokėti per 1,1 tūkst. eurų likusios žalos gamtai, kadangi 5 tūkst. eurų jis jau buvo sumokėjęs.

Kiti trys neteisėtos medžioklės dalyviai – advokatas, policijos pareigūnas ir antras medžiotojų klubo „Lėnas“ narys – administracinėn atsakomybėn buvo patraukti kitoje administracinėje byloje, kurios nagrinėjimas truko ilgiau nei metus.

Ketvirtadienį teismas nusprendė visų trijų atsakomybėn traukiamų asmenų atžvilgiu administracinę teiseną nutraukti. Toks sprendimas priimtas atsižvelgiant į šių metų kovo 22 dieną Lietuvos Aukščiausiojo Teismo paskelbtą nutartį. Joje išaiškinta, kad už neteisėtą sumedžiotų gyvūnų dorojimą ir gabenimą teisę turintiems asmenims, tai yra medžiotojams, (atsakomybė) buvo nustatyta tik nuo 2021 metų liepos 1 dienos, iki to laiko Administracinių nusižengimų kodekse tokios atsakomybės nebuvo. Kadangi minėti asmenys šioje byloje gyvūną gabeno anksčiau, sausio mėnesį, todėl teismas nusprendė, kad jų padarytuose veiksmuose nėra administracinio nusižengimo.

Šis teismo nutarimas dar gali būti skundžiamas aukštesnės instancijos teismui.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ja ja :
    Tegyvuoja pats humaniškiausias teismas pasaulyje !!!! :)))))
  • Ant :
    Gerai pasidalino, o gal dar ir kitą teisėjams nušovė.
  • Rokas :
    cha cha cha
  • ,,, :
    be komentaru, ziauru.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas