Aktualijos

Vyksta pakartotinis balsavimas iš anksto

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Spalio 19-ąją, pirmadienį, prasidėjo išankstinis balsavimas Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų antrajame ture. Kaip prieš dvi savaites, taip ir dabar, balsuoti iš anksto bus galima net keturias dienas – spalio 19–22 dienomis, nuo 7 iki 20 valandos.

Pirmą išankstinio balsavimo dieną Ukmergės rajono savivaldybės administracijos patalpose (Kęstučio a. 3), kur galima atiduoti savo balsą Seimo rinkimuose, apsilankė 197 rinkėjai. Iš anksto balsuoti galima bet kurioje šalies savivaldybėje, tad ir Ukmergėje pilietinę pareigą atliko iš įvairių vietovių atvykę žmonės.

Rinkėjams, norintiems balsuoti išankstinio balsavimo vietose, jokia papildoma registracija nereikalinga, tereikia su savimi turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, dėvėti nosį ir burną dengiančią apsaugos priemonę ir atsinešti asmeninį rašiklį.

Kaip „Gimtajai žemei“ sakė Deltuvos pietinės rinkimų apygardos pirmininkė Diana Mackonienė, pirmame rinkimų ture Ukmergėje išankstinis balsavimas prasidėjo vangiau – pirmą dieną savo nuomonę pareiškė 135 rinkėjai. Tačiau antradienį balsuojančiųjų jau buvo gerokai daugiau.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, spalio 19-ąją iš viso šalies savivaldybėse balsavo 265 arba 0,85 proc. Deltuvos pietinės apygardos rinkėjų. Pirmame ture išankstiniame balsavime per keturias dienas iš viso dalyvavo 1 456 apygardos rinkėjai. Spalio 5-ąją balsavo 125, 6-ąją – 279, 7-ąją – 373 ir 8-ąją – 679.

Rinkėjai, esantys Lietuvos teritorijoje sveikatos priežiūros, socialinės rūpybos ir globos įstaigose, kariniuose vienetuose, bausmių vykdymo įstaigose, galės balsuoti spalio 21–23 d., pagal grafiką nustatytomis darbo valandomis, šiose įstaigose sudarytuose specialiuose punktuose įrengtose balsavimo vietose. Ukmergės rajone spalio 21 dieną tokie punktai veiks Ukmergės ligoninėje ir Jasiuliškių socialinės globos namuose.

Spalio 23–24 dienomis rinkimų komisijų nariai organizuos balsavimą rinkėjų namuose. Komisijos pagal grafiką aplankys sulaukusius 70 ir daugiau metų, dėl ligos nedarbingus žmones, neįgaliuosius, juos slaugančius asmenis ir rinkėjus, taip pat esančius saviizoliacijoje dėl COVID-19 ir tuos, kuriems diagnozuota ši liga.

Rinkėjai, kurie nori balsuoti namuose, dar gali registruotis paskambinę trumpuoju informacijos apie rinkimus teikimo telefonu 1855. Juo galima skambinti kasdien nuo 7 val. ryto iki 20 val. vakaro iš visų Lietuvoje veikiančių mobiliojo ryšio operatorių tinklų.

Kaip teigė D. Mackonienė, antradienį iki pietų apygardos komisija dar neturėjo informacijos apie namuose pageidaujančius balsuoti saviizoliacijoje esančius (t. y., grįžusius iš užsienio arba turėjusius sąlytį su sergančiais COVID-19 liga) arba sergančius šia infekcija ukmergiškius.

„Saviizoliacijoje esantys rinkėjai, kurie yra grįžę iš užsienio arba turėję sąlytį su sergančiais COVID-19 liga, išskyrus rinkėjus, kuriems diagnozuota koronavirusinė infekcija, taip pat spalio 19–22 dienomis gali balsuoti iš anksto specialiai jiems skirtose išankstinio balsavimo vietose Vilniuje, Kaune, Šiauliuose ir Raseiniuose. Žinau, kad kai kurie ukmergiškiai ketina pasinaudoti šia galimybe balsuoti arčiausiai esančiuose Vilniuje arba Kaune. Tam, kad galėtų nuvykti į jiems specialiai skirtas balsavimo vietas, sveikatos apsaugos ministro įsakymu saviizoliacijoje esantys rinkėjai turi teisę iki 3 valandų palikti izoliacijos vietą. Rinkėjai į išankstinio balsavimo vietas, skirtas išimtinai tik saviizoliacijoje esantiems rinkėjams, turėtų atvykti savo transportu. Jiems, kaip ir kitiems balsuojantiems iš anksto, papildoma registracija nėra reikalinga“, – komentavo pirmininkė.

Pagrindinę pakartotinio balsavimo dieną – spalio 25-ąją rinkėjai savo pilietinę valią išreikšti kviečiami į savo rinkimų apylinkes, kurios darbą pradės 7 val. ryto ir balsavimą organizuos iki 20 val. vakaro.

VRK rinkėjams, patenkantiems į rizikos grupes, rekomenduoja ateiti rytinėmis balsavimo valandomis, t. y. nuo 7 iki 9 valandos ryto, kai balsavimo vietose būna mažiau žmonių. Į balsavimo patalpą taip pat patariama nesivesti kitų asmenų, kurie nebalsuoja, stengtis nesibūriuoti bei laikytis saugaus atstumo nuo rinkimų komisijų narių ir kitų rinkėjų.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • /// :
    Viesa paslaptis , laimes agne! Balsuot galit ir neeit....
  • babkė :
    .. kai dingsta žmonės -- jauni žmonės.
  • babkė :
    Gudelio (spirito magnato) ir Rukavisnikovos laikrastukas -- Lietuvos Rytas: -- hibridinio karo įrankis, juoko vertas "info" manipuliuoti visokiais vietiniais pletikininkais . STABDYK žaliai raudonus kalxoznikus , kol dar nepradėjo savo rinkimų "kampanijų:", kai dingsta žmonės. Prisiminkim, kai tokia "kampanija" kažkada Ukmergėje prasidėjo... Ir ką tai galėtų reikšti?
  • Vietine :
    Zhttps://www.lrytas.lt/verslas/rinkos-pulsas/2020/07/07/news/lietuvos-milzines-achemos-netiketas-sprendimas-islieka-misle-zvilgsniai-krypsta-i-rusija-15500301/ Zhttps://www.15min.lt/naujiena/aktualu/istorija/katastrofiskos-jonavos-azoto-avarijos-padariniai-skaudina-ir-po-25-metu-582-413441
  • /// :
    Mariako ir KGB statinius STABDYK!
  • babkė :
    visus GRUšnikus -- atgal, domoi į Kaliningradskaja oblastj. STABDYK

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas