A. Pusvaškienė (antra iš kairės) su projekto partneriais.

Aktualijos, Naujausi

Lyduokiuose – jubiliejinė Mykoliuko mugė

Laura BUTKUTĖ

 

Kaip ir kasmet spalio pradžioje, Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje švenčiant titulinius atlaidus, Lyduokių kaimo bendruomenė organizavo tradicinę Mykoliuko mugę. Spalio 1-ąją vykęs renginys buvo jubiliejinis, dešimtasis. Mugėje buvo demonstruojami senieji amatai, vyko edukacijos, buvo prekiaujama vietos ūkininkų, bitininkų, smulkiųjų verslininkų, kitų gyventojų ir svečių produkcija, puikią nuotaiką dovanojo nuotaikingas kaimo kapelos koncertas. Į tradicinį renginį atvyko rajono savivaldybės vicemeras Eugenijus Kuodelis, susirinko gausus būrys vietos žmonių, sulaukta ir kraštiečių, bendruomenių atstovų, kitų svečių.

Mugę organizavusi bendruomenės pirmininkė Auksė Pusvaškienė pasakojo, kad parama buvo gauta iš Žemės ūkio ministerijos: „Pagal 2023 m. nacionalinės paramos kaimo bendruomenių veiklai teikimo taisykles teikėme projektą „Mykoliuko mugė Lyduokiuose“, mums buvo skirta 1 987 eurai.“

Šventė Lyduokiuose prasidėjo Mišiomis, kurias atnaujintoje Šv. arkangelo Mykolo bažnyčioje aukojo neseniai parapijos klebonu paskirtas kunigas Artūras Stanevičius. Šiemet 400 metų jubiliejų švenčiančiuose, kultūros paveldo objektu paskelbtuose maldos namuose jau kelerius metus vyksta restauravimo ir remonto darbai. Tvarkybos projektus kuruoja A. Pusvaškienė.

Šventės dalyvius linksmino Miežiškių muzikantai – folkloro grupė „Ratasai“.

Pasibaigus Mišioms jų dalyviai neskubėjo skirstytis. Daugelis iš bažnyčios traukė į netoliese esantį skverą, kur stovi lyduokiečių pasididžiavimu vadinama Gedimino pilaitė. Šventinę nuotaiką kūrė rudeniškais akcentais padabinta teritorija, skambanti muzika bei vasarą primenantis oras. Nepraeiti pro šalį, užsukti pasižmonėti kvietė pakiliai nusiteikęs mugės vedėjas Mykolas (Vidmantas Krikštaponis). Akį taukė ant pilaitės sienų eksponuojama nuotraukų paroda, kurioje užfiksuoti ankstesnių Mykoliuko mugių vaizdai. Gardžiais kvapais viliojo čia pat gaminami įvairūs patiekalai, kepiniai.

Kaip ir ankstesniais metais, didelio susidomėjimo sulaukė tradicinių amatų demonstravimas. Nuolat Mykoliuko mugėje dalyvaujantis, ne tik Ukmergėje, bet ir visoje šalyje žinomas Lyduokių krašto tautodailininkas Rimantas Zinkevičius šįkart drožė angelą kolekcijai „Pasaulio medžių angelai“. Tautodailininkė Rimantė Adomavičiūtė pynė iš vytelių. Ingrida Pliopaitė Bataitienė ne tik supažindino su vilnos verpimu, bet ir parengė verpimo ratelių parodą.

„Visi tautodailininkai – mūsų projekto partneriai“, – sakė Lyduokių kaimo bendruomenės pirmininkė A. Pusvaškienė.

Ji pasidžiaugė, kad pakviesti mielai atvyksta ne tik vietos amatininkai. Ne pirmą kartą Mykoliuko mugėje dalyvavo Kultūros centro Krikštėnų skyriaus darbuotojos, vadovaujamos Janinos Svetlikauskienės. Šįkart jos norinčiuosius kvietė ant laužo kepti duonelę. Vlado Šlaito viešosios bibliotekos Lyduokių padalinio vyresnioji bibliotekininkė Janina Baškauskienė organizavo garsinių skaitymų edukaciją. Užugirietis, Šakočių kepimo čempionato prizininkas Vitalijus Želnys demonstravo, kaip kepamas šakotis, Atkočių kaimo ūkininkė Loreta Burokienė atvežė sviesto, įvairių skonių sūrių, bitininkas Gintaras Vaitkūnas iš Jovaišų kaimo siūlė medaus, Rita Keževičienė – savo keptų grybų, kaštonų, braškių… Įsijungė į mugę ir Varinės bendruomenės narės, atvykusios kartu su pirmininke Regina Černiauskiene.

Organizuojant renginį prisidėjo būrys Lyduokių bendruomenės aktyvistų.

Mugės dalyviai neliko abejingi jaunimo – kraštiečių seserų Nijolės, Alvydos ir Ramunės Pusvaškyčių anūkių – stalui. Ant jo buvo sudėti pačių mergaičių ir jų tėvelių sukurti ir pagaminti edukaciniai žaidimai. Daugelis norėjo paragauti Lyduokių obuolienės, kurią išvirė ir siūlė susibūrusios vietos gyventojų anūkės…

Lyduokių medžiotojų klubas, kuriam vadovauja Romas Avižienis, mugės dalyvius vaišino žvėriena, taip pat surengė medžioklės trofėjų parodą. Susirinkusieji galėjo pasistiprinti ir „Roko virtuvės“ šefų virta žirnių koše, paskanauti pyragų, žolelių arbatos.

Pirmą kartą Mykoliuko mugėje su savo augintiniais – ožkytėmis, triušiais – dalyvavo Tuomų ūkio, esančio Žemaitkiemio seniūnijos Medinų kaime, šeimininkai Edita ir Gražvydas. Ne mažesnio dėmesio sulaukė deltuviškio balandininko Algimanto Railos karvelių kolekcija.

Mugė tęsėsi kelias valandas. Niekas neskubėjo skirstytis – prie to prisidėjo ir Miežiškių muzikantai – folkloro grupė „Ratasai“, kuriai vadovauja Vaidotas Grikšelis. Dalyvavusiems Mykoliuko mugėje ją primins organizatorių dovanoti ir pačių įsigyti suvenyrai.

Lyduokių kaimo bendruomenės pirmininkė A. Pusvaškienė dėkojo nuolatiniams mugės rėmėjams ūkininkams Arvydui Zabuliui, Linui Startai ir Albertui Masiukui, taip pat – rajono savivaldybės administracijai, Lyduokių šv. arkangelo Mykolo parapijai. Nuoširdžius padėkos žodžius pirmininkė skyrė gausiam talkininkų būriui, kurie šventei ruošė, gražino, dabino skverą. Tai Lyduokių seniūnijos darbuotojai Almantas ir Andrius Jasiūnai bei Alvydas Morkūnas, jų pagalbininkais Mykolas Valaika. Idėjomis ir darbu daug prisidėjo bendruomenės aktyvistai Jolita ir Gintaras Sinevičiai, Virginija ir Romas Navickai, Dalia Butiškienė, Jolanta Šerelienė, Jūratė Kuliešienė, Audrius ir Rita Uleckai, Regina Dagienė ir kiti. Taip pat pirmininkė dėkinga šventę nuotraukose ir filmuotoje medžiagoje įamžinusiems Remigijui Pareikai bei Kęstučiui Zabielai.

Po renginio dalindamasi įspūdžiais A. Pusvaškienė pasidžiaugė, kad bendruomenė turi galimybę sukviesti žmones pabūti drauge, pasidžiaugti per metus nuveiktais gražiais darbais, prisiminti savo krašto papročius, tradicijas, su jaunąja karta pasidalinti gerąja patirtimi.

R. PAREIKOS ir A. PUSVAŠKIENĖS nuotraukos

Susirinko gausus būrys vietos žmonių, sulaukta ir kraštiečių, bendruomenių atstovų, kitų svečių.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas