Vidiškių pagrindinė mokykla.

Aktualijos, Kriminalai, Naujausi

Grasinimų sulaukta ir Ukmergėje

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Spalio 13-osios, penktadienio, naktį šimtai Lietuvos ugdymo įstaigų gavo melagingo pobūdžio elektroninį laišką apie padėtus sprogmenis, kurie, kaip buvo grasinama, detonuoti turėjo 11.25 valandą. Tokio laiško sulaukė ir kai kurios Ukmergės rajono mokyklos bei vaikų lopšeliai-darželiai. Nors grasinimai nepasitvirtino, įstaigose iš anksto buvo imtasi saugumo priemonių.

Penktadienio ryte „Gimtosios žemės“ kalbintas Vilniaus apskrities VPK Ukmergės rajono policijos komisariato Reagavimo skyriaus viršininkas Vladas Butkus patvirtino, kad gauti keli pranešimai apie ugdymo įstaigose neva padėtus sprogmenis.

„Tokių pranešimų, matyt, sulauksime dar daugiau, gal ne visos įstaigos iš ryto peržiūrėjo savo elektroninius paštus, – kalbėjo policijos pareigūnas. – Elektroniniai laiškai rašyti rusų kalba, manome, jog tai – masinė kibernetinė ataka.“

Nors V. Butkus sakė nematantis grėsmės ir priežasties panikuoti, vis tik į šiuos laiškus gavusias mokyklas bei darželius buvo išsiųsti policijos ekipažai, patikrintos patalpos, su įstaigų vadovais aptarti tolimesni veiksmai.

„Manau, tai – provokacija ir siekis sukelti paniką“, – teigė Policijos komisariato atstovas.

Rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas sakė, kad jau sulaukė informacijos apie gautus laiškus iš Taujėnų gimnazijos, Vidiškių ir Deltuvos pagrindinių mokyklų bei lopšelio-darželio „Nykštukas“.

„Visoms įstaigoms patarėme apie tai pranešti policijai telefonu 112 ir savo veiksmus derinti su pareigūnais“, – situaciją komentavo vedėjas.

Pasak V. Kalino, šis rusų kalba parašytas elektroninis laiškas yra vieno siuntėjo ir adresuotas daugybei visos Lietuvos ugdymo įstaigų. Laiške pranešama, jog patalpos yra užminuotos, pastatas ir jame esantys išlėks į orą, sprogmens detonacija įvyks 11.25 valandą. Taip pat pridedama nepagarbių grasinimų visiems Pabaltijo gyventojams.

Susisiekus su lopšelio-darželio „Nykštukas“ direktore Rita Motiejūniene, ji sakė, jog minėtoji žinutė atėjo į brukalų (spam) katalogą, tačiau buvo nemaloni ir bauginanti.

„Ryte surengėme darbuotojų susirinkimą dėl sprendimo, kaip elgtis tokiu atveju, ar išvesti vaikus į saugią vietą. Taip pat per elektroninį dienyną informavome tėvus. Esame ramūs, nepanikuojame“, – ryte teigė ugdymo įstaigos vadovė.

Lopšelis-darželis apie gautą laišką pranešė ir policijai. Vaikai, kaip ir įprastai, tik gal šiek tiek anksčiau, išsiruošė į lauką.

„Manau, tai – nevykęs pokštas, kurio priežastimi tapo 13 diena ir penktadienis…“ – sakė R. Motiejūnienė.

Su policija dėl gauto grasinančio laiško susisiekė ir Vidiškių pagrindinės mokyklos direktorė Laimutė Strelčiūnienė: „Mokyklos pastatą saugo saugos tarnyba. Jei sprogmuo būtų viduje, ji būtų sureagavusi. Taigi, policijos pareigūnai apžiūrėjo mokyklos teritoriją iš išorės ir nieko įtartino nerado. Vis tik jie pritarė mūsų sprendimui 11 valandą išeiti iš mokyklos į pamoką lauke.“

Pasak direktorės, buvo nuspręsta nekelti panikos.

„Nuo 11 valandos vyko ekologijos pamoka „Ruduo“. Pasiskirstę grupėmis vieni keliavo Šventupės miestelio kryptimi, kiti – link Jasiuliškių, treti – link upės. 12 valandą grįšime ir vaikai galės saugiai keliauti į namus. Jei būtume informavę tėvus, šie supanikuotų, važiuotų pasiimti vaikų ir kiltų dar didesnis sąmyšis“, – apie sprendimą valandai palikti mokyklos teritoriją pasakojo direktorė.

Redakcijos žiniomis, kai kurios rajono mokyklos tądien taip pat nusprendė nuo 11 valandos pamokų nevykdyti, tėvų buvo prašoma pasiimti vaikus.

Policijos departamento atstovas Ramūnas Matonis viešai patvirtino, kad šimtai Lietuvos mokyklų buvo gavę tokius pranešimus. Pasak jo, sprendimą, ar ugdymo įstaigą evakuoti, priima vietoje dirbantis pareigūnas, tačiau tai daroma išimtiniais atvejais.

Skelbiama, jog analogiškų atakų šią savaitę sulaukė ir Latvija bei Estija. Spalio 10-ąją 300 ugdymo įstaigų visoje Latvijoje gavo elektroninius laiškus rusų kalba apie padėtus sprogmenis. Spalio 12 dieną tokia pat informacinė ataka surengta Estijoje, dalis mokyklų taip pat evakuota, bet grasinimai nepasitvirtino.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Vytautai? :
    O gal zydai? Ne visi buvo issaudyti? O kas juos saude, kas atlyko ju genocyda antro pasaulinio karo metu Ukmergeje? Pasidomek kur ju palikoniai dabar sedi( kokiose postose)...
  • Vytautas :
    Ukmergėje prie ruskių okupacijos buvo garnizonas, nevisi ruskiai išsineždino ,tai jie kelia sumaištį.
  • **** :
    Aldonai siulau patileti, o ne kurstyti nesantaika ir panika. Bus proga priglausti savo bute nuo karo begancias seimas. Parodyti Lietuviu isminti ir suteikti pagalba kt. tautai bedos metu.
  • Aldona :
    Dieve mano Dabar nepasiteisino Bet tokie grasinimai taip nesibaigia Gali viena diena ir būti teisybė Kas čia pasidarė Užpuolė. ruskis Ukraina Lietuvoje tokių grasinimų nebuvo Kai tik užpuolė Izraelį štai ir prasidėjo Negi iš tikrųjų ir mums grasina dėl Izraelio Apsaugok mus visus dieve nuo tokių baisenybiu o ypač mūsų vaikus Jeigu čia taip grasinama gero laukti ne vertietu
  • Neturit ka :
    Rasyti

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas