Daugiau nei prieš penkis dešimtmečius pastatytoje Deltuvos pirtyje kas mėnesį apsilankydavo vidutiniškai iki 150 žmonių.

Aktualijos, Naujausi

Pusę metų neveikianti Deltuvos pirtis vis dar laukia remonto

Loreta EŽERSKYTĖ

Deltuvos miestelyje esanti viešoji pirtis – vienintelė tokia rajono kaimo vietovėse. Ji sėkmingai veikė daugiau nei penkis dešimtmečius, kas mėnesį čia apsilankydavo vidutiniškai iki pusantro šimto žmonių. Iš jų nemaža dalis – prisiekę pirties malonumų mėgėjai.

Per pastaruosius penkerius metus Deltuvos viešajai pirčiai buvo lemta išgyventi nemažų pasikeitimų. Tikėtasi, jog visa tai bus tik į gera. Tačiau 2021-ųjų gruodį pirties veikla buvo sustabdyta. Kaip nurodyta ant durų kabančiame skelbime, „bus pradedama ruoštis jos remontui“. Praėjus pusei metų darbų pradžios dar nematyti…

Į redakciją paskambinusi Deltuvos miestelio gyventoja skundėsi, jog taip ilgai tenka laukti žadėto pirties remonto: „Nors namuose turime dušą, bet mielai lankydavomės Deltuvos pirtyje. Netekę šio malonumo, jaučiamės nuskriausti…“

Deltuviškės teigimu, ne mažiau nei prisiekę pirtininkai pirties pasigenda namuose patogumų neturintys gyventojai.

„Gimtosios žemės“ pakalbintas Deltuvos seniūnijos seniūnas Gintaras Radzevičius patikino, jog kiekvieną savaitę kelis kartus sulaukia vieno ir to paties klausimo: kada miestelyje pradės veikti viešoji pirtis?

„Kaimiška, malkomis kūrenama Deltuvos pirtis, kurioje vienu metu telpa apie 20 žmonių, visada turėjo gerą vardą. Čia pasikaitinti, pasivanoti rinkdavosi ne tik deltuviškiai. Atvažiuodavo aplinkinių kaimų žmonės, sulaukdavome nemažai ir miestiečių. Pirtis buvo skirta ne tik mėgstantiems jos malonumus. Kaimo vietovėse, net ir Deltuvos miestelyje ne visi gyventojai naudojasi vandentiekiu, tad viešoji pirtis buvo vienintelė galimybė jiems nusiprausti“, – kalbėjo seniūnas.

Ne paslaptis, kad pirties paslaugomis mielai pasinaudodavo į Deltuvos mūšį atvykę kariai – čia nuplaudavo prakaitą ir atgaudavo jėgas. Neretai socialiniai darbuotojai į pirtį nuprausti atveždavo vienišus senelius.

Kaip teigė seniūnas, Deltuvos viešajai pirčiai suteikus socialinio modelio statusą, ji išvengė kitose Ukmergės rajono kaimo vietovėse buvusių pirčių likimo – nebuvo uždaryta.

„Daug metų viešoji pirtis priklausė Deltuvos seniūnijai, 2015-iais buvo atliktas kapitalinis jos remontas. Tačiau 2017 metais, atlikus auditą, buvo pateikta išvada, jog seniūnija teikti pirties paslaugų negali. Tais pačiais metais rajono Savivaldybės tarybos sprendimu pirties administravimas perduotas Visuomenės sveikatos biurui“, – situaciją komentavo G. Radzevičius.

Pasikeitus pirties šeimininkui, jos veikla nenutrūko. Seniūnija, kaip ir anksčiau, rūpinosi malkomis, jos pareiga buvo prižiūrėti pirties aplinką.

„Juk tiek seniūnijoje, tiek Visuomenės sveikatos biure dirbantys žmonės yra tos pačios savivaldybės darbuotojai. Mums visiems vienodai rūpi rajono gyventojai. Ir visiškai nesvarbu, kas teikia paslaugas, kur kas svarbiau, kad jos būtų teikiamos…“ – mintimis dalijosi seniūnas.

Visuomenės sveikatos biuro direktorė Vaida Puodžiūnienė, paklausta, kodėl buvo uždaryta Deltuvos viešoji pirtis, paaiškino trumpai ir paprastai: „Įsigaliojus naujai Lietuvos higienos normai „Pirčių visuomenės sveikatos saugos reikalavimai“, pirties paslaugos gali būti teikiamos tik turint leidimą-higienos pasą. Kad jis būtų išduotas, pirtis turi atitikti nustatytus reikalavimus“.

Pasak direktorės, kadangi Deltuvos viešosios pirties teikiamos paslaugos turi paklausą, priimtas sprendimas pastatą remontuoti. Siekiant išnaudoti Deltuvos miestelio turimą potencialą, esamus išteklius, Visuomenės sveikatos biuras nusprendė teikti projekto paraišką ir atnaujinti Deltuvos pirties paslaugas. Projektas skirtas kaimo gyventojų ir organizacijų verslumui, vietos ekonomikai ir turizmo plėtrai skatinti, taip pat tenkinti gyventojų socialinius poreikius. Juo bus sprendžiamos kaimo gyventojų užimtumo, verslumo trūkumo, turizmo patrauklumo skatinimo kaime problemos. Įgyvendinus projektą planuojama teikti pirčių paslaugas, įtraukti vietos bendruomenes.

Rajono Savivaldybės taryba pritarė Visuomenės sveikatos biuro projekto „Bendruomeninė pirtis Deltuvos miestelyje“ įgyvendinimui. Taip pat gautas pritarimas, kad rajono savivaldybės administracija partnerio teisėmis dalyvautų projekte „Bendruomeninė pirtis Deltuvos miestelyje“ pagal Ukmergės rajono vietos veiklos grupės vietos plėtros strategijos „Ukmergės rajono vietos veiklos grupės 2016–2023 metų vietos plėtros strategija“ I prioriteto „Ekonominio gyvybingumo kaimo vietovėse skatinimas“ priemonę Nr. LEADER-19.2-SAVA-5 „Smulkių bendruomeninių ir kitų pelno nesiekiančių organizacijų verslų kūrimas ir plėtra, įskaitant žemės ūkio produktų gamybą, perdirbimą ir rinkodarą“. Numatoma bendra projekto vertė be PVM – 64 tūkst. Eur. Iš savivaldybės biudžeto projekto įgyvendinimui finansuoti numatyta skirti 26 tūkst. Eur.

Visuomenės sveikatos biuro direktorė tikisi, kad projektas bus įgyvendintas. Pradėti pirties remonto darbus planuojama vasaros pabaigoje.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas