Aktualijos, Naujausi

Miesto centro rekonstrukcija artėja prie pabaigos

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Sukako metai, kai Ukmergės miesto centre prasidėjo rekonstrukcija, kuri atliekama vykdant projektą „Ukmergės miesto centro viešųjų erdvių infrastruktūros sutvarkymas: Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis įrengimas“. Rajono savivaldybės administracija rangos darbų sutartį su Vilniuje registruota uždarąja akcine bendrove „Losrita“ pasirašė praėjusių metų rugsėjo 20 dieną, paruošiamieji darbai prasidėjo spalio viduryje. Pradinė sutarties vertė – 3,194 mln. Eur.

Nors darbus rangovas įsipareigojo baigti iki 2021 m. balandžio 30 d., pabaigtuvės planuojamos dar šiemet. Kaip „Gimtajai žemei“ sakė rajono savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas Artūras Sakalauskas, tai yra UAB „Losrita“ siekiamybė.

„Garantuoti, kad taip ir bus, sunku. Įgyvendinti užsibrėžtus planus gali sutrukdyti medžiagų tiekimas, koronaviruso pandemija, kitos nenumatytos kliūtys. Tačiau bet kokiu atveju metų pabaigoje miesto centre jau išvysime kitą vaizdą…“ – įsitikinęs savivaldybės vyriausiasis architektas.

Darbai atliekami dviem etapais pagal parengtus atskirus techninius projektus. Pirmas etapas – Ukmergės miesto Kęstučio aikštės, Draugystės skvero ir Pilies parko su prieigomis rekonstravimas pagal UAB „Panprojektas“ parengtą techninį projektą.

Antras etapas – Vilniaus, Pirties ir Utenos gatvių rekonstravimas (statyba), sutvarkant viešąją infrastruktūrą Vilkmergėlės upelio prieigose. Šį techninį projektą rengė UAB „Urban Line“.

Pagal projektą Kęstučio aikštėje ir Draugystės skvere bus suformuota reprezentacinė zona: atnaujinta danga, sutvarkyti želdiniai, įrengti pėsčiųjų takai, mažoji architektūra, fontanas, apšvietimas, vaizdo stebėjimo sistema. Pilies parke bus suformuota poilsio ir laisvalaikio zona: atsiras apžvalgos, vaikų žaidimų aikštelės, informacinis paviljonas, viešasis tualetas. Didelis pokytis – įrengti laiptai į Pilies parką nuo Vilniaus gatvės. Baigus remontą pokyčių pajus ir vairuotojai – Pilies gatvė bus pratęsta ir sujungta su Vienuolyno gatve.

Statybininkai dirba ir Utenos bei Pirties gatvių atkarpose. Čia suprojektuoti pėsčiųjų takai nuo Pirties gatvės į Vilniaus gatvę (šalia 10 numeriu pažymėto namo) ir nuo Utenos gatvės į Vilniaus gatvę šalia medinio tiltelio. Vietoj jo per Vilkmergėlės upelį bus įrengiamas naujas, tvarkomi upelio šlaitai atkarpoje nuo Utenos gatvės pralaidos iki pėsčiųjų tiltelio.

Pasak A. Sakalausko, kai kurie darbai Pilies parke jau baigti, kiti – baigiami. Apžvalgos aikštelėse liko įrengti turėklus, pabaigti laiptus, sumontuoti informacinį stendą.

„Šiuo metu didžiausi ir intensyviausi darbai vyksta Kęstučio aikštėje ir Draugystės skvere. Montuojamas fontanas, baigiamos kloti trijų spalvų granito plokštės. Pasiruošta ir netrukus bus pradėti apšvietimo įrengimo darbai“, – sakė Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas.

Pasak jo, vykdant projektą bus atlikta ir papildomų darbų. Jau baigiamas tvarkyti Nepriklausomybės paminklas, taip pat bus įrengti nauji laiptai, vedantys nuo muziejaus į Vilniaus gatvę. Jų prireikė, nes paaiškėjo, jog senųjų būklė kone avarinė.

Pasakodamas apie projektą A. Sakalauskas neslėpė, jog darbų sparta būtų buvusi visiškai kita, jei miesto centras nepatektų į valstybės saugomą senamiesčio zoną. Objekte kartu su statybininkais dirbo ir archeologai.

„Dėl kai kurių radinių teko keisti projekto sprendinius, be to, archeologiniai tyrimai pareikalavo ir papildomų lėšų“, – konstatavo savivaldybės atstovas.

Jie ant Pilies kalno aptiko, kaip spėjama, gynybinio bokšto, kuris yra pažymėtas 1811 ar 1817 metų plane, liekanas bei dar kelių mūrinių pastatų vietas. Netoli gynybinio bokšto atkastas grindinys, vedantis žemyn. Be to, archeologai pranešė aptikę dar dviejų pastatų, apie kuriuos iki šiol nieko nebuvo žinoma, likučius. Juos galima priskirti ant Pilies kalno XVII amžiuje stovėjusiems ir paskui XIX amžiuje sunaikintiems pastatams. Tarp labiausiai specialistus sudominusių kitų radinių – herbiniai kokliai.

Baigus miesto centro rekonstrukciją turėtų prasidėti Vilniaus gatvės atkarpos nuo Vytauto gatvės sankryžos iki tilto per Šventąją remontas. Dabar vyksta projektavimo darbai. Šį projektą įgyvendins Lietuvos automobilių kelių direkcija.

AUTORĖS nuotraukos

Prie Kraštotyros muziejaus montuojamas fontanas.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Ej :
    Butinas geras apzeldinimas. Sakuros,pusys,ir panasiai.
  • As :
    Viskas gerai...Ypač gražus tualetas, su...skirtingais langais į parką Čia išties supratimo viršūnė Atsakymas aiskus- taip yra Europoje. Gal aš ne į tą Europos vazineju???
  • ok :
    Darysit dar vieną kelio kamštį(žiedą),ane?Šitas bus irgi "laikinas",kaip Deltuvos-Žiedo gatvėse,tas žiedas "laikinas",jau daugiau nei 4 metai.Bus prie naujo žiedo nemaža grūstis,nes daug žmonių nenori važiuoti per centrą dėl kratymosi pes tuos paveldo akmenis,kurie žiemą yra nežmoniškai slidūs,o dabar,eismas Žiedo gatve dar labiau padidės,nes atsiras dar žmonių,kurie nenorės važiuoti per jūsų "suremontuotą" sankryžą centre.Tikiuosi,kad bent jau nepadarysit centre dar ir išmaniųjų šviesoforų,nes tada ir taip sunkiai pravažiuojama sankryža,bus visai nepravažiuojama.O jūs,išmaniųjų šviesoforų "specialistų"turit,keli metai praėjo,kol įkirtau,kokiu principu veikia šviesoforas "Graužinienės sankryžoje",pasirodo,jis atreguliuotas buvo taip,kad Graužinienei būtų patogiau.O šitą naują žiedą,nukopijuokite nuo to,kuris yra toliau Ramygalos gatve pavažiavus,ten išvis viršūnė,per vidurį žiedo,supiltas kalnas,čia gal tyčia,kad sunkiau būtų įžiūrėti kas žiedu važiuoja,šis žiedas yra kaip paminklas bukaprotiškumui.Tokie žiedai,neatitinka jokių saugumo reikalavimų,tarpai tarp įvažiavimų-išvažiavimų yra per siauri,todėl vairuotojas negali pamatyti ką darys važiuojantis žiedu,rodo jis posūkį ar ne.Tik du žiedai Ukmergėje yra normalūs.Dabar bus,du normalūs,o kiti trys,tik grūstims sudaryti..O turint galvoje,kad Ukmergėje,gal kas antras žmogus,neturi žalio supratimo kaip važiuoti per žiedą,bus visai nieko gero,nes daugelis važiuoja net ne tai,kad nabandydami pristabdyti prieš žiedą,bet net ir nežiūri ar važiuos į žiedą mašina,esanti nuo jo sekančiame įvažiavime,nes jam atrodo,kad būtent jo įvažiavimas yra tiesesnis,o kur tiesesnis įvažiavimas-ten ir pagrindinis kelias.
  • ok :
    Čia šiaip,informacija seniūnei,kuri niekada nieko nežino ir kurią yra tiesiog būtina kuo greičiau išmesti.Anksčiau dar bandydavo suremontuoti laikrodį,esantį alėjoje,dabar,greičiausiai nutarė,kad nebereikia,nors jis jau seniai neveikia(tiksliau,viena jo pusė neveikia,ta,kuri nuo suoliukų pusės).Dabar,greičiausiai jo ir nebus įmanoma suremontuoti,nes jau daugiau kaip mėnuo,stiklas įstumtas į vidų,o visą tą laiką,vyko griovimo darbai,tai galima įsivaizduoti,kiek ten viduje yra dulkių ir viso kito,nes tarp stiklo ir korpuso yra gana nemažas tarpas.O kiek buvo pradžioje nesąmoningų kalbų apie tuos laikrodžius ir,kad jie itališki,ir kad juos taiso tik Italijoje,ir dar daug nesąmonių.Tai va,dabar jo nepataisys net ir Italijoje,nes geriau jau pirkt naują,nei valyt visas šiukšles,kurios dabar yra laikrodžio viduje(pigiau išeis).Kitas laikrodis irgi ne prastesnis,nuimkit tas rodykles,palikit tik kaip dekoraciją ir bus ramu,nes tuoj vėl laiką reiks persukti ir vėl,mažiausiai mėnesį laikrodis nesąmones rodys,o nesąmonių su tuo laikrodžiu ir taip nemažai(tingiu vardinti).Ir dar,kodėl tos seniūnės neišmeta,ji kas,kokio nors užimančio aukštą postą giminė?Juk ji niekam tikusi,tai turi matyt kiekvienas.
  • ok :
    Norėčiau pasakyti,kad tas,kas darė projektus visiems mieste esantiems keliams,negali būti pilno proto.Ta sankryža centre ir taip jau buvo sunkiai pravažiuojama,kai nuėmė lenteles su žaliomis rodyklėmis,pasidarė dar sunkiau,o dabar,bus normaliai pravažiuoti nebeįmanoma.Jau prieš žalių rodyklių panaikinimą sakiau,kad bus grūstis(ypač piko metu,išvažiuojantys iš Gedimino g.,degant žaliai šviesai,į sankryžą įvažiuoti spės,bet pilnai pravažiuoti per sankryžą,nebespės ir užsidegus žaliai šviesai tiesiai važiuojamčioms mašinoms,joms maišysis).Iki kiek reikia būti puspočiu,kad taip suprojektuoti.Negana to,kad visas gatves susiaurino,kad vos prasilenkti galima,kad parkavimosi vietas prie turgaus padarė taip idiotiškai,kad nebėra ką ir pasakyt,tai įsigudrino susiaurinti dar ir centre ir taip sunkiai pravažiuojamą sankryžą.Iš kur jūs tokius projektuotojus gaunat?Čia jam ne kompiuterinis žaidimas.O kad suprastum,ką toje sankryžoje galima daryt,o ko negalima,užtektų piko metu pastovėt prie tos sankryžos bent 20 min. ir jei žmogui su galva viskas tvarkoj,tikrai suprastų,kad siaurint jos negalima.Kalbat čia apie visokius fontanus ir t.t.,tai gal geriau fontaną padarykit per vidurį sankryžos arba gėlių klombas sustatykit,kad būtų aiškesnė skiriamoji juosta,o ką,gražiai atrodys,juk žmoniškai pravažiuot jau taip ar taip nebus įmanoma,o atrodys iškirtinai.Galvoju,kad nei viename mieste nėra valdžioje tokių puspročių.Aplinnkelis Ukmergėje yra būtinas,o ne kelių griovimas ir gadinimas,kurį vadinate taisymu.Kelius reikia sutaisyt kiek galima greičiau,savo tą gyvatyną(savivaldybę)galit nors ir 10 metų remontuot.Ir kiek išmėtot pinigų savo gyvatyno remontui,kelių "remontui" ir t.t.,jau ir aplinnkeliui greičiausiai užtektų(o jei dar pridėjus kiek išvagiat,tai tikrai užtektų).
  • vr :
    medzius tuos baisius ispjaukite.
  • Antanas :
    As bent jau kitaip Ukmerges nematau amzini kasinejimai kasa uzkasa tada netaip kazka padaro vel atkasa jau keli metai ukmerge kaip po karo
  • Nei tau sakysiu, nei tau zinot. :
    Rekonstrukcijos nieko, bet vel saleles atsiradusios viduryje kelio tai kazinau. Nei jos saugos saleles nei apskritai kam jos reikalingos, tik susiaurino masinoms kelia. Saunuoliai kaip ir visada pridirba dirbo ir nusidirbo su nezinia kokia ideja. Cia kaip kaip vilniaus sankryzoj panaikino ir dabar norin vaziuot nuo vilniaus i antakalnio gatve turi laukt eilej, arba akivaizdziai gerai kad per iki parduotuves aikstele galima issukt bet kur mastymas kai daro tokius pakeitimus. Vasara gerai bet kodel nepagalvoja kad ziema reik atstumo laikytis, o ne veidrodeliais beveik "labintis". Kas liecia kelius tai suda mala juodai. Kad tvarko aplinka gerai. Tai tik mano nuomone ukmerges gyventoja

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas