Kultūra

Kodėl verta gyventi intensyviau?

Aldona PETRUŠKO

Lietuvos samariečių bendrijos Ukmergės skyriaus savanorė

Samariečių bendrijos senjorų grupės narės ketvirtadieniais renkamės aptarti nuveiktus darbus, sutelkti dėmesį į vyresnio amžiaus žmonių poreikius, ieškoti naujų savirealizacijos galimybių, aktyvių veiklų.

Viena iš mūsų prioritetinių domėjimosi krypčių buvo iškelta motyvacija pakeisti gyvenimo būdą į šiek tiek sveikesnį. Todėl nusprendėme įvardyti veiklos tikslus ir uždavinius, siekti savitarpio pagalbos ir solidarumo, skatinti gerumą. Taip pat sutarėme pagal mokymosi visą gyvenimą principus kiekvieno susitikimo metu prie arbatėlės rengti teminius užsiėmimus, pasitelkiant įvairias formas, diskusijas, edukacinę veiklą, įjungiant rankdarbių idėją, sukuriant savo produktą, juo pasidalijant ar padovanojant tiems, kam labiau reikia.

Pirmąjį teminį užsiėmimą teko vesti man. Pasirinkau autorinę kūrybinę temą „Petruškaitės“ prasimanymai“, kuriai pritaikiau patirtį, įgytą dalyvaujant samariečių projektinėje veikloje Vokietijoje, senjorų dienos centre. Įžangai padeklamavau eilėraštį „Aš džiaugiuosi“, paruošiau referatą apie žmogaus vertę su pasiekimais, aptarėme, kad amžius nėra kliūtis tobulėjimui, naujų gebėjimų įgijimui. Degustuodami savo pačių pagamintą sveiką maistą, gerdami vaistažolių arbatėlę diskutavome, kad savišvieta – tai puiki galimybė „pabėgti“ nuo senatvės, nuo problemų ir bandymas gyventi kitaip. Po to žaidėme žaidimus, minėme mįsles. Už sumanumą buvo išdalinti prizai.

Kitus autorinius teminius renginius eilės tvarka organizavo visos samarietės. Stasė Petronienė paruošė tikriausius fizinio lavinimo teorinius ir praktinius užsiėmimus „Nė dienos be mankštos“. Įsipareigojome išmokti atlikti kasdien mankštą ir bent penkis Tibeto pratimus.

Regina Zbarauskienė pristatė referatą ir parengė testus, atmintines apie pozityvų ir ekologišką mąstymą, pagrįstą gerų darbų ir gyvenimo dėsniais: „Jeigu duodate, patirsite malonumą padėję kitiems ir dar gausite atlygį, kurį jums suteiks davimas.“ Vaišinomės jos iškeptu vaisiniu pyragu, nuotaikingai jautėmės.

Aldona Mulevičienė, Danutė Gudonienė, Janina Vaskelienė, Halina Guogienė, Stanislava Kazokaitienė kas savaitę visas mobilizavo bendram užimtumui, edukacinei veiklai, bendravimo ir arbatų valandėlėms. VšĮ „Klajūnas“ gyvūnų globos namų augintiniams siuvome guolius, paklotus, mokėmės megzti, gaminti rankdarbius.

Savanorė Birutė Kneižienė numezgė šimtus šiltų kojinių vaikams ir seneliams, kurias mes išdalijome.

Irenos Danguolės Liškienės ir Ninos Cybakovos organizuotas renginys vadinosi „Sveikos gyvensenos pagrindai“. Jo metu sužinojome, kas padeda žmogui išlikti sveikam, išsaugoti ar net gerinti savo sveikatą. Diskutavome apie pagyvenusių žmonių mitybą, dalinomės paruoštomis atmintinėmis apie atsparumą stresui.

Džiaugėmės, kad visi mūsų renginiai – naudingi ir prasmingi. Kiekviena stengėsi parodyti kuo daugiau nuoširdumo, išradingumo. Nors visos esame skirtingos, įvairių profesijų, tačiau siekiai įgyvendinant projektinius efektyvius modelius, gerumo ir sveikos gyvensenos skatinimas mus suvienija. Savišvieta, savanorystė, savitarpio pagalba stiprina mus pačius ir bendruomenę, mažina pagyvenusių žmonių atskirtį.

Susidomėjusius kviečiame į svečius! Teirautis galima tel. 8 611 20 915.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas