Rajono savivaldybėje vyko nuotolinis susitikimas su VRK.

Aktualijos, Naujausi

Diskutavo dėl vienmandačių rinkimų apygardų ribų pokyčių

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Lapkričio 8-ąją rajono savivaldybės administracija kartu su rajono jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“ (URJOSAS) dalyvavo nuotoliniame susitikime su Lietuvos Respublikos Vyriausiąja rinkimų komisija (VRK). Jo metu ukmergiškiai išsakė savo susirūpinimą dėl VRK planuojamų 2024 metų Lietuvos Respublikos Seimo rinkimų vienmandačių apygardų ribų pokyčių.

„Kovosime iki galo. Mūsų argumentai ir siūlymai yra labai svarbūs. Jei VRK su tuo nesutiks, svarstysime galimybę kreiptis į teismą. Turime išsaugoti 6 tūkstančius savo rinkėjų, turi išlikti mūsų vienų – Ukmergės rajono gyventojų – rinkiminė apygarda, kaip ir buvo iki šiol, o ne tapti bendra keliems rajonams“, – teigė rajono savivaldybės meras Darius Varnas.

Pagal VRK pristatytą projektą, Ukmergės rajono rinkėjai būtų priskirti skirtingoms rinkimų apygardoms – Deltuvos šiaurinei ir Deltuvos pietinei, gyventojai balsuotų už skirtingus kandidatus į Lietuvos Respublikos Seimą. Deltuvos pietinės apygardos išrinktas Seimo narys atstovautų Širvintų rajono ir Ukmergės miesto gyventojams, o Deltuvos šiaurinės apygardos išrinktas Seimo narys – Anykščių, Panevėžio ir Ukmergės rajonų gyventojams.

Rugsėjį VRK paskelbus apie šiuos vienmandačių rinkimų apygardų ribų pokyčius, Ukmergės rajono savivaldybės meras Darius Varnas raštu kreipėsi į Lietuvos Respublikos Prezidentą, Seimą, Vyriausybę, taip pat Vyriausiąją rinkimų komisiją ir pateikė argumentus, kodėl nepritaria pristatytam projektui.

Kaip „Gimtąją žemę“ informavo VRK patarėja (atstovė spaudai) Indrė Ramanavičienė, taip pat raštu su pasiūlymais dėl apygardų ribų projekto kreipėsi ir Ukmergės rajono jaunimo organizacijų sąjunga „Apskritasis stalas“ (URJOSAS). Reaguojant į tai ir buvo numatytas nuotolinis susitikimas projektui aptarti.

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė informavo, jog nei mero D. Varno, nei diskusijoje taip pat dalyvavusių rajono savivaldybės vicemero Eugenijaus Kuodelio, Tarybos nario Valdo Kersnausko, Tarybos posėdžių sekretoriaus Dariaus Krogerto, Civilinės metrikacijos ir dokumentų valdymo skyriaus Tarybos aptarnavimo poskyrio vedėjos Monikos Raškevičienės bei URJOSAS vadovo Simono Kalesnyko neįtikino VRK pirmininkės Linos Petronienės ir naująjį rinkimų apygardų pokyčių žemėlapį parengusio Vilniaus universiteto Geografijos ir kraštotvarkos katedros docento dr. Rolando Tučo išsakyti argumentai, kuo remiantis „skaudžiausias“ pokytis teks būtent Ukmergės rajono savivaldybei.

Ukmergiškiai siūlė VRK rinkiminį žemėlapį pakoreguoti. Jų teigimu, rajone optimizuotos rinkimų apylinkės – anksčiau jų buvo 40, dabar sumažinta iki 26. Jose – ne mažiau kaip po 300 rinkėjų.

„Norėdami atkurti kitas apygardas, jūs dabar skaldote mūsų apygardą. Kur čia matote pliusus? Nėra jokios logikos. Tai, kas kitiems yra pliusai, mums yra minusai. Ir atvirkščiai. Valstybė turi užtikrinti savo piliečiams pareigą rinkimuose dalyvauti ne formaliai, o realiai. Keista, kad 1-2 žmonės priima sprendimą dėl 35 tūkst. gyventojų. Ar jūs derinote planuojamus pokyčius su savivaldybe, ar atlikote kokią gyventojų apklausą?“ – kalbėjo diskusijoje aktyviausiai dalyvavę D. Varnas, V. Kersnauskas ir D. Krogertas.

Remiantis VRK pateiktais duomenis, dabartinėje Deltuvos pietinėje apygardoje yra 30 tūkst. 340 rinkėjų (88,8 proc. nuo vienmandačių apygardų rinkėjų skaičiaus vidurkio (100 proc.), po planuojamų pokyčių – 37 tūkst. 273 (109,2 proc. nuo vienmandačių apygardų rinkėjų skaičiaus vidurkio (100 proc.) ši rinkimų apylinkė taptų didžiausia Lietuvos teritorijoje (išskyrus Pasaulio lietuvių – 38 tūkst. 450). Pagal pateiktus duomenis, Ukmergės rajone yra 29 tūkst. 378 rinkimų teisę turintys piliečiai, Širvintų rajone – 13 tūkst. 131 rinkėjas, o Molėtų rajone – 15 tūkst. 404 rinkėjai.

URJOSAS vadovo S. Kalesnyko teigimu, šiuo metu Deltuvos pie-tinėje apygardoje trūksta tik apie 1 proc. rinkėjų iki numatyto nuokrypio tenkinimo, kai, pavyzdžiui, VRK pateiktame projekte mažiausia formuojama rinkimų apygarda – Naujosios Vilnios – turi 30 tūkst. 589 rinkėjų (89,6 proc. nuokrypis).

VRK pirmininkė L. Petronienė, išklausiusi diskusijoje dalyvavusių ukmergiškių išsakytas mintis, pripažino, jog visi pokyčiai labai sunkūs ir yra daromi iš būtinybės: „Apygardų ribų negalime pakeisti paprastu būdu kaip kokių lego kaladėlių, kurios yra stačiakampiai ar kvadratai – to paties ar panašaus dydžio. Juk apylinkės kiekvienoje apygardoje tarsi dėlionės puzzle detalės – jos labai skirtingo dydžio ir sukibimo. Jos turi turėti aiškias ribas ir negalime ten kur trūksta, atkelti iš ten, kur jų yra per daug…“

„Po daugiau nei valandą trūkusios diskusijos L. Petronienė pasiūlė rajono savivaldybės atstovams iki lapkričio 14 dienos VRK atsiųsti konkrečias savo pastabas ir pasiūlymus – kaip gi galima būtų padaryti, kad planuojami pokyčiai vienmandačių apygardų ribose būtų kuo mažiau skausmingi Ukmergės rajonui. Visa tai bus įvertinta bei apsvarstyta VRK. Pasak L. Petronienės, sprendimą dėl parengto 2024 metų Seimo rinkimų vienmandačių rinkimų apygardų ribų projekto VRK, kurią sudaro 13 narių, planuoja priimti lapkričio mėnesio pabaigoje“, – informavo D. Zimblienė.

VRK patarėjos (atstovės spaudai) I. Ramanavičienės teigimu, apygardų ribas pagal Rinkimų kodeksą privalu patvirtinti 2024 m. kovo pradžioje: „Tačiau atsižvelgiant į tai, kad kitų metų rudenį vyksiančių Seimo rinkimų politinei kampanija politinės organizacijos ir būsimieji kandidatai ruošiasi iš anksto, stengsimės šį darbą atlikti iki šių metų pabaigos.“

Daivos ZIMBLIENĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • O.k. :
    Paskutini mera turim su sia taryba. Visi eis sieno senauti.
  • //// :
    Gal laikas tarybos nariu skaiciu mazinti? ukmergeje tai visis paleis. Gales buti Jonavos, Vilniaus r. tarybos nariais.. Prisidirbo.gerai, kad rajona visa skaldo.
  • Ieva :
    Laikas seimo nariu skaiciu mazinti, o ne skirtyti. gyventoju skaicius mazeja ,…
  • Nu jo :
    Busit bedarbiai, galesit pasalpos prasyti Sirvintu ar Vilnias savivaldybeje... baigsis jusu patycios is zmoniu. Miesta paverte griuvesiais, mokesciai brangiausi. Apie asmenybes su ubagisku mintelitetu nero ko ir rasyti. Gal tada miestas bus panasus i miesta, su asf. gatvemis, salygatviais, graziu, svariu miestu. O dabar tik svogerizmas ir ubagizma aplink. Tik ir sugeba biudzeto pinigus plauti per niekinius ilgamecius projektus. Senamiestis baige po langais sugriuti, o jie prakus kure ... asfltas tarybinis baige sutrupeti, salygatviu nera... o jems parkai rupi ..
  • taip :
    Pritariu Labai geras VRK sprendimas.
  • Puoskites :
    w.ukmerge.lt/renginiai/kvieciame-visus-ukmergiskius-puostis-sventems/ Mokescius pakelet, patis ir puoskites! Nera pinigu. Sirvintuose turbut mere nepraso zmoniu puistis...Jonavos ar kr.rajono administracija taip pat ... Keliaukit toliau po pasauli musu pinigais.
  • Puoskites :
    https://www.ukmerge.lt/renginiai/kvieciame-visus-ukmergiskius-puostis-sventems/ Mokescius pakelet, patis ir puoskites! Nera pinigu. Sirvintuose turbut mere ne praso zmoniu puistis...Jonavos ar kr.rajono administracija taip pat ... Keliaukit toliau po pasauli musu pinigais.
  • //// :
    Labai gerai!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas