Asociatyvi nuotrauka.

Sveikata

Kodėl verta naudoti matcha miltelius

Smegenys dalyvauja visuose mūsų atliekamuose veiksmuose, todėl, kaip ir bet kuria kitakūno dalimi, jomis taip pat reikia rūpintis. Daugeliui žmonių, ypač vyresniame amžiuje, svarbiausia yra lavinti smegenis, kad pagerėtų atmintis, dėmesio koncentracija ar tam tikri įgūdžiai. Vis dėlto, bet kokio amžiaus žmonėms gali būti naudinga į kasdienį gyvenimą įtraukti keletą paprastų smegenų mankštos pratimų, kuriuos išsamiau panagrinėsime šiame straipsnyje.

 

Mokykitės naujos kalbos

Mokėjimas kalbėti daugiau nei viena kalba yra naudingas kognityviniu požiūriu. Daugelio tyrimų duomenimis, dvikalbystė gali prisidėti prie geresnės atminties, geresnių vizualinių-erdvinių įgūdžių ir didesnio kūrybiškumo. Daugiau nei vienos kalbos mokėjimas taip pat gali padėti lengviau pereiti nuo vienos užduoties prie kitos ir atitolinti su amžiumi susijusio protinio nuosmukio pradžią. Gera žinia ta, kad niekada nevėlu mokytis naujos kalbos. Mokslininkų teigimu, bet kuriuo gyvenimo laikotarpiu pradėję mokytis naujos kalbos galite sustiprinti atmintį ir pagerinti kitas psichikos funkcijas.

Išbandykite naujoves

Atlikdami kasdienes užduotis neužsisklęskite rutinoje. Vietoje to, noriai išbandykite naujus būdus tiems patiems dalykams atlikti. Kiekvieną savaitę pasirinkite vis kitą maršrutą tai pačiai kelionei į darbą arba išbandykite kitą transporto rūšį, pavyzdžiui, važiuokite dviračiu ar viešuoju transportu, užuot važiavę automobiliu. Šis paprastas pokytis gali būti itin naudingas jūsų smegenims.

Medituokite

Kasdienė meditacija gali nuraminti jūsų kūną, sulėtinti kvėpavimą ir sumažinti stresą bei nerimą. Bet ar žinojote, kad ji taip pat gali padėti pagerinti atmintį ir padidinti smegenų gebėjimą apdoroti informaciją? Pradėti praktikuoti meditaciją galim labai paprastai – tiesiog raskite ramią vietą, užmerkite akis ir kasdien penkias minutes skirkite meditacijai. Į pagalbą galite pasitelkti ir įvairias meditacijos programėles ar stebėti meditacijos vaizdo įrašus internete, kurie lydės jus proceso metu.

Šokite

Teigiama, kad mokantis naujų šokio judesių gali padidėti smegenų informacijos apdorojimo greitis ir atmintis. Kitaip tariant, pajudėkite šokių aikštelėje ir jūsų smegenys jums padėkos. Atrodo per sudėtinga pradėti ar trūksta idėjų? Štai keletas pasiūlymų:

  • pradėkite lankyti salsos, stepo, hiphopo ar šiuolaikinių šokių pamokas;
  • išbandykite zumbos ar džiazo grupines treniruotes;
  • mokykitės šokti žiūrėdami vaizdo įrašus internete;
  • susiraskite partnerį ir išmokite šokti balinius šokius;
  • pakvieskite savo draugus ir drauge eikite šokti linijinių šokių;
  • Išbandykite “Just Dance” žaidimą – tai gali tapti tiek puikia cardio treniruote, tiek ir smagiu būdu praleisti laiką su draugais.

Išmokite naujų įgūdžių

Mokytis naujų įgūdžių ne tik smagu ir įdomu, bet šis procesas dar ir gali padėti sustiprinti jūsų smegenis – naujų įgūdžių mokymasis gali padėti pagerinti vyresnio amžiaus žmonių atminties funkciją. Galbūt visada turėjote slaptą svajonę kažko išmokti? Tai gali būti noras iškepti pyragą, važiuoti riedučiais, išmokti naudotis tam tikra kompiuterine programa ir t.t. Nepaisant to, koks tai noras, dabar turite dar vieną gerą priežastį  nustumti šalin abejones ir pagaliau išmokti naujų įgūdžių.

Mokykite kitus

Vienas iš geriausių būdų plėsti savo mokymosi ir supratimo ribas – išmokyti įgūdžių kitą žmogų. Išmokę naują įgūdį, turite jį praktikuoti. Mokant jo kitą žmogų, reikia paaiškinti sąvoką ir ištaisyti padarytas klaidas, o tai padeda mums patiems dar labiau įsigilinti ir pažvelgti į dalykus iš kitos pusės. Be to, kitų mokymas duoda ir kitokios naudos, pavyzdžiui, gerina bendravimo įgūdžius, didina pasitikėjimą savimi ir lavina vadovavimo gebėjimus.

Reguliariai judėkite

Reguliarus fizinis aktyvumas gali padėti lavinti aštresnę atmintį ir mąstymą. Tie patys endorfinai, kurie padeda geriau jaustis po treniruotės, taip pat padeda susikaupti ir kritiškai mąstyti atliekant užduotis. Mankšta taip pat skatina naujų smegenų ląstelių augimą ir padeda išvengti su amžiumi susijusio silpnėjimo. Be to, daugybė mokslinių tyrimų rodo, kad fiziškai aktyvių žmonių protinės funkcijos blogėja rečiau ir jie turi mažesnę riziką susirgti Alzheimerio liga. Manoma, kad šią naudą lemia fizinio aktyvumo metu padidėjęs kraujo pritekėjimas į smegenis. Be to, tai padeda neutralizuoti natūralų smegenų jungčių retėjimą, kuris atsiranda senstant, ir iš esmės sumažina tam tikrų sveikatos sutrikimų riziką. Tiesa, reguliarus fizinis aktyvumas pasižymi ir didele nauda organizmui, ne tik smegenims, tad tai visapusiškai naudingas įprotis.

Daug miegokite

Miego metu smegenys apdoroja per dieną gautą informaciją. Jos įtvirtina prisiminimus ir šalina Alzheimerio liga siejamus amiloidus ir tau baltymus, sudarančius apnašas. Kai miegame, smegenyse vyksta apsivalymo procesas. Knygoje „Why we Sleep?“ Mattas Walkeris supažindina su kokybiško miego svarba, paaiškindamas, kaip miegas gali padaryti mus sveikesnius, protingesnius ir produktyvesnius. Jis pateikia būdų ir strategijų, kaip įveikti gyvybei ir sveikatai pavojingus veiksnius, susijusius su mūsų miego trūkumu visuomenėje.

Išlikite psichiškai aktyvūs

Jūsų smegenys yra panašios į raumenis – jas reikia naudoti, nes kitaip jų neteksite. Yra daugybė dalykų, kuriais galite palaikyti smegenų funkcionalumą, pavyzdžiui, spręsti kryžiažodžius, galvosūkius ar sudoku, skaityti, žaisti kortomis ar dėlioti dėliones. žiūrėkite į tai kaip į smegenų treniravimą ir įsitraukite į skirtingas veiklas.

Bendraukite

Socialinis bendravimas padeda išvengti depresijos ir streso, kurie gali prisidėti prie atminties suprastėjimo. Ieškokite galimybių bendrauti su artimaisiais, draugais ir kitais žmonėmis, ypač jei gyvenate vieni. Yra tyrimų, kurie vienatvę sieja su smegenų atrofija, todėl išlikimas socialiai aktyviu gali turėti priešingą poveikį ir sustiprinti jūsų smegenų sveikatą.

Rūpinkitės maistinga mityba

Jūsų smegenys, kaip ir brangus automobilis, geriausiai funkcionuoja, kai gauna tik aukščiausios kokybės degalų. Valgant aukštos kokybės maisto produktus, kuriuose yra daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų, smegenys maitinamos ir apsaugomos nuo oksidacinio streso – „atliekų“ (laisvųjų radikalų), susidarančių organizmui naudojant deguonį, kurios gali pažeisti ląsteles.

Geriausi maisto produktai smegenims ir atminčiai stiprinti

Riebi žuvis

Kai kalbama apie maistą smegenims, sąrašo viršuje dažnai minima riebi žuvis. Šiai žuvies rūšiai priskiriama lašiša, upėtakis, tunas, silkė ir sardinės, kurios yra gausus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis. Apie 60% smegenų sudaro riebalai, o pusę šių riebalų sudaro omega-3 riebalų rūgštys. Smegenys naudoja omega-3 rūgštis smegenų ir nervų ląstelėms kurti, o šie riebalai yra būtini mokymuisi ir atminčiai. Omega-3 taip pat teikia keletą papildomų privalumų jūsų smegenims. Pavyzdžiui, jos gali sulėtinti su amžiumi susijusį protinės veiklos silpnėjimą ir padėti išvengti Alzheimerio ligos. Kita vertus, nepakankamas omega-3 kiekis yra susijęs su mokymosi sutrikimais ir depresija. Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad reguliariai žuvį valgančių žmonių smegenyse yra daugiau pilkosios medžiagos. Pilkojoje medžiagoje yra dauguma nervinių ląstelių, kurios valdo sprendimų priėmimą, atmintį ir emocijas.

Mėlynės

Mėlynės teikia daug naudos sveikatai, įskaitant ir tas, kurios skirtos būtent smegenims. Mėlynės ir kitos sodrios spalvos uogos pasižymi antocianinais – augalų junginių grupe, turinčia priešuždegiminį ir antioksidacinį poveikį. Antioksidantai veikia prieš oksidacinį stresą ir uždegimą, kurie gali prisidėti prie smegenų senėjimo ir neurodegeneracinių ligų. Nustatyta, kad kai kurie mėlynių antioksidantai kaupiasi smegenyse ir padeda pagerinti smegenų ląstelių tarpusavio ryšį. Tyrimų duomenimis, mėlynės gali padėti pagerinti vaikų ir vyresnio amžiaus žmonių atmintį ir tam tikrus pažintinius procesus. Pabandykite jomis pabarstyti pusryčių dribsnius, įmaišyti į kokteilį arba užkandžiauti kaip paprastą užkandį. Patogi ir maistinga alternatyva šviežioms mėlynėms – mėlynių milteliai, kuriuos rasite ir DailySpoon.lt. 10 gramų miltelių prilygsta 100 gramų šviežių uogų!

Žalioji arbata

Kaip ir kavos atveju, žaliojoje arbatoje esantis kofeinas skatina smegenų veiklą. Tačiau daug patenkintų klientų sako, kad kavos pakeitimas žaliąja arbata pagerino bendrą savijautą ir gyvenimo kokybę. Tačiau žalioji arbata turi ir kitų komponentų, dėl kurių ji yra smegenims naudingas gėrimas. Vienas iš jų – L-teaninas, aminorūgštis, kuri padeda susikaupti, sumažinti nerimą ir leidžia jaustis labiau atsipalaidavusiems. Jis taip pat padidina alfa bangų dažnį smegenyse, o tai padeda atsipalaiduoti nesijaučiant pavargusiam. Ir tai tik keletas priežasčių, kodėl verta naudoti matcha miltelius. Ši arbata žinoma ir kaip vienas naudingomis medžiagomis turtingiausiu supermaisto produktų.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas