Asociatyvi nuotrauka.

Naujausi, Sveikata

Dėl įvykių Ukrainoje kalio jodido tablečių ir kitų jodo preparatų vartoti nereikia

Viešojoje erdvėje kylant rūpesčiui dėl galimo radiologinio pavojaus, siejamo su įvykiais Ukrainoje, Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) įspėja – nesant radiologinės taršos, kalio jodido tablečių vartoti nereikia. Pažymima, kad radioaktyvusis jodas susidaro tik branduolinių avarijų veikiančiose atominėse elektrinėse atveju.

Kalio jodido tabletės apsaugo skydliaukę tik nuo žalingo radioaktyviojo jodo poveikio. Šias tabletes reikia vartoti tik po specialaus SAM pranešimo. Laiku suvartojus kalio jodido tabletes, skydliaukė užblokuojama (prisotinama) stabiliuoju jodu ir taip apsaugoma nuo įkvėpto radioaktyviojo jodo kaupimosi joje ir sukeliamos žalos.

Branduolinės avarijos atveju skydliaukės neapsaugo jokie kiti jodo preparatai – nei spiritiniai jodo tirpalai ar purškalai, skirti burnos gleivinei gydyti, nei maisto papildai su jodu.

Radiacinės saugos centras pažymi, kad nerimą kelia socialiniuose tinkluose plintanti klaidinti informacija apie išoriniam vartojimui skirto jodo tirpalo gėrimą ir joduotos druskos vartojimą skydliaukės apsaugai nuo radioaktyviojo jodo poveikio. Vaistinėse parduodamas spiritinis jodo tirpalas yra skirtas tik išoriniam vartojimui – tepti ant odos, jodo burnos gleivinės purškalai – gerklės ligoms gydyti. Šių preparatų veiklioji medžiaga yra ne kalio jodidas, o tiesiog jodas, kuris yra stipriai oksiduojančiai ir toksiškai veikianti medžiaga, galinti sukelti cheminių audinių nudegimų ir apsinuodijimą, todėl jokiais būdais jo negalima gerti, net ir skiedžiant vandeniu.

„Dar kartą norime nuraminti gyventojus, kad dėl įvykių Ukrainoje kalio jodido (KI) tablečių vartoti nereikia. Šios tabletės vartojamos tik tada, kai aplinkoje pasklinda radioaktyviojo jodo ir tik tada, kai jas vartoti rekomenduoja SAM“, – pažymima Radiacinės saugos centro pranešime.

Pagal Tarptautinės atominės energijos agentūros nuolat teikiamą informaciją, radiacinis fonas šalia Ukrainos atominių elektrinių yra nepakitęs ir Lietuvos gyventojams nėra pagrindo nerimauti.

Rajono savivaldybės administracija primena, kad siekiant apsaugoti gyventojus nuo radioaktyviojo jodo žalingo poveikio skydliaukei branduolinės ar radiologinės avarijos atveju Astravo atominėje elektrinėje (Baltarusija), rajono gyventojams, kurie anksčiau nėra pasiėmę, toliau nemokamai dalinamos kalio jodido tabletės.

Jas atsiimti darbo dienomis ir darbo laiku galima seniūnijose pagal deklaruotą gyvenamąją vietą. Atsiimant tabletes privalu laikytis karantino metu nustatytų saugumo reikalavimų ir turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą.

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas