Šv. Kristoforo odontologijos klinikos gydytoja odontologė Giedrė Gumbelevičienė.

Sveikata

Kada rinktis dantų gydymą sedacijoje?

Baimė lankytis odontologijos klinikoje nesvetima ne tik vaikams, bet ir suaugusiesiems. Nors odontologijos mokslas pastaruosius kelerius metus smarkiai pažengė į priekį, ir dėl skausmo procedūrų metu tikrai nereikėtų nerimauti, tačiau kartais baimė yra tokia stipri, kad apsilankymai pas odontologus paprasčiausiai yra atidėliojami. Vengti odontologinių procedūrų gali būti rizikinga, todėl jei niekaip neprisiverčiate peržengti klinikos durų slenksčio, pravartu pagalvoti apie dantų gydymą sedacijoje. Šv. Kristoforo odontologijos klinikos gydytoja odontologė Giedrė Gumbelevičienė atsako kada vertėtų rinktis dantų gydymą sedacijoje.

Kada sedacija yra naudinga?

Dantų gydymas sedacijoje gali būti naudingas tuomet, kai reikalingas ilgas gydymas arba tada, kai dantų gręžimas ar kitos odontologinės procedūros pacientui kelia pernelyg didelę baimę. Taip pat toks sprendimas puikiai pasiteisina tuomet, jei paciento skausmo slenkstis yra pernelyg žemas arba dantys yra labai jautrūs. Dantų gydymas sedacijoje neretai yra efektyvesnis, nes pacientas nesiblaško ir leidžia kokybiškai atlikti reikalingas procedūras.

Kokie yra galimi sedacijos būdai?

Mūsų klinikoje yra atliekamos dviejų rūšių sedacijos:

  • Peroralinė (negili) sedacija (atliekama tik vaikams): jos metu pacientas išgeria tabletę arba sirupą ir po 20 min pradeda jaustis mieguistas. Tik tuomet gydytojas imasi darbo.
  • Intraveninė (gili) sedacija: jos metu vaistai pacientui suleidžiami į veną. Užmigęs pacientas miega visos procedūros metu, o atsikėlęs procedūros neprisimena. Ši sedacija yra gilesnė ir efektyvesnė, todėl galima gydyti visą burnos ertmę. Po procedūros pacientas dar kurį laiką turi būti stebimas anesteziologo. Budimo laikas po sedacijos yra kur kas trumpesnis nei po bendrinės nejautros (narkozės); pacientui užtenka iki 2 val. pabūti klinikoje ir gali vykti namo.

Kaip pasiruošti sedacijos procedūrai?

Dėl dantų gydymo sedacijoje visuomet yra tariamasi iš anksto, o šiai procedūrai svarbu tinkamai pasiruošti: pasitikrinti burnos ertmę profilaktiškai, numatyti gydymui skiriamą laiką, pasitarti su tėveliais (jeigu pacientas yra vaikas). Prieš sedacijos atlikimą pacientai turi būti 6 valandas nevalgę ir 4 valandas nevartoję skysčių. Vertėtų įvertinti tai, kad po sedacijos dar kurį laiką būsite šiek tiek mieguisti, todėl negalėsite vairuoti (pravartu paprašyti artimųjų, kad jus pasiimtų iš klinikos ar išsikviesti taksi).

Kokio amžiaus pacientams gali būti taikoma sedacija?

Dantų gydymas sedacijoje yra saugi procedūra, todėl ji gali būti taikoma ne tik suaugusiesiems, bet ir vaikams nuo 3 metų. Vis dėlto, dėl šios procedūros atlikimo visuomet svarbu pasikonsultuoti su gydytoju odontologu, kuris įvertins galimas rizikas ir padės paprasčiau priimti sprendimą. Jei nuspręsite išbandyti dantų gydymą sedacijoje užsiregistruokite vizitui telefonu 862084477 arba el. paštu info@kristoforoklinika.lt

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas