Aktualijos, Naujausi

Ukmergės butų ūkio įmonės prioritetas – ginti administruojamų daugiabučių gyventojų interesus

Civilinis kodeksas nustato teises ir pareigas savininkams patiems rūpintis savo bendru turtu. Daugiabučio namo bend-rojo naudojimo objektams valdyti savininkai gali steigti bendriją, sudaryti jungtinės veiklos sutartį arba šio kodekso nustatyta tvarka pasirinkti bendrojo naudojimo objektų administratorių, kurį skiria savivaldybė, nustatydama administravimo tarifą.

Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus 2017-12-18 įsakymu Nr. 13-1954 UAB „Ukmergės butų ūkis“ 5 metų laikotarpiui yra paskirtas daugiabučių namų, butų ir kitų patalpų savininkų bendrosios nuosavybės administratoriumi. Šiuo metu bendrovė administruoja 241 daugiabutį namą. Taip pat bendrovė yra paskirta savivaldybės socialinių būstų nuomos administratoriumi – administruojami 442 socialiniai būstai.

 

Auga gyventojų pasitikėjimas įmone

Pagrindinis administratoriaus uždavinys – administruoti namo bendrojo naudojimo objektus, užtikrinant jų priežiūrą pagal teisės aktų nustatytus privalomuosius statinių naudojimo ir priežiūros reikalavimus, įgyvendinti namo butų ir kitų patalpų savininkų su bendrąja nuosavybe susijusius sprendimus ir pavedimus, priimtus Civilinio kodekso 4.85 straipsnyje nustatyta tvarka, jiems atstovaujant.

UAB „Ukmergės butų ūkis“ savo statusą ir dabartinį pavadinimą įgavo tik 1995 metais, tačiau pati įmonė vienokia ar kitokia veiklos forma Ukmergėje esančius daugiabučius administruoja ir prižiūri kelis dešimtmečius.

„Galiu pasidžiaugti, kad mūsų įmonės administruojamų daugiabučių skaičius per paskutinius porą metų tik didėja. Pas mus atėjo arti dešimties daugiabučių namų bendrijų, kurios iki šiol savo turtu rūpinosi pačios ir vis pasigirdavo savarankiškumu. Tačiau praktika parodė, jog patiems gyventojams tinkamai prižiūrėti butų ir kitų patalpų savininkų bendrąją nuosavybę nėra paprasta. Šį darbą turi atlikti įmonė, kuri yra sukaupusi ilgametės tokios veiklos patirties ir turi visus reikalingus resursus, pavyzdžiui, visą parą budinčią avarinę tarnybą, kvalifikuotus įvairių sričių specialistus, techniką ir pan.“, – kalbėjo UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius Raimondas Baltaduonis.

Kai kurios daugiabučių namų bendrijos su UAB „Ukmergės butų ūkis“ sutartis sudaro dėl dalinių paslaugų teikimo – namo teritorijos, laiptinių ir jų langų valymo bei kitų.

Prasidėjus COVID-19 pandemijai, Ukmergės butų ūkio įmonė pirmoji šalyje gavo licenciją teikti patalpų dezinfekavimo paslaugą. Gyventojai netruko ja susidomėti, įmonė sulaukė užsakymų dezinfekuoti daugiabučių namų laiptines. Tai ypač aktualu, kuomet name atsiranda šios užkrečiamos ligos židinys.

Kartais daugiabučių gyventojai Butų ūkio įmonę samdo atlikti sezoninius darbus – vasarą namo teritorijoje pjauti žolę, žiemą – valyti sniegą.

„Visa tai rodo, kad tarp gyventojų auga pasitikėjimas mūsų įmone. To pasiekta ypatingą dėmesį skiriant atliekamų paslaugų kokybei, bendravimui su daugiabučių gyventojais. Patyrę pastatų administravimo vadybininkai nuolat bendrauja su žmonėmis, rūpinasi ir sprendžia iškilusias visas su būsto priežiūra susijusias problemas“, – pažymėjo R. Baltaduonis.

Tenka gelbėti ir nuo kaimynų

Ukmergės butų ūkio įmonės direktoriaus pavaduotojo Kęstučio Jurkevičiaus teigimu, kartais administruojamų daugiabučių gyventojams tenka padėti gelbėtis… nuo kaimynų, kurie dėl vienokių ar kitokių priežasčių aplinkinių gyvenimą paverčia tikru pragaru.

„Kai žmonės praranda saiką, tempia į savo namus krūvas daiktų ir patalpas paverčia pūvančiu sąvartynu arba butuose užveisia būrius šunų, kačių, savo augintinius paromis palieka be priežiūros, šalia gyvenantiems – tikra bėda. Deja, jiems padėti net ir teisinėmis priemonėmis nėra paprasta. Privati nuosavybė mūsų valstybėje neliečiama. Kadangi netvarkingi gyventojai dažniausiai į savo privačią valdą pašalinių asmenų, valdžios, policijos pareigūnų neįsileidžia, belieka bendrauti raštu, skirti piniginę baudą. Tačiau tai paprastai situacijos nekeičia. Vis tik nenuleidome rankų ir ieškojome būdų užtikrinti kaimynams teisę gyventi tvarkingoje aplinkoje. Tuo labiau kad jie, kaip ir apsileidėliai, taip pat gyvena privačiuose butuose“, – apie pastangas kalbėjo direktoriaus pavaduotojas.

Ieškodamas pagalbos įmonės direktorius R. Baltaduonis kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūros Viešojo intereso gynimo skyrių. Neseniai inicijuota byla dėl viename Kauno gatvės daugiabutyje gyvenančio asmens pripažinimo neveiksniu tam tikroje srityje.

Vadovo teigimu, tai kraštutinė priemonė, tačiau jos teko imtis, kuomet jokios kitos priemonės nepadėjo priversti buto savininką tvarkytis, laikytis elementarių higienos ir sanitarijos normų.

Į renovaciją įsitraukia ir kaime esančių daugiabučių gyventojai

Kita nė kiek ne siauresnė įmonės veiklos sritis – daugiabučių namų renovacijos administravimas. Rajono Savivaldybės tarybos 2013-05-30 sprendimu Nr. 7-140 UAB „Ukmergės butų ūkis“ paskirtas daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo administratoriumi. Įmonė gyventojams teikia šias paslaugas: konsultacijos įvertinant galimybes renovuotis; konsultacijos parenkant reikiamas energijas taupančias technines priemones; konsultacijos juridiniais klausimais; investicinio projekto parengimo organizavimas; techninio projekto parengimo organizavimas; projektų derinimas su atsakingomis institucijomis; atstovavimas derantis su bankais dėl finansavimo; rangos darbų konkursų organizavimas bei reikalingos dokumentacijos rengimas; darbų vykdymo kokybės kontrolė.

„Nuo 2013-ųjų, daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) programos įgyvendinimo Ukmergės mieste ir rajone pradžios, jau pilnai renovuoti 63 daugiabučiai namai. 19 daugiabučių gyvenamųjų namų vyksta atnaujinimo (modernizavimo) rangos darbai, 7 daugiabučiams namams rengiami techniniai darbo projektai, 8 daugiabučiams pakartotinai skelbiami pirkimai rangos darbams, kadangi neatsiranda rangovų, kurie sutiktų atlikti rangos darbus investiciniuose planuose patvirtintomis kainomis ir techniniuose darbo projektuose numatytomis apimtimis. Šiais metais ženkliai išaugus statybinių medžiagų kainoms, namui vidutiniškai trūksta apie 30 proc. lėšų statybos darbams atlikti“, – situaciją komentavo UAB „Ukmergės butų ūkis“ Pastatų administravimo skyriaus vadovė Kristina Žukauskienė.

Pasak įmonės direktoriaus pavaduotojo K. Jurkevičiaus, planuojama, kad iki šių metų pabaigos daugiabučių gyvenamųjų namų atnaujinimo (modernizavimo) projektai bus įgyvendinami 40-tyje namų.

„Mūsų įmonės administruojamų nerenovuotų daugiabučių namų gyventojai bei daugiabučių namų bendrijos nuolat domisi namų atnaujinimo (modernizavimo) galimybėmis, teikia prašymus gyventojų pritarimu dalyvauti šioje programoje“, – pasakojo direktoriaus pavaduotojas, pridūręs, jog į renovacijos procesą vis aktyviau įsitraukia ir kaimo vietovėse esančių daugiabučių gyventojai.

Taip pat K. Jurkevičius pažymėjo, jog daugiabučių namų renovacija – ilgas procesas, reikalaujantis daug techninių ir juridinių žinių.

Apgynė gyventojų interesus

UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius R. Baltaduonis neslėpė, jog Ukmergės butų ūkio įmonei teko susidurti su daugiabučių namų renovaciją kredituojančio AB Šiaulių banko siekiu pasipelnyti iš gyventojų ir apginti ukmergiškių interesus.

Buvo žadėta, kad daugiabučių namų renovaciją kredituos keturi šalies bankai, tačiau kreditą teikia tik vienintelis AB Šiaulių bankas.

„Drįsčiau sakyti, jog jis naudojasi monopolisto galia ir net diktuoja valstybei“, – savo nuomonę išsakė pašnekovas ir pateikė pavyzdį, kaip galėjo nukentėti dviejų daugiabučių gyventojai.

Pagal galiojančią tvarką, užbaigus renovacijos darbus ir sudarius perdavimo–priėmimo aktus, administratorius kreipiasi į Būsto energijos taupymo agentūrą (BETA) dėl valstybinės paramos suteikimo.

Pasirašant kreditavimo sutartį, nurodomos konkrečios sumos, kiek skiriama lėšų projektavimui, rangos darbams, techninei priežiūrai, administravimui. Gyventojai patys jas patvirtina. Gavus pritarimą paramai, valstybės lėšos pervedamos į kreditoriaus sąskaitą.

„Užbaigus dviejų daugiabučių namų penkto etapo renovaciją, gyventojai galėjo nukentėti dėl vienašališkų banko veiksmų. Pasirašius sutartį dėl valstybės paramos, pinigai buvo pervesti į kreditoriaus sąskaitą. Gavęs lėšas, bankas iš karto nuskaitė susikaupusias atidėtas palūkanas. Pagal galiojančią tvarką jas gyventojai turi išmokėti per visą kredito atidavimo laiką, išskirstant įmokas lygiomis dalimis kiekvieną mėnesį. Gyventojai turi teisę padengti visas palūkanas iš karto, tačiau ši suma negali būti atskaičiuota iš valstybės paramos“, – komentavo įmonės vadovas.

Atskaičiavus atidėtas palūkanas iš valstybės paramos, sumažėja paramos suma, vadinasi, išauga suma, kurią turi mokėti gyventojai, o būtent nuo pastarosios sumos skaičiuojamos mokėjimų palūkanos.

Ukmergės butų ūkio įmonės skaičiavimu, dėl atidėtų palūkanų atskaitymo iš paramos sumos gerokai išaugtų gyventojų įsipareigojimai – už trijų kambarių butą per visą laikotarpį preliminariai susidarytų apie 500 Eur suma.

„Pastebėję problemą, sustabdėme pagal pirmines kreditavimo sąlygas suformuotų mokėjimo lapelių dalijimą gyventojams ir ėmėme aiškintis situaciją. Nedelsdami kreipėmės į BETA, prašydami išaiškinti, ar nepasikeitė teisės aktai arba susitarimai su kreditoriumi. Agentūra jokios informacijos apie teisės aktų pasikeitimus neturėjo. Teisės aktai, reglamentuojantys paramos skyrimą daugiabučių namų atnaujinimui, nesikeitė, o bankas dėl sutarčių sąlygų keitimo nesikreipė“, – kalbėjo pašnekovas.

UAB „Ukmergės butų ūkis“ kreipėsi į banką, prašydamas informuoti, kuo vadovaudamasis atliko pinigų nuskaitymą. Tačiau įmonė nesulaukė nei dokumentų, nei paaiškinimo.

Tuomet direktorius R. Baltaduonis atskirais raštais kreipėsi į rajono savivaldybės administraciją, Aplinkos ministeriją, Seimo narį Juozą Varžgalį, Lietuvos savivaldybių asociaciją, Lietuvos savivaldybių komunalinių įmonių asociaciją (SKIA), kurios nare Ukmergės butų ūkio įmonė yra, prašydamas padėti išsiaiškinti situaciją ir išspręsti klausimą gyventojų naudai.

SKIA, reaguodama į tai, apklausė kitus daugiabučių namų renovacijos administratorius, kas dar susidūrė su šia problema. Paaiškėjo, kad Jurbarke daugiabučių namų renovaciją administruojanti įmonė taip pat pastebėjo tokius pačius kreditoriaus veiksmus.

„Vasario mėnesį buvome pakviesti į trišalį susitikimą, kuriame dar dalyvavo rajono savivaldybės vadovai bei banko atstovas. Jis teigė, kad sąlygos pakeistos kitų administratorių prašymu, esą vienu kartu atskaičius atidėtas palūkanas, būtų paprasčiau vesti kredito grąžinimo apskaitą. Tačiau kurie administratoriai to prašė, konkrečiai neįvardijo. Taip pat informavo, kad Ukmergės atveju nuskaičiuoti valstybės paramos pinigai sugrąžinti, ir patvirtino, kad bus laikomasi susitarimų, numatytų kreditavimo sutartyje. Tai galios ir kitiems, į 4 etapą patenkantiems daugiabučiams. Mūsų duomenimis, atskaityti pinigai buvo grąžinti vasario 10 d. Kol vyko aiškinimasis, du mėnesius mokėjimai buvo sustabdyti“, – apie tai, kokius kelius teko nueiti ieškant teisybės, ir didžiules įmonės vadovo pastangas apginti gyventojų interesus kalbėjo K. Jurkevičius.

Ukmergiškių išaiškinto atvejo, kai bankas siekė pasipelnyti iš gyventojų, paskatinta SKIA inicijavo nuotolinį susitikimą, kuriame dalyvavo Aplinkos ministerijos, BETA ir suinteresuotų administratorių atstovai.

Kovo pradžioje SKIA pakartotinai kreipėsi į administratorius, rekomenduodama geriau stabdyti lėšų panaudojimą ir renovacijos procesus, bet nesutikti su sutarčių sąlygų keitimu, jeigu jos keičiamos vienašališkai ir nėra derinamos.

„Mūsų įmonė padarė viską, kad renovuotų namų gyventojai nenukentėtų finansiškai. Todėl drąsiai galime teigti, jog siekis ginti administruojamų daugiabučių namų savininkų interesus nėra tik skambūs žodžiai – tai vienas iš mūsų prioritetų. Siekiame ir darome viską, kad gyventojai gautų geriausias paslaugas už palankiausias kainas“, – pažymėjo UAB „Ukmergės butų ūkis“ direktorius R. Baltaduonis.

Užs. Nr. 0019315

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Эээээ :
    Белый хлеб
  • Uzsake :
    Straipsni galimai patys… reklamele darosi. Galimai Agituoja… cha cha. Visi zino jusu makles su darbu ikainiais,pvz uz lenputes pakeitimus… Rinkites Mano Busta. Naujas UBU konkurentas, kurio labai reikejo!
  • Kas katinui pakels uodega jei ne pats? :
    Bet juokingiausia, kad visi žino, kad "заварной хлеб" trokšta save pagirti užsakomuoju straipsniu, bet realybė kitokia, būtum toks "specelistas" tokias padėkas rašytų gyventojai, o tie pamąstymai: "kaip būtų jeigu būtų" - reikia daryti, o ne svajoti svajokliai.... Dariau, kam tau tokie "specelistai" , už kuriuos reikia pačiam dirbti? Ar jie yra ar nėra - rezultatas toks pats....
  • Ona :
    spynos kodo pakeitymas 137 eur
  • Jonas :
    Nors prie žaizdos dėk.... pakeitė laiptinėj lemputę 60€, atvažiavo užsukti šalto vandens-sako ten kranas rusyje ižsisuk kai reiks atsisuksi 12.57€....PLĖŠIKAI
  • Xxxx :
    Koks pelnas??? Nejuokinkit. Kas met, oficialiai nuo 300 iki 500 tuks.nuostolis. Pinigu skalbikla.
  • na ir :
    Visi sėdintys ten siekia asmeninės naudos iš įmonės su kosminiais įkainiais. Niekam nerūpi gyventojai, o tik čia bando bėgti nuo konkuresncijos. Jei taip rūpėtų, tai vietoj kosminio pelno, kurį panaudoja velnias žino kam, sumažintų realius įkainius. BRANGU!!!
  • O.k. :
    Ka cia rasot? Renkat pinigus uz valstybines zemes prieziura ir dziaugetes kad tiek durniu yra? Kur kadastrines bylos del zemes aplink daugiabuti? Uzpirktas straipsnis. TIK mokekit, o kur pinigus padet UBU ras!!! Vistiek dirbam nuostolingai kas met ir kaltu gi nera!!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas