Nors renovacijos darbai baigti, Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius dar neatidarytas.

Aktualijos, Naujausi

Pasikeitus Vyriausybei, nutrūko ir Ukmergės ligoninei žadėtas finansavimas

Nijolė STUNDŽIENĖ

Nors Ukmergės ligoninėje kasdien daugėja koronavirusu sergančių pacientų, Sveikatos apsaugos ministerija atsisakė skirti lėšų Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus renovacijos užbaigimui. Jau antri metai į gydymo įstaigą patenkantys ligoniai priimami prie Akušerijos skyriaus laikinai įrengtose patalpose. Ten pat vežami ir karščiuojantys bei sergantys koronavirusu, kurie apžiūrimi izoliacinėse palatose.

Priėmimo-skubiosio pagalbos skyriaus kapitalinis remontas prasidėjo praėjusių metų rugpjūčio pradžioje, rajono savivaldybės administracijai vykdant projektą „VšĮ Ukmergės ligoninės Priėmimo skyriaus atnaujinimas siekiant pagerinti teikiamų paslaugų kokybę“. Jo įgyvendinimui Lietuvos Respublikos Vyriausybė skyrė dotaciją – 696 071 Eur su PVM (367 441 Eur – statybos rangos darbams ir 328 630 Eur – įrangai ir įrengimams). Deja, pasikeitus Vyriausybei, nutrūko ir gydymo įstaigai žadėtas finansavimas.

Skyrė tik pusę sumos

Kaip „Gimtajai žemei“ pasakojo VšĮ Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka, šiam projektui buvo skirta tik pusė sumos: „Dar reikia lėšų liftų įrengimui – 125 247 Eur (su PVM) ir Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus medicininei įrangai – 178 300 Eur (su PVM). Iš viso mums dabar trūksta 303 547 eurų.“

Pasak R. Civilkos, rajono savivaldybės administracija daug kartų – šių metų sausio, kovo, balandžio, rugsėjo mėnesiais – kreipėsi į Sveikatos apsaugos ministeriją su prašymu skirti lėšų kapitalinio remonto užbaigimui, bet sulaukė neigiamo atsakymo ir pinigų negavo.

„Ministerija turbūt mano, kad ukmergiečiams nereikalingas naujas Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius, jiems neįdomu, jog pandemijos metu antri metai priėmimas glaudžiasi tam nepritaikytose patalpose. Be to, pusė projekto jau įvykdyta. Statybos darbai baigti dar pernai, tačiau be reikiamos medicininės ir kitos įrangos negalime pradėti dirbti. Kadangi ligoninė tiek savų pinigų neturi, o Sveikatos apsaugos ministerija nutraukė finansavimą, kreipėmės į rajono savivaldybę, kad skirtų lėšų būtinai įrangai įsigyti“, – projekto įgyvendinimo trikdžius komentavo įstaigos vadovas.

Praėjusiame Savivaldybės tarybos posėdyje, patikslinus rajono biudžetą, nuspręsta padėti į keblią situaciją patekusiai Ukmergės ligoninei ir projekto įgyvendinimui skirti 74,3 tūkst. eurų. Pasak vyr. gydytojo, reikiama įranga turėtų atkeliauti jau šį mėnesį.

„Ją sumontavus galėsime atidaryti atnaujintą priėmimo skyrių“, – vylėsi pašnekovas.

Skyrius nebuvo remontuotas nuo ligoninės pastatymo

Pagal UAB „Eksploit“ parengtą techninį projektą 434 kv. m ploto patalpose dar pavasarį buvo baigti įrengti du atskiri įėjimai, padidintas ligonių apžiūros patalpų (vaikams ir suaugusiems) skaičius, izoliatorius, intensyvaus gydymo – reanimacijos palata, naujos 6 vietų ligonių stebėjimo palatos, kuriose prie visų lovų numatyti stebėjimo monitoriai, taip centrinis monitorius gydytojų poste, kuris leis medikams stebėti visų skyriaus ligonių elektrokardiogramas, kraujo spaudimą ir t. t. Taip pat pagal projektą turėtų atsirasti elektroninė pacientų eilių valdymo sistema, nauji liftai, įsigyta visa būtina ir pati moderniausia įranga.

Balandžio pradžioje VšĮ Ukmergės ligoninėje lankėsi rajono savivaldybės vadovai, Seimo narys J. Varžgalys, kurie susipažino su Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus kapitalinio remonto darbais.

Balandžio pradžioje VšĮ Ukmergės ligoninėje lankėsi ir rajono savivaldybės vadovai, Seimo narys Juozas Varžgalys, kurie susipažino su Priėmimo-skubiosios pagalbos skyriaus kapitalinio remonto darbais, kuriuos vykdė UAB „Baltukmės statyba“. Jau tuomet buvo pakeistos durys, grindų danga, atlikta sienų bei lubų apdaila, įrengtos pertvaros bei gelžbetoninės sąramos, šiltinimo darbai, vandentiekis, santechnika, nuotekų sistema, šildymo bei vėdinimo sistemos, pakeista elektros instaliacija, sumontuota gaisro aptikimo ir signalizavimo, apsaugos sistema ir kt. Tada buvo likę įsigyti reikalingus baldus ir tam pritaikytą, būtiną medicininę įrangą, taip pat įrengti naujus liftus, kadangi esami, dar 1982 metais įrengti liftai nepritaikyti neįgaliesiems ir yra avarinės būklės.

Priėmimo-skubiosios pagalbos skyrius nebuvo remontuotas nuo ligoninės pastatymo, tik prieš 10-15 metų įrengtas stik-linis postas, vadinamas akvariumu. Kasmet didėjant ligonių srautams, skyrius jau neatitiko šiuolaikinių reikalavimų teikiant skubią pagalbą.

COVID-19 skyriuje jau 50 lovų

Vyr. gydytojas pripažino, jog nepaisant stringančio finansavimo ir atsainaus Sveikatos apsaugos ministerijos požiūrio į Ukmergės ligoninės poreikius, gydymo įstaiga nuo spalio 9 dienos vėl padidino lovų skaičių COVID-19 skyriuje.

„Prašymą iki 50 lovų išplėsti koronavirusu sergantiems skirtą skyrių iš Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų gavome praėjusį penktadienį, – pasakojo R. Civilka. – Kadangi tuo metu jau gydėsi 40 pacientų, per dieną pristačius dar 10 lovų bei sulaukus papildomų ligonių, reikėjo daugiau ir gydytojų, todėl kreipėmės į Santaros klinikas, kad kelioms dienoms mums skirtų ir medikų. Taigi, praėjusį savaitgalį skyriuje mums pagelbėjo du rezidentai iš Vilniaus.“

Sergantieji vidaus ligomis siunčiami į Anykščius

Vyr. gydytojas neneigė, jog dėl nuolat didinamo darbo krūvio trūksta personalo, darbuotojai yra pervargę. Dėl medikų stygiaus teko sumažinti lovų skaičių Vidaus ligų skyriuje, nes jo gydytojai dirba COVID-19 skyriuje.

„Laikinai nuo spalio 8 dienos vidaus ligomis sergančius ukmergiškius, kuriems reikalingas stacionarinis gydymas, siunčiame į Anykščių ligoninę, – apie priverstinius pasikeitimus pasakojo įstaigos vadovas. – Kardiologiniai, neurologiniai, chirurginiai, traumatologiniai pacientai bei vaikai guldomi į mūsų ligoninę įprasta tvarka. Šiuo metu veikia visi skyriai, atliekamos planinės operacijos. Tikimės, kad po dviejų savaičių iš atostogų grįš dar viena vidaus ligų gydytoja ir tuomet galėsime priimti ir vidaus ligomis sergančius asmenis.“

Personalas pervargęs, įstaigos resursai riboti

Šiomis dienomis šalies žiniasklaida skelbė, jog dalis medikų dėl išaugusio darbo krūvio, nuovargio oficialiai atsisako dirbti COVID-19 skyriuose ir palieka ligonines. R. Civilka patikino, kad Ukmergės ligoninėje tokių atvejų nepasitaikė, iš darbo niekas neišėjo.

„Aišku, jog visi norėtų dirbti savuose skyriuose, kad nebūtų kilnojami, tačiau džiaugiamės ir esame dėkingi personalui, jog supranta šitą sudėtingą situaciją ir sutinka dirbti COVID-19 skyriuose, nors tai tikrai labai sunku“, – atviravo pašnekovas, neneigdamas, kad situacija yra sudėtinga, nes personalas pervargęs, įstaigos resursai riboti.

Antradienį Ukmergės ligoninėje dėl koronaviruso buvo gydomi 45 įvairaus amžiaus pacien-tai, kurių dauguma – sunkios būklės, turintys daugybinių gretutinių ligų. „Yra ir pasiskiepijusių žmonių, bet tokių – vienetai, jų ligos eiga žymiai lengvesnė, jie greičiau pasveiksta ir išrašomi į namus“, – situaciją komentavo vyr. gydytojas.

Sergamumas Ukmergėje dar auga

Oficialios statistikos portalo spalio 12 dienos duomenimis, Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų teko 966,7 nauji ligos atvejai, Ukmergėje – 723,1 atv./100 tūkst. gyventojų.

Šalyje per parą vidutiniškai nustatoma apie 2 000 naujų užsikrėtusių asmenų, Ukmergėje – po 19-20. Tačiau spalio 11-ąją rajone užregistruoti 34 nauji ligos atvejai. Šiuo metu statistiškai COVID-19 liga sirgo 198 ukmergiškiai. Daugiausiai sergančiųjų per ankstesnę koronaviruso infekcijos bangą buvo gegužės 5-ąją – kai liga buvo pakirtusi net 304 mūsų rajono gyventojus. Tačiau šiomis dienomis išaugo mirtingumas – spalio 11-ąją koronavirusas pasiglemžė vieno ukmergiškio gyvybę, o spalio 10-ąją mirė du rajono gyventojai.

Daivos ZIMBLIENĖS ir AUTORĖS nuotr.

Daugiau nei metus ligoniai priimami tam nepritaikytose patalpose.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Rita :
    Blogiausia kad nutraukia finansavimą per patį projekto vidurį, durniausias dalykas kai vieni duoda, kiti - ne, jokio testinumo valstybėj nėra
  • ukm :
    Slaugos skyrius - nesiau viska!
  • Arniui :
    Nesamones pezi gulejau siemet kuo geriausi atsiliepimai
  • Ukmerge :
    Konservatoriai tik saves ziuri! Kas dar nores balsuoti uz konservatorius? Gaila kad zmones turi labai trumpa atminti.
  • Vietinis :
    Buvo vslstiečiai, buvo Varžgalys, pinigų buvo, atėjo konservatoriai ir projektai nutraukti,gaila kad konservatoriams nerūpi mažų miestų ligoninės ir žmonės,, jiems tik Vilnius ir Kaunas rūpi ir jų rinkėjai
  • Arnis :
    Geriau į vidaus skyrių Ukmergėje nepapult, nei tvarščių nei medikamentų matyt visai neturi.jai rimtas ligonis gali gyvas supūti.
  • Xxxx :
    Vzio zakonno
  • Gyventojas :
    na va...praso keliams sumesti, paskui namo aplinkai, dabar....matyt ligoninės reikmėm...juokinga truputuka
  • X :
    ja ir ju ir taip niekas neberinks ... nu gal ko asmeniskai pazades
  • Albinas :
    Taigi balsavot uz konservatorius, tai ko jus norit daba?
  • Rinkejas :
    Vicemetė.Agnė juk konservatorė, ne opozicijoj, , tai negi negali konservatoriai paremti, suma valstybės mastu tai juokinga. Oi neberinks tada žmonės konservatorių jei neduoda Ukmergei pinigų

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas