Į ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrių viens po kito iš avarijos vietos gabenami nukentėjusieji.

Aktualijos, Naujausi

Imitavo avariją ir mokėsi derinti veiksmus

Nijolė STUNDŽIENĖ

Trečiadienį Ukmergės ligoninės Priėmimo-skubios pagalbos skyrius buvo sausakimšas ligonių. Po šalia Taujėnų įvykusios autoavarijos į gydymo įstaigą vienas po kito buvo gabenami sužaloti keleiviai. Jiems pagalbą teikė visų ligoninės skyrių medikai, kuriems teko nutraukti pacientų priėmimus, planines operacijas. Laimė, tai buvo kompleksinės pratybos, kurių metu nelaimingas atsitikimas tik imituotas.

Ukmergės rajono savivaldybės operacijų centro ir VšĮ Ukmergės ligoninės autobuso avarijos atvejo pratybos organizuotos vadovaujantis rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Dariaus Varno pasirašytu įsakymu. Administracijos direktorius yra ir rajono Ekstremalių situacijų komisijos pirmininkas. Spalio 2-ąją vykusias kompleksines pratybas, kuriose dalyvavo per 60 žmonių, koordinavo rajono savivaldybės administracijos vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas.

Pasak koordinatoriaus, pratybos rengiamos kasmet, o kompleksinės – kas treji metai. Imitavimo atvejis pasirenkamas atsižvelgiant į galimas grėsmes, situaciją tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje.

Taip jau sutapo, jog šiomis dienomis Vilniaus ir Švenčionių rajonuose vyko valstybinio lygio civilinės saugos pratybos dėl galimos Astravo atominės jėgainės avarijos. Jos buvo skirtos mokytis reaguoti į incidentą Baltarusijoje esančioje elektrinėje, tikrinta, kaip šalies institucijos yra pasirengusios vykdyti joms pernai atnaujintame Valstybiniame gyventojų apsaugos plane numatytas funkcijas.

Ukmergėje organizuotos pratybos su tuo nebuvo susijusios, tačiau ir jų metu siekta panašių tikslų. Šįkart dėliojant scenarijų pasirinktas galimos nelaimės Vilniaus mieste atvejis. Kadangi vilniečius nuspręsta evakuoti į Ukmergės rajoną, visi atvykstantieji buvo registruojami rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų operacijų centre ir nukreipiami į apgyvendinimo taškus. Vienas iš autobusų, vežusių 30 žmonių, turėjo vykti į Taujėnų seniūnijos Lėno kaimą. Kadangi buvo žiema, snigo, apie 20.25 valanda, dėl prastų oro sąlygų autobusas netoli Lėno nuvažiavo nuo kelio ir apsivertė. Grupę lydėjęs asmuo ir daugelis keleivių patyrė įvairias traumas. Į Ukmergės ligoninę kas 15 minučių buvo pradėti vežti nukentėjusieji. Medikams teko sutelkti visas pajėgas. Po apžiūros priėmimo skyriuje, kuriame dirbo visų sričių medikai, žmonėms suteikus pirmąją pagalbą, ligoniai nukreipti įvairiems tyrimams, o vėliau guldomi į stacionarą. Kai kuriuos nukentėjusiuosius teko skubiai operuoti, todėl šiam atvejui buvo paruoštos visos operacinės, pacientus priiminėjo Anesteziologijos-reanimacijos, Ortopedijos-traumatologijos, Chirurgijos bei kiti skyriai.

Pratybų metu didžiausias sujudimas vyko Priėmimo-skubios pagalbos skyriuje, kurio darbuotojai priiminėjo vežamus žmones, juos apžiūrėjo, teikė pagalbą, registravo, specialiame stende žymėjo paskirtus tyrimus, galimus sužalojimus. Į mokymus aktyviai įsijungė ir Radiologijos, Klinikinės diagnostikos laboratorijos skyrių personalas.

Dirbo ne tik medikai, bet ir rajono savivaldybės administracija. Kai kurie savivaldybės darbuotojai tapo pratybų savanoriais, kiti budėjo prie telefonų ir teikė informaciją, sudarinėjo nukentėjusiųjų sąrašus, imitavo į avariją patekusių žmonių artimuosius, kurie skambučiais atakavo ligoninę, reikalaudami suteikti informaciją apie sužalotųjų sveikatos būklę.

Transportuojant tariamus ligonius pagalbą teikė ir Ukmergės priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ugniagesiai. Pratybas vertino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti Ukmergės skyriaus vedėjo pareigas Kotryna Žigaitė.

Ukmergės ligoninės vyriausiojo gydytojo Rimvydo Civilkos kabinete žiniasklaidos atstovams surengta spaudos konferencija, kurios metu pateikta informacija apie įvykį, nukentėjusiuosius, jiems teikiamą pagalbą. Tuo metu iš šešių į gydymo įstaigą atvežtų sužeistųjų du asmenys buvo operuojami, du paguldyti į reanimacijos skyrių, kitų dviejų būklė buvo lengvesnė. Vyr. gydytojas sakė, kad sužeistieji dar gabenami, todėl pacientų gali būti ir daugiau…

Pasak ligoninės vadovo, tokios pratybos, kurias inicijavo rajono savivaldybė, labai naudingos, joms medikai ruošėsi jau nuo pavasario. R. Civilkos teigimu, Ukmergės ligoninė yra didžiųjų miestų kryžkelėje, šalia automagistralės, todėl panašūs atvejai gali nutikti bet kada ir tam reikia būti pasirengus, mokėti dirbti komandoje, ekstremaliomis sąlygomis. Vyr. gydytojas prisiminė 2017-ųjų gruodį, kai Deltuvos seniūnijoje, Jakutiškių kaime, kelyje Deltuva–Bukonys, nuo kelio nuvažiavo autobusas, vežęs daug vaikų. Tuomet ant kojų buvo sukeltos visos rajono specialiosios tarnybos. Iš apvirtusio autobuso vaikus, mokytojus, vairuotojus vadavo ugniagesiai gelbėtojai. Visi nukentėjusieji buvo atvežti į Ukmergės ligoninę, kuriai teko tikrai nelengvas išmėginimas. Tuomet taip pat dirbo visų sričių specialistai, buvo nutrauktos planinės operacijos, medikai mobilizuoti padėti nukentėjusiesiems. Anot vyr. gydytojo, nors su netikėtu iššūkiu tuomet susidorota, tačiau šis įvykis išryškino ir kai kuriuos trūkumus, kurių ateityje nesinorėtų kartoti.

Rajono savivaldybės administracijos vyresniojo specialisto civilinei saugai ir mobilizacijai V. Rabazausko teigimu, pernai rajone buvo organizuotos funkcinės pratybos, kurias vykdė evakavimo komisija ir operacijų centras. Jų metu į Ukmergę buvo evakuojami Vilniaus miesto socialinės globos namų gyventojai, kurie apgyvendinti įvairiose mokyklose.

AUTORĖS nuotr.

Nukentėjusiųjų artimuosius imitavusios pratybų savanorės skambučiais atakavo ligoninės personalą, norėdamos gauti informaciją apie atvežtus artimuosius, jų sveikatos būklę.

Registruojamos pirminės pacientų diagnozės, jiems skirti medikamentai, atlikti tyrimai.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas