Nuomonių telefonas

Dantų protezavimo paslaugų tenka laukti beveik ketverius metus

Į redakciją kreipėsi skaitytoja, kuri liepos viduryje iš Vilniaus teritorinės ligonių kasos gavo pranešimą apie asmens įtraukimą į asmenų, laukiančių dantų protezavimo, sąrašą. Tačiau moterį, kaip ji pasakojo, pribloškė eilės numeris – laukiančiųjų sąraše prieš ją įrašyta daugiau nei 10 tūkstančių žmonių. Todėl pirmiausia jai ir kilo klausimas: „Kada, t. y. po kiek metų, galiu sulaukti dantų protezavimo paslaugų?“

Ukmergiškei atsiųstame pranešime taip pat informuojama, kad galima nelaukti eilės ir savo lėšomis susitvarkyti dantis, o vėliau kreiptis dėl kompensacijos. Bet ir vėl – juk pinigų teks laukti. Jie bus išmokėti tik pagal eilės numerį.

Pasiskolinčiau, bet kaip žinoti, kada skolą galėsiu grąžinti? O gal net nesulauksiu tos kompensacijos, ar galės po mirties šią sumą susigrąžinti mano vaikai?“ – svarstė ukmergiškė. Ji taip pat norėjo bent apytiksliai žinoti, kiek per metus iš PSDF biudžeto skiriama lėšų protezavimo paslaugoms, kaip sparčiai juda ši gyva eilė, kokia situacija Ukmergėje.

Į laikraščio skaitytojos klausimus atsakė Valstybinės ligonių kasos (VLK) prie Sveikatos apsaugos ministerijos Ryšių su visuomene skyriaus vyriausioji specialistė Virga Mačėnaitė.

Ji pirmiausia norėjo visiems priminti, kad teisę į dantų protezavimo paslaugas, kompensuojamas Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis, turi trys privalomuoju sveikatos draudimu apdraustų gyventojų grupės – žmonės, sulaukę senatvės pensijos amžiaus, žmonės, pripažinti nedarbingais arba iš dalies darbingais, ir vaikai iki 18 metų.

Šiems žmonėms dėl dantų protezavimo reikia kreiptis į įstaigą, kuri turi sutartį su teritorine ligonių kasa (TLK) ir kurioje jie lankosi pas savo šeimos gydytoją, – situaciją komentavo V. Mačėnaitė. – Šioje įstaigoje pildomas prašymas įtraukti į dantų protezavimo eilę, o duomenys perduodami TLK, kuri tvarko gyventojų, laukiančių dantų protezavimo paslaugų, sąrašus. Jei įstaigoje odontologo nėra, pacientą privaloma informuoti, kur teikiamos nemokamos odontologinės paslaugos toje įstaigoje prirašytiems žmonėms.

Kaip teisingai pastebi skaitytoja, visi pacientai, įtraukti į eilę dantų protezavimo paslaugoms gauti, turi galimybę dantis susitvarkyti už savo pinigus ir vėliau kreiptis į TLK dėl kompensacijos grąžinimo. Tokiu atveju paslaugas jie gaus greičiau.

Primename, kad šiuo atveju pirmiausia žmogus turi įsirašyti į eilę, sulaukti TLK pranešimo paštu apie jo įrašymą į eilę dantų protezavimo paslaugoms gauti ir kreiptis į bet kurią įstaigą (galima kreiptis ir į privačią, nesudariusią sutarties su TLK), tačiau turinčią licenciją teikti odontologinės priežiūros paslaugas. Pasinaudojęs tokia galimybe žmogus už dantų protezavimą sumoka pats, o vėliau kreipiasi dėl šių išlaidų kompensavimo į TLK. Dantų protezavimo paslaugų išlaidos tokiems asmenims kompensuojamos, kai ateina jų eilė protezuoti dantis.

Svarbu žinoti, jog susiklosčius tokiai specifinei situacijai, kuomet žmogus miršta, nesulaukęs kompensacijos už savo lėšomis apmokėtas dantų protezavimo išlaidas, kompensacija pereina jo įpėdiniams. Paveldėtojams kompensacija yra pervedama atėjus mirusio asmens eilei gauti dantų protezavimo paslaugas“.

Pasak VLK Ryšių su visuomene skyriaus vyriausiosios specialistės, detali informacija apie kompensuojamo dantų protezavimo eiles visoje Vilniaus TLK veiklos zonoje skelbiama Vilniaus TLK interneto svetainėje.

Šiuo metu Ukmergės rajono savivaldybėje protezuoti dantis kviečiami pacientai, kurie prašymus įtraukti juos į dantų protezavimo eilę yra užpildę iki 2014 m. lapkričio mėnesio. Paskutiniais duomenimis, mūsų rajono savivaldybėje eilė protezuoti dantis atėjo 7 917 žmonių. Savivaldybėje pernai per metus eilė sutrumpėjo 632 pacientais. Laukimo trukmė rajone vidutiniškai siekia 3 metus ir 7 mėnesius.

Kiek žmonių bus pakviesta protezuoti dantis, priklauso nuo PSDF biudžeto ir savivaldybių lėšų, skiriamų dantų protezavimo paslaugoms kompensuoti. Dantų protezavimo laukimo eilės išties nėra trumpos ir išlieka nemenka problema. Todėl siekiant, kad kuo daugiau žmonių gautų šias paslaugas, šiemet jų išlaidoms kompensuoti buvo skirta net 33 proc. daugiau PSDF biudžeto lėšų nei pernai, iš viso – 21,3 mln. eurų. Padidinto finansavimo rezultatus visos Lietuvos mastu matome jau šiandien – eilės stabilizavosi ir šiek tiek pradėjo mažėti. Tikimasi, kad su savivaldybių finansine parama dantis protezuojantiems gyventojams ateityje laukimo eiles pavyks dar labiau sutrumpinti“, – tvirtino V. Mačėnaitė.

Norint greitesnio dantų protezavimo, visada galite kreiptis į privačias odontologijos klinikas. Daugiau informacijos Pilene.lt

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Urtė :
    Na dėl nemokamų paslaugų gal ir galima palaukt, jei situacija ne skubi. Tačiau kartais būna taip, kad negali išlaukti keturių metų laukdamas eilėj ir būdamas be dantų.. Odontologai Vilniuje pataria visiems visais atvejais, kaip geriau ar priimtiniau protezuoti dantis.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas