Eisenos dalyviai prie kryžiaus, pastatyto šaulių atminimui.

„Ukmergei - 690: istorija ir šiandiena“

Žolinės šventė Žemaitkiemyje: nuaidėjo 455-asis miestelio jubiliejus

Deimantė SKAČKAUSKAITĖ

Vilniaus universiteto studentė

Rugpjūčio 15-ąją Žemaitkiemis tradiciškai paminėjo kasmetinę Žolinės šventę. Šiais metais vietos bendruomenė ir iš apylinkių bei tolimesnių vietovių atvykę svečiai šventė ne tik 455-ąjį jubiliejinį miestelio gimtadienį bei Žolinę. Kartu pažymėtas Lietuvos šaulių sąjungos įkūrėjo Vlado Putvinskio-Pūtvio 150-ųjų gimimo metų jubiliejus – tai vienas iš daugelio renginių, skirtų šiemet minimiems V. Putvinskio-Pūtvio metams.

Tradicinė šventė stebino ir netradicinėmis naujovėmis – sukakčiai skirti renginiai vyko net keturias dienas, jų metu netrūko pramogų, varžybų, koncertų, skanėstų bei gero ūpo.

Nepabūgo nei karščio, nei lietaus

Žolinė startavo su šventine eisena nuo Žemaitkiemio miestelio riboženklio bažnyčios link. Ši tradicija atgimsta miestelio jubiliejų metu – paskutinį kartą ji vyko Žolinės šventėje prieš penkerius metus.

Eisenos dalyviai stabtelėjo prie bažnyčios stovinčio kryžiaus, skirto šaulių atminimui. Čia pagerbti jo statytojai ir atkūrėjai, prie kryžiaus padėta gėlių.

Vidurdienį žemaitkiemiečiai ir svečiai plūdo į atlaidus Žemaitkiemio šv. Kazimiero bažnyčioje, kur buvo aukojamos šv. Mišios. Tie, kurie netilpo maldos namuose, įsikūrė ant šventoriaus suoliukų bei rikiavosi aplink bažnyčią – kur kam patogiau. Nenustygstantys vietoje vaikai mišių metu skanavo bei džiaugėsi prie bažnyčios pardavinėjamais gardumynais.

Iš karto po mišių žmonės buvo kviečiami susirinkti buvusios miestelio mokyklos, dabar tapusios bendruomenės namais, stadione į oficialų šventės atidarymą. Visi buvo sveikinami ne tik šokiais ir dainomis, stadione lankytojus viliojo čia pat gaminami ir parduodami skanumynai, linksmybės vaikams. Šventės dalyvių žvilgsnį traukė ir geras emocijas kėlė aptvare įsikūrę du dekoratyviniai ožiukai.

Šie mieli gyvūnėliai – Kamerūno veislės ožkytės Gizela bei Snieguolė – atgabenti iš Tuomų ūkio, kuriame laksto ne tik ožiukai. Jame auginamos avytės, alpakos, poniai, triušiukai, antys, kalakutai bei vištos. Ūkio savininkai Edita bei Gražvydas Tuomai laukia ir mielai priima atvykusius lankytojus, norinčius pamatyti įvairių augintinių būrį. Be to, Edita neretai su ožiukais dalyvauja vaikų gimtadieniuose.

„Šios ožkos – meilios, smalsios, draugiškos kitiems gyvūnams. Tai ne tik sodybos puošmena, bet ir gyvūnų terapija, džiaugsmas bei edukacija vaikams, o ir būdamos mažo ūgio nereikalauja daug vietos ar sunkios priežiūros“, – pasakojo ūkininkė.

Nors šventė Žemaitkiemyje vyko ore tvyrant 27 laipsnių karščiui, o vėliau netikėtai prapliupo lietus, tai ne tik neišgąsdino susirinkusiųjų, bet ir netrukdė mėgautis Žoline.

Šventė apipinta tradicijomis

Šventės pradžioje Žemaitkiemio seniūnijos seniūnė Rita Mikutienė, rajono savivaldybės meras Darius Varnas, savivaldybės administracijos direktorė Inga Pračkailė tarė padėkos ir sveikinimo žodžius renginio organizatoriams, rėmėjams, žemaitkiemiečiams ir miestelio svečiams. Didžiausia padėka buvo skirta kaimo bendruomenės pirmininkei Danutei Užkurėlytei, kuri, pasak bendruomenės atstovų, ne tik šiam šventės organizavimui, bet ir viso miestelio gyvasties bei tradicijų puoselėjimui atiduoda visą savo laiką ir širdį.

„Ši šventė nėra skirta tik pasismaginti ir gerai praleisti laiką. Man svarbu čia gyvenančių žmonių, kraštiečių širdyse atgaivinti prisiminimus bei išsaugoti kuo daugiau senųjų tradicijų“, – teigė D. Užkurėlytė.

Kalbėtojus scenoje pakeitė ne visai tradiciniai šokiai. Aukštelkų kaimo kolektyvo „Šansas“ šokėjos žiūrovus nustebino tango žingsneliais.

Pirmininkė neslėpė, jog norėdama į šventę įtraukti daugiau vietos žmonių ir paskatinti sugrįžti kraštiečius aplankyti savo gimtinę, pakvietė koncertuoti ukmergiškių kapelą „Provincija“, kurios muzikantai nepailsdami griežė iki renginio pabaigos.

Susirinkusieji vaišinosi čia pat išvirta žirnių koše, skanavo Žemaitkiemio kraštietės, žolininkės Giedrės Radzevičiūtės arbatas, tarp kurių buvo ir būtent šiam kraštui sukurta „Žemaitkiemio pievų karoliai“. Kepėjos, nepabūgusios lengvo vasariško lietaus, kepė šakočius ir mielai pasakojo apie jų kepimą, kvietė ragauti. Norintieji šių konditerijos gaminių galėjo ir įsigyti.

Pasak D. Užkurėlytės, šiemet Žemaitkiemio šventė buvo tarsi atvirkščia – šokiai iki išnaktų skambant gyvam grupės „Patruliai“ koncertui ir šventę vainikuojantys fejerverkai vyko ne Žolinės dieną, kaip buvo įprasta ankstesniais metais, o dieną prieš. Bendruomenės pirmininkės teigimu, tokį pasirinkimą lėmė keli objektyvūs aspektai. Ir tai pasiteisino.

„Koncerto klausė ir linksminosi apie tūkstantis žmonių. Žemaitkiemio miesteliui tai ypatingai daug, čia buvo mūsų rekordas“, – džiugiai kalbėjo D. Užkurėlytė.

AUTORĖS nuotraukos

Tuomų ūkio ožkytė.

Renginio dalyviai skanavo žirnių košę.

Šventę papuošė stilingos šokėjos.

Šakočių kepėjos kuria ugnį.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas