Patalpos po projekto įgyvendinimo.

Kultūra, Naujausi

Senutėlėje Jašiūnų dvaro oficinoje – užvirė gyvenimas

Kelis šimtmečius skaičiuojanti Jašiūnų dvaro oficina atjaunėjo tikrąja to žodžio prasme – ji ne tik sutvarkyta ir restauruota, bet ir plačiai atvėrusi duris laukia, kada čia prigužės mažų ir didelių lankytojų. Galima sakyti, šis pastatas išsigelbėjo per plauką – nors dabar lankantis patogiose ir jaukiose patalpose ir sunku tuo patikėti.

 

Mena intelektualius nenaudėlius

Šalčininkų rajono savivaldybės Kultūros centro padalinio Jašiūnų dvaro sodybos rūmų vedėjas Kazimiež Karpič teigia, kad dalis Jašiūnų dvaro oficinos iškilusi ant senų, Radvilų epochą menančio medinio dvaro pamatų.

„Pats pavadinimas – rezidencinė oficina – pirmą kartą dvaro inventoriuje pavartotas dar 1788 m. Pastatas stovi į rytus nuo centrinių rūmų, šonu į Merkį. Jis turi klasicizmo bruožų ir yra spėlionių (nepagrįstų), kad vakarinio korpuso projekto autorius – architektas Karolis Podčašinskis“, – pasakojo K. Karpič.

Vakarinė oficinos dalis kadaise buvo pagrindinis sodybos pastatas, kurį tvarkė Mykolas Balinskis (1794–1864), paveldėjęs Jašiūnus po tėvo mirties. M. Balinskis buvo publicistas, lenkų kalba rašęs istorikas ir priklausė labai įdomiai, to meto gyvenimą gerokai pagyvinusiai Šubravcų draugijai. Lenkiškai šios draugijos pavadinimas skambėtų „Nenaudėliai“. Jie garsėjo liberaliomis pažiūromis, buvo tikri inteligentai ir manė, kad viena iš pagrindinių draugijos misijų – kovoti su visokio plauko tamsuoliškumu. Šubravcai švietė žmones, pašiepė ir vienareikšmiškai smerkė piktnaudžiavimą padėtimi, kilme.

Šalčininkų rajono savivaldybės Kultūros centro direktorė Gražina Zabarauskaitė pasakojo, kad apie šios įdomios draugijos veiklą Jašiūnų dvaro oficinoje galima išgirsti daugiau. Čia sužinosite ir apie kitas dvare gyvenusias bei viešėjusias asmenybes.

„Džiugu, kad informacija pateikiama patrauklia forma visai neseniai įrengtoje interaktyvioje ekspozicijoje. Joje pasakojama ir apie Šalčininkų rajono lankytinus objektus, dvaro sodybos istoriją“, – naujienas pristatė G. Zabarauskaitė.

Apžiūrinėjantys oficiną pastebi, kad jos cokolyje įmūryti akmenys su ištašyta data 1822. K. Karpič aiškina, kad tai ne pastato atsiradimo metai, o data, kuomet baigti jo tvarkymo darbai. Sienas juosiančio karnizo frontone įrašyti ir dar keturi skaičiai – 1860, žymintys oficinos priestato statybą.

Jei jau taip, tai kita data, kuri galėtų būti įamžinta ant oficinos sienų, matyt, būtų 2020-ieji. Mat tuomet Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis atlikti pagrindiniai oficinos rekonstrukcijos darbai, išgelbėję ją nuo visiškos pražūties. Šalčininkų rajono savivaldybės Statybos ir architektūros skyriaus specialistai pasakoja, kad pradėję darbus ir atidengę konstrukcijas net išsigando pamatę, jog oficinos būklė daug blogesnė, nei manyta rengiant projektą. Tačiau suvienijus jėgas pavyko užbaigti darbus ir prikelti ilgai nenaudotą pastatą naujam gyvenimui.

O Jašiūnų dvaro oficina yra tikrai daili. Iki tol, kol buvo baigti dvaro rūmai (1828 m.), ji, kaip jau minėta, turėjo rezidencinę paskirtį ir tik vėliau tapo antraeile, kur dalyje patalpų buvo laikomi buities rakandai, kitoje dalyje gyveno tarnai, svečiai. Džiugu, kad oficinos viduje išliko senoji sienų tapyba.

K. Karpič didžiuojasi ir džiaugiasi sėkmingu bendradarbiavimu su Lietuvos Respublikos kultūros ministerija. „Esame labai dėkingi už palaikymą bei gaunamą finansinę paramą“,– teigė rūmų vedėjas.

Kviečia nepraleisti – vyksta turiningi užsiėmimai

Kultūros centro direktorė G. Zabarauskaitė pasakoja, kad Jašiūnų dvaro sodybos oficinoje nuolatos verda gyvenimas. Čia vyksta ekskursijos, organizuojami mokymai, seminarai, konferencijos, edukacijos bei parodos. Ypatingo susidomėjimo sulaukia tautodailininkų parodos.

„Įgyvendinome turiningą ir labai reikalingą mokymų programų suaugusiems bei edukacijų vaikams ciklą. Jis buvo skirtas ne tik mūsų rajono gyventojams, bet ir svečiams“, – pasakojo pašnekovė.

Mokymų metu dalyviai sėmėsi praktinių komunikavimo su klientais įgūdžių, sudėtingų situacijų valdymo, marketingo paslapčių, buvo supažindinti su Europos Sąjungos fondų investicijų programomis bei paraiškų teikimo reikalavimais.

„Vaikai edukacijų metu sužinojo apie muilo atsiradimą, juostų reikšmę lietuvių kultūroje. Jiems buvo labai įdomu išgirsti apie karamelinių saldainių gaminimo tradicijas, sužinoti, kaip restauruojami baldai, gimsta karpiniai ir keramikos darbai…“ – veiklas minėjo G. Zabarauskaitė.

G. Zabarauskaitė ir K. Karpič kvietė nepraleisti įdomių oficinoje organizuojamų veiklų, kuriose labai laukia apsilankant kaimyninių rajonų gyventojų – tiek didelių, tiek mažų. Aktualiausia informacija apie dvaro sodybos rūmų veiklą pateikiama svetainėje www.salcininkaikultura.lt, www.salcininkai.lt, taip pat Facebook paskyroje „Jašiūnų Balinskių dvaro rūmai“.

Jašiūnų dvare vykdomos įvairios mokymo programos suaugusiems bei edukacijos vaikams.

Publikacija finansuojama Europos socialinio fondo veiksmų programos prioriteto „Techninė parama, skirta informuoti apie veiksmų programą ir jai vertinti“ lėšomis.

Užs. Nr. 0020204.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas