Aktualijos, Naujausi

Prasmingi vandentvarkos dešimtmečiai

BENDROVEI „UKMERGĖS VANDENYS“ – 90!

Vytautas ČESNAITIS

 

Lietuva viena iš nedaugelio Europos valstybių viešajam vandens tiekimui naudoja tik požeminius vandens išteklius. Hidrologai teigia, kad jų turime užtektinai, net ir sausros atveju vandens tiekimo sutrikimai negresia. Per parą, nepakenkiant savo atsargoms, galėtume sunaudoti 3,72 mln. kubinių metrų požeminio vandens, o sunaudojame tik apie 12-15 proc. šio kiekio.

Hidrologams pritaria ir požeminį vandenį šalies savivaldybėse tiekiančių 70 vandentvarkos įmonių specialistai, kurių kolektyvų planingu darbu ir eksploatuojama įranga per metus išgaunama 130 mln. kub. metrų kokybiško vandens. Nedaugelis žino, kad iš įmonėms priklausančių giluminių artezinių gręžinių vanduo pirmiausia patenka į gerinimo įrenginius, kuriuose nugeležinamas, pripildomos talpyklos – rezervuarai. Apsaugotas nuo išorinės taršos vamzdynų tinklais vanduo iš ten pasiekia gyventojų namus, įstaigas, ūkius ir kitus vartotojus.

Tuo vandens kelias nesibaigia – panaudotas buityje, pramonėje ar žemės ūkyje nuotekų vanduo požeminiais tinklais patenka į vietines nuotekų stotis ir centrines valyklas, kur biologinio proceso būdu išvalomas. Iš čia, atitinkantis gamtosauginius reikalavimus, jis išbėga į upes ar kitus vandens telkinius. Per metus Lietuvoje išvaloma 172,4 mln. kub. metrų buities ir pramonės nuotekų.

Visuomenei svarbų vandens išgavimo, panaudojimo ir sugrąžinimo gamtai procesą kartu su Lietuvos vandentvarkos įmonėmis vykdo ir 1932 m. įsteigta Ukmergės rajono savivaldybės bendrovė „Ukmergės vandenys“, 2022-ųjų spalio 1 d. mininti veik-los 90 metų jubiliejų.

Kolektyvas, vadovaujamas direktoriaus Rimo Arlinsko, paskutiniais dešimtmečiais geriamojo vandens gavyboje ir tiekime, nuotekų surinkime ir tvarkyme, vandens kokybės gerinime, vartotojų ir abonentų aptarnavime pasiekė svarių rezultatų.

Įgyvendinti svarbūs vandentvarkos projektai Ukmergės mieste ir rajone – 2012 m. Sargeliuose pastatyti dumblo apdorojimo įrenginiai, kainavę 2,24 mln. eurų, 2015 m. baigta vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros renovacija ir plėtra Ukmergėje, Šventupėje, Vidiškiuose, Žemaitkiemyje, Taujėnuose, Vepriuose, Šaukavoje, Dainavoje, tai kainavo 29,463 mln. eurų.

Taip pat baigiami įgyvendinti svarbūs Ukmergės kraštui ir miestui projektai: „Vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo infrastruktūros plėtros ir rekonstravimo Ukmergės rajono savivaldybėje“, „Paviršinių nuotekų tinklų statybos ir rekonstravimo Ukmergės mieste“ ir „Geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų surinkimo tinklų plėtros Ukmergės rajono savivaldybėje“.

Ukmergės gerovę kurianti UAB „Ukmergės vandenys“ eksploatuoja 35 vandenvietes, 50 gręžinių, 8 vandens bokštus, 34 vandens gerinimo įrenginius, 414,7 km vandentiekio tinklų – 217,0 km Ukmergės mieste ir 197,7 km rajono gyvenvietėse. Taip pat bendrovė rūpinasi 318,1 km nuotekų tinklų – 209,9 km mieste ir 108,2 km rajono gyvenvietėse, 24 nuotekų tvarkymo sistemomis su valymo įrenginiais, 81 nuotekų siurbline, dumblo kompostavimo įrenginiais, fotovoltine saulės elektrine, 91,2 km paviršinių nuotekų tinklų, 4 paviršinių nuotekų valymo įrenginiais, aptarnauja daugiau kaip 14,3 tūkst. vartotojų ir abonentų.

Visa tai pasiekta dešimtmečiais modernizuojant, plečiant ir prižiūrint Ukmergės vandentvarkos ūkį darnoje su gamta.

Dainiaus VYTO nuotraukos

Nuotekų valykla ir šalia jos įrengta fotovoltinė saulės elektrinė.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • A :
    Labai kalketas vanduo. Nerekomenduoju gerti is krano.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas