Pagal pardavimo pajamas iš savivaldybei priklausančių įmonių geriausiai sekėsi UAB „Ukmergės šiluma“.

Aktualijos, Naujausi

Savivaldybės valdomos įmonės dividendų į biudžetą neišmokėjo

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Iš 239 šalyje savivaldybių valdomų įmonių (SVĮ) pernai pelningai dirbo 144. Iš jų tik 36 įmonės savivaldybių biudžetus papildė dividendais ir pelno įmokomis.

Ukmergės rajono savivaldybei priklauso keturios įmonės. Per paskutinius ketverius metus dividendų į savivaldybės biudžetą neišmokėjo nė viena iš jų. Tai rodo Valdymo koordinavimo centro skelbiami 2021 metų SVĮ rezultatai.

Mūsų rajone 2021 metais veikė keturios įmonės, kurių 100 proc. akcijų valdė savivaldybė. Tai UAB „Ukmergės autobusų parkas“, UAB „Ukmergės butų ūkis“, UAB „Ukmergės šiluma“ ir UAB „Ukmergės vandenys“.

„Pagal pardavimo pajamas iš savivaldybei priklausančių įmonių geriausiai sekėsi UAB „Ukmergės šiluma“, kurios apyvarta per metus padidėjo 50,9 proc. iki 4,68 mln. eurų. Tam daugiausiai įtakos turėjo išaugusi šilumos energijos kaina ir suvartojimas dėl ženkliai išaugusių gamtinių dujų, biokuro kainų bei žemesnės vidutinės oro temperatūros. UAB „Ukmergės vandenys“ pajamos didėjo nežymiai, t. y. 3,7 proc., ir laikotarpio pabaigoje siekė 2,59 mln. eurų dėl išaugusių veiklos apimčių. O UAB „Ukmergės butų ūkis“ ir UAB „Ukmergės autobusų parkas“ apyvartos pokyčiai, lyginant su 2020 metais, buvo neigiami ir atitinkamai siekė -4,2 proc. (1,33 mln. eurų) ir -23,4 proc. (0,27 mln. eurų). UAB „Ukmergės autobusų parkas“ ženklų pajamų kritimą lėmė vis dar buvę COVID-19 pandemijos suvaržymai“, – paprašytas įvertinti Ukmergės rajono savivaldybei priklausančių įmonių veiklą komentavo Valdymo koordinavimo centro direktorius Vidas Danielius.

Pasak direktoriaus, ataskaitiniu laikotarpiu visos Ukmergės rajono savivaldybės įmonės veikė pelningai, tačiau, lyginant su 2020 metais, tik UAB „Ukmergės vandenys“ grynasis rezultatas didėjo (+11,3 proc. iki 184 tūkst. eurų), kai kitų įmonių pelnas reikšmingai traukėsi: UAB „Ukmergės autobusų parkas“ (-94,3 proc. iki 8 tūkst. eurų), UAB „Ukmergės butų ūkis“ (-83,9 proc. iki 31 tūkst. eurų) ir UAB „Ukmergės šiluma“ (-26,5 proc. iki 32 tūkst. eurų).

„Atitinkamai keitėsi ir įmonių EBITDA (pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą bei amortizaciją) rezultatai: UAB „Ukmergės vandenys“ (+2,0 proc. – 669 tūkst. eurų), UAB „Ukmergės šiluma“ (-12,1 proc. – 479 tūkst. eurų), UAB „Ukmergės autobusų parkas“ (-56,1 proc. – 131 tūkst. eurų) ir UAB „Ukmergės butų ūkis“ (-69,2 proc. – 72 tūkst. eurų)“, – pažymėjo V. Danielius.

Jo teigimu, žvelgiant į įmonių turto struktūrą pastebima, kad visų įmonių turtas augo, o bendras Ukmergės rajono savivaldybės portfelio turtas padidėjo 2,4 proc. iki 31,2 mln. eurų. Didžiausiu turtu disponavo UAB „Ukmergės vandenys“, kurios turtas augo 0,7 proc. iki 22,5 mln. eurų. Ženkliausiai (+8,8 proc.) augo UAB „Ukmergės butų ūkis“ turtas, siekęs 1,3 mln. eurų, dėl padidėjusių investicijų į materialųjį turtą. Taip pat gana ženkliai (+8,1 proc. iki 5,9 mln. eurų) augo UAB „Ukmergės šiluma“ turtas (dėl ženkliai išaugusių gautinų sumų (+71,3 proc. iki 1,2 mln. eurų).

„Bendras nuosavybės ir finansinių skolų santykis (D/E) savivaldybėje išliko panašaus lygio, t. y. mažėjo 2,7 p. p. iki 24,1 proc. Reikšmingiausią D/E dalį sudarė UAB „Ukmergės šiluma“, kurios finansinės skolos siekė 2,6 mln. eurų, kai kapitalas sudarė tik 1,5 mln. eurų (D/E – 171,0 proc.). Šis įsipareigojimas siejamas su biokuro katilinės (Šviesos g. 17) statybos darbais“, – teigė Valdymo koordinavimo centro direktorius.

V. Danielius taip pat pastebėjo, kad nuo 2018 metų nė viena iš savivaldybei priklausančių įmonių neišmokėjo dividendų į savivaldybės biudžetą, nors dažnu atveju veikdavo pelningai.

Valdymo koordinavimo centras skelbia, kad 2021 metais bendrai SVĮ pardavimo pajamos augo 14,8 proc. iki 977 mln. eurų. Reikšmingiausią dalį SVĮ portfelio pajamų uždirbo šilumos tinklų sektoriaus įmonės, kurių pajamos siekė 407 mln. eurų. Tam įtakos turėjo dėl šaltos žiemos didesnis šilumos suvartojimas ir pabrangusi šilumos kaina. Viešojo transporto sektoriaus įmonės vis dar jautė COVID-19 padarinius, kurie atsispindėjo sumažėjusiose veiklos apimtyse, ir dar nepasiekė priešpandeminio lygio. Kituose SVĮ sektoriuose reikšmingų pokyčių neįvyko.

Bendrame SVĮ portfelyje 2021 metais yra skaičiuojamas 5,1 mln. eurų nuostolis, kai 2020 metais buvo uždirbta 28,7 mln. eurų pelno. Tam daugiausia įtakos turėjo AB „Vilniaus šilumos tinklai“ pasiektas 19 mln. eurų nuostolis, siejamas su ženkliai išaugusia gamtinių dujų kaina, kuri sudaro didžiąją dalį įmonės šilumos kainos struktūroje. Taip pat prasčiau sekėsi UAB „Vilniaus viešasis transportas“ (-3,4 mln. eurų), UAB „Nemenčinės komunalininkas“ (-1,0 mln. eurų), UAB „Nemėžio komunalininkas (-1,0 mln. eurų), AB „Klaipėdos energija“ (-0,9 mln. eurų).

Bendrai SVĮ sektoriaus nuosavo kapitalo grąža buvo neigiama ir nuo 1,7 proc. krito iki -0,3 proc. Mažiausias nuosavo kapitalo grąžas turėjo viešojo transporto sektorius – -4,4 proc. bei šilumos tinklų sektorius – -3,7 proc. Vandentvarkos, RATC ir kitų SVĮ sektorių kapitalo grąžos buvo teigiamos.

Už 2021 metus SVĮ indėlis į savivaldybių biudžetus buvo mažiausias per 4 metus ir sudarė 6,1 mln. eurų. Dividendais ir pelno įmokomis daugiausiai savivaldybių biudžetus papildė šilumos tinklų sektoriaus įmonės – 5,3 mln. eurų.

2021 metų pabaigoje SVĮ portfelio apskaitinė turto vertė siekė 3,5 mlrd. eurų ir išaugo 3,8 proc., lyginant su 2020 metais. Daugiau nei pusę – 55 proc. – SVĮ portfelio turto vertės priklauso Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio savivaldybėms.

„Pastaruosius metus stebime progresą SVĮ valdysenoje, ypač kolegialių organų srityje. Galime pasidžiaugti, kad pernai buvo itin sustiprintos ir depolitizuotos SVĮ valdybos ir stebėtojų tarybos, kuriose jau 50 proc. sudaro nepriklausomi nariai. Tenka apgailestauti, bet globalūs pokyčiai – visoje Europoje reikšmingai brangstantys energijos ištekliai bei užsitęsusi COVID-19 pandemija – neigiamai atsiliepė ir SVĮ finansiniams rezultatams. Tai itin stipriai buvo jaučiama šilumos tinklų ir viešojo transporto sektoriuose“, – vertindamas situaciją šalyje pažymėjo Valdymo koordinavimo centro direktorius V. Danielius.

Iš viso 2021 metais Lietuvos savivaldybės valdė 239 įmones, kuriose dirbo beveik 21 tūkst. darbuotojų.

AUTORĖS nuotrauka

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas