Aktualijos, Naujausi

Rajone registruotos 482 laisvos darbo vietos

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Užimtumo tarnyba skelbia, kad darbo rinkoje fiksuojamos teigiamos tendencijos – šiais metais mažėja darbo neturinčių asmenų, auga laisvų darbo vietų ir įsidarbinusių asmenų skaičius. Tuo tarpu darbo paklausa kovą, palyginti su vasariu, šoktelėjo net 30,6 proc.

„Užimtumo tarnybos Vilniaus klientų aptarnavimo departamento Ukmergės skyriuje balandžio 1 d. buvo registruoti 4 466 ieškantys darbo asmenys. Iš jų – 3 644 bedarbiai: 1 317 ilgalaikių, 615 – jaunuolių iki 29 metų amžiaus,“ – „Gimtąją žemę“ informavo skyriaus vedėja Edita Mončinskienė.

Bedarbių procentas nuo darbingo amžiaus gyventojų 2021 m. balandžio 1 d. šalyje buvo 15,1 proc.; Ukmergės r. – 18,4 proc. (2020 m. balandžio 1 d. atitinkamai 9,8 proc. ir 12,6 proc.).

Per šių metų kovo mėnesį įdarbinti 283 asmenys, pernai kovą – 189 asmenys. Bedarbių skaičius šiemet kovo mėnesio pabaigoje – 3 644, 2020 m. tuo pačiu metu – 2 538.

Darbo paieškos išmoka mokama apie 670 bedarbių, jos dydis – 211,86 Eur/mėn.

Išmoka savarankiškai dirbantiems asmenims, kurios dydis 260 Eur/mėn., paskirta apie 590 asmenų.

Pašnekovės teigimu, lyginant 2020 ir 2021 metų kovo mėnesius, ženkliai išaugo ne tik bedarbių, bet ir laisvų darbo vietų skaičius.

„Pernai metais šis laikotarpis sutapo su karantino ir epideminės situacijos pradžia, tačiau darbdaviai vis tiek intensyviai ieškojo darbuotojų, Ukmergės skyriuje buvo registruotos 375 laisvos darbo vietos. Šiais metais kovą jau registruotos 482 laisvos darbo vietos – net 107 laisvomis darbo vietomis daugiau nei tuo pačiu metu pernai. Iš pokalbių su darbdaviais tendencija aiški – darbuotojų tikrai trūksta. Padidėjo dalis laisvų darbo vietų, kurių skelbimuose nurodoma, kad darbdaviai patys apmoko darbo specifikos darbo vietoje. Specialistų poreikis didelis kaip ir ankstesniais metais. Vos kelios laisvos darbo vietos skelbiamos virėjams, visai nėra barmenams ir padavėjams. Didesnė specialistų paklausa stebima statybos sektoriuje“, – situaciją komentavo Ukmergės skyriaus vedėja.

Ji pridūrė, jog Ukmergės skyrius gavo 7 Vietinių užimtumo iniciatyvų paraiškas. Jos šiuo metu nagrinėjamos. Jei šios paraiškos pereitų atranką, planuojama įsteigti 39 naujas darbo vietas.

Dėl prastovų skyrius administruoja 709 įmones, 7 682 darbuotojus.

Užimtumo tarnybos pranešime nurodyta, kad darbdaviai per kovo mėnesį Užimtumo tarnybos informacinėje sistemoje įregistravo 31,2 tūkst. laisvų darbo vietų. Pernai tokiu laikotarpiu buvo 23,1 tūkst. darbo pasiūlymų.

Registruotas nedarbas nukrito 1 proc. punkto iki 15,1 proc. Balandžio 1 d. Lietuvoje darbo ieškojo 259,8 tūkst. asmenų – 17,2 tūkst. mažiau nei prieš mėnesį, bet 90,4 tūkst. daugiau nei prieš metus.

Užimtumo tarnybos Stebėsenos ir analizės skyriaus vedėjos Jurgitos Zemblytės teigimu, darbo rinkos atsigavimo pokyčiai stebimi keletą mėnesių, kai palaipsniui mažėjo naujų klientų, o darbo pasiūlymų skaičius buvo panašus kaip ankstesniais metais. Vis tik registruoto nedarbo rodiklis išlieka aukštas ir dėl pandemijos uždarytų verslų, ir dėl struktūrinio nedarbo regionuose. Išsamesnis vaizdas bus matomas tik atvėrus veiklas, ypač paslaugų sektoriaus.

Šalyje įsidarbinimo galimybės kovą labiausiai augo elektros inžinerijos technikams, dažytojams, nekvalifikuotiems miškų ūkio darbininkams ir apdirbimo pramonės darbininkams, virėjams, judamųjų žemės ir miškų ūkio įrenginių operatoriams.

Per mėnesį suteiktas užimtumas 32,2 tūkst. darbo ieškančių asmenų – 36,5 proc. daugiau nei vasarį. Net 45,6 proc. (21,6 tūkst.) daugiau asmenų padėta įsidarbinti, 41,2 proc. (1,4 tūkst.) daugiau dalyvauja remiamo užimtumo priemonėse. Daugiausiai – 0,6 tūkst. iš pradėjusių dalyvauti aktyvios darbo rinkos politikos priemonėse, įdarbinti subsidijuojant. Savarankišką veiklą, įsigiję verslo liudijimus pradėjo 9,3 tūkst. asmenų – tai 1,5 tūkst. daugiau nei vasarį.

Per tris šių metų mėnesius dirbti pradėjo 51,2 tūkst. Užimtumo tarnyboje registruotų asmenų – tai 9,9 tūkst. (23,8 proc.) daugiau nei pernai tuo pačiu metu.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • A :
    Geri darbai visi uzimti jau senai
  • Tikrai :
    Sunku tam paprastam zmogeliui
  • Zita :
    Užimtumo tarnybos nereikalingos visai. Sėdi šiltai siknas padėję ir issikalineja. Tai pačios tegu pabando gamyklose paart po 12 val už minimumą! Darbdaviai kaip elgiasi su zmonem. Košmaras, su sunim šeimininkai taip nesielgia.
  • Cccv :
    O kiek liepe iseit is Uzimtumo tarnybos? Po to vel ateit, nes rodikliai blogi Ukmerges sk. Ir tos darbo vietos popierines. Nei kas eis vergaut uz ta minimuma ... patis po 14 val.arkit
  • Pranas :
    Cia vergu iesko o ne darbuotoju
  • Ahaaaa :
    Fabrikuose,kasose,ir pan... taip??? Tai gal jus norite ten padirbeti pakele sedynes nuo siltu keduciu,mmm???

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas