Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

LED žibintai: tradicinio apšvietimo žemės ūkyje lyginamasis tyrimas

Siekiant didinti žemės ūkio našumą ir kartu užtikrinti tvarumą, ūkininkavimo praktikoje naudojamos apšvietimo technologijos vaidina lemiamą vaidmenį. Atsiradus šviesos diodų (LED) technologijai, labai pasikeitė ūkininkų požiūris į patalpų ir papildomą apšvietimą. Šiame straipsnyje pateikiama išsami lyginamoji LED žibintų ir tradicinių žemės ūkio apšvietimo metodų analizė, daugiausia dėmesio skiriant energijos suvartojimui, ilgaamžiškumui, žemės ūkio produktyvumui ir poveikiui aplinkai. Be to, jame rekomenduojami pirmaujantys LED žibintai, kurie žada geriausią našumą ir tvarumą.

Energijos vartojimo efektyvumas

Vienas svarbiausių LED žibintų privalumų, palyginti su tradiciniais apšvietimo sprendimais, tokiais kaip aukšto slėgio natrio (HPS) lempos ir liuminescencinės lemputės, yra didesnis energijos vartojimo efektyvumas. LED žibintai sunaudoja gerokai mažiau energijos – dažnai iki 40-70 % mažiau nei tradiciniai žibintai. Tokį efektyvumą visų pirma lemia šviesos diodų gebėjimas elektros energiją tiesiogiai paversti šviesa, neprarandant daug šilumos, o tai yra įprastas tradicinio apšvietimo neefektyvumas. Pavyzdžiui, HPS lempa į naudingą šviesą paverčia tik apie 20 % elektros energijos, o LED lempos – daugiau kaip 60 %. Šis ryškus skirtumas ne tik sumažina energijos sąnaudas, bet ir anglies dioksido pėdsaką, susijusį su žemės ūkio veikla.

Ilgaamžiškumas ir patvarumas

Šviesos diodai pranoksta tradicinius apšvietimo sprendimus ir pagal ilgaamžiškumą. Vidutinė HPS lemputės tarnavimo trukmė yra apie 10 000-20 000 valandų, o LED žibintai gali tarnauti daugiau kaip 50 000 valandų. Toks ilgesnis tarnavimo laikas sumažina dažno keitimo poreikį, todėl sumažėja priežiūros išlaidos ir atliekos, susidarančios dėl perdegusių lempų. Be to, LED lempos yra patvaresnės, nes jos yra kietojo kūno lempos ir jose nėra trapių komponentų, pavyzdžiui, siūlų ar stiklinių korpusų, todėl jos idealiai tinka daugeliui ūkių, kurių aplinka yra atšiauri.

Poveikis žemės ūkio našumui

Apšvietimo poveikį augalų augimui visų pirma lemia naudojamas šviesos spektras, o čia šviesos diodai turi unikalų pranašumą. Tradicinis apšvietimas skleidžia ribotą spektrą, kuris gali būti ne visai suderintas su augalų fotosintezės poreikiais. Priešingai, LED technologiją galima pritaikyti taip, kad ji skleistų tam tikro ilgio šviesos bangas, idealiai tinkančias įvairiems augalų vystymosi etapams. Galimybė pritaikyti šviesos spektrą leidžia taikyti tikslines augimo strategijas ir taip padidinti bendrą derlių bei kokybę. Tyrimai parodė, kad LED žibintai  gali padidinti tam tikrų kultūrų derlių, nes optimizuoja raudonos ir mėlynos šviesos spektrą, kuris yra labai svarbus fotosintezei.

Poveikis aplinkai

Šviesos diodų poveikis aplinkai, palyginti su tradiciniu apšvietimu žemės ūkyje, neapsiriboja tik energijos suvartojimu. Šviesos diodų apšvietimas skleidžia mažiau šilumos, todėl patalpose esančiose ūkininkavimo sistemose reikia mažiau klimato kontrolės ir vėdinimo. Sumažėjus vėsinimui naudojamos energijos kiekiui, dar labiau didėja bendras žemės ūkio veiklos energijos vartojimo efektyvumas. Be to, šviesos dioduose nėra kenksmingų medžiagų, pavyzdžiui, gyvsidabrio, kuris dažnai aptinkamas liuminescencinėse lemputėse, todėl mažėja aplinkos užteršimo tikimybė jas utilizuojant.

Pabaigos žodis

LED apšvietimo lyginamoji nauda, palyginti su tradiciniu apšvietimu žemės ūkyje, yra aiški ir reikšminga. Nuo energijos taupymo ir geresnės derliaus produkcijos iki mažesnio poveikio aplinkai ir didesnio veiklos efektyvumo – šviesos diodai turi daugybę privalumų, galinčių pakeisti žemės ūkio praktiką. Žemės ūkio sektoriui toliau vystantis, šių pažangių apšvietimo technologijų diegimas ne tik padidins produktyvumą, bet ir prisidės prie tvaresnio ir ekonomiškai gyvybingesnio ūkininkavimo ateityje. Investuodami į modernius LED apšvietimo sprendimus, ūkininkai gali užtikrinti, kad bus modernaus ir tvaraus žemės ūkio priešakyje.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas