Aktualijos, Naujausi

Savivaldybės tarybos posėdis prasidėjo nuo pareiškimų

Loreta EŽERSKYTĖ

Ketvirtadienį, vasario 29-ąją, vyko antrasis šiais merais rajono Savivaldybės tarybos posėdis. Jame dalyvavo 24 nariai, dėl pateisinamos priežasties nebuvo Jūratės Martinkutės.

Tarybos nariai be diskusijų patvirtino visus darbotvarkėje įrašytų 49 klausimų sprendimų projektus, išklausė dvi informacijas – dėl 2023 metų Kontrolės veiklos ataskaitos ir Vilniaus regiono integruotų teritorijų vystymo programos įgyvendinimo informacijos už 2023 metus.

Taip pat posėdžio pradžioje tradiciškai pasveikintas gimtadienį šventęs Tarybos narys – šįkart gėlės žiedą ir suvenyrą rajono vadovai įteikė vasarį gimusiam Giedriui Augliui.

 

Paskelbė tris pareiškimus

Prieš pradedant svarstyti Tarybos posėdžio klausimus rajono savivaldybės meras Darius Varnas perskaitė du gautus pareiškimus, kuriuos pateikė Tarybos narė Agnė Balčiūnienė. Viename jų politikė informavo, kad dėl susiklosčiusių tam tikrų asmeninių aplinkybių ji traukiasi iš Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos Ukmergės rajono savivaldybės taryboje. Politikė teigė toliau dirbsianti kaip nepriklausoma ir savarankiška, nepriklausydama jokiai frakcijai ar politinei bendruomenei Savivaldybės tarybos narė. Kitame pareiškime A. Balčiūnienė paprašė atleisti ją iš Antikorupcijos komisijos pirmininkės pareigų.

Trečią pareiškimą perskaitė Tarybos narys G. Auglys. Jis pranešė, jog iš TS-LKD frakcijos pasitraukus A. Balčiūnienei, šios frakcijos atstovai G. Auglys, A. Augustėnienė, J. Martinkutė ir K. Zinkevičius toliau tęs savo darbą Tarybos opozicijoje ir dirbs laikydamiesi tų pačių veiklos krypčių, kurias pristatė praėjusių metų balandžio 27-ąją vykusio Tarybos posėdžio metu.

Pritarė sutarties pasirašymui

Posėdyje Tarybos nariai pritarė Ukmergės rajono savivaldybės ir Vokietijos miesto Bad Langensalca (Bad Langensalza) bendradarbiavimo sutarties pasirašymui ir įgaliojo savivaldybės merą ją pasirašyti.

Aiškinamajame rašte nurodyta, kad Ukmergės rajono savivaldybė su Unstrut-Hainich apskritimi bendradarbiavimo sutartį pasirašė dar 1998 m., tačiau visą tą laiką bendradarbiavimas vyko tik su Bad Langensalca miestu. Pasirašius bendradarbiavimo sutartį, abi savivaldybės, atsižvelgdamos į abipusį interesą, sutaria plėsti bendradarbiavimą jaunimo, ugdymo, senjorų sociokultūrinėje veikloje, sporto, kultūros, miesto plėtros ir kt. mainų srityse, stiprinti tarpusavio ryšius, paremtus draugyste, pasitikėjimu ir abipuse parama.

Sudarė komisiją

Vadovaudamasi Ukmergės rajono garbės piliečio vardo suteikimo nuostatais, Taryba nusprendė sudaryti Ukmergės rajono garbės piliečio vardo suteikimo komisiją. Ją sudaro 3 Savivaldybės tarybos nariai, 2 savivaldybės administracijos darbuotojai, po 2 atstovus pasiūlė Ukmergės rajono savivaldybės bendruomeninių organizacijų taryba, Ukmergės rajono savivaldybės nevyriausybinių organizacijų taryba ir Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialas. Tai – Liucija Dzigienė, rajono Savivaldybės tarybos narė (komisijos pirmininkė), Diana Gervinskienė, rajono savivaldybės administracijos Centralizuotų viešųjų pirkimų skyriaus vedėja (pirmininko pavaduotoja), Audronė Augustėnienė, rajono Savivaldybės tarybos narė, Gražvydas Dapkus, uždarosios akcinės bendrovės „Bemija“ direktorius, Jonas Dragūnas, viešosios įstaigos „Skautų slėnis“ vadovas, Dovilė Janulienė, asociacijos „Šeimų bendrystė“ direktorė, Danguolė Juciuvienė, Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo vyriausioji specialistė, Rasa Miliuvienė, Taujėnų miestelio bendruomenės pirmininkė, Auksė Pusvaškienė, Lyduokių kaimo bendruomenės pirmininkė, Ramūnas Nanartavičius, Ukmergės rajono savivaldybės tarybos narys, Salvijus Stimburys, rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas.

Atleis nuo vietinės rinkliavos

Priimtas sprendimas atleisti nuo vietinės rinkliavos už komunalinių atliekų surinkimą iš atliekų turėtojų užsieniečius, pasitraukusius iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje, išskyrus asmenis, kuriems skirtas socialinis būstas arba yra įsigiję nekilnojamąjį turtą Lietuvos Respublikoje, už 2024 metus.

Aiškinamajame rašte primenama, kad „Ukmergės rajono savivaldybės taryba 2022 m. ir 2023 m. jau buvo priėmusi sprendimą atleisti pasitraukusius iš Ukrainos dėl karo veiksmų asmenis. Dauguma jų prideklaruojami prie savivaldybės. Vietinė rinkliava paskaičiuojama už visus metus ir teikiamas avansinis mokėjimo pranešimas, kuris turėtų būti siunčiamas į faktinę asmens gyvenamą vietą, kurią nustatyti ne visuomet turime galimybę, sunku (neįmanoma) numatyti buvimo Lietuvoje laiką, todėl tokių asmenų apmokestinimas pareikalautų papildomų darbo sąnaudų iš rinkliavą administruojančio skyriaus ir neišvengiamai suponuotų didesnio skolininkų skaičiaus atsiradimą. Karo pabėgėliai paprastai apsistoja pas gyventojus arba savivaldybės bei valstybės įstaigų patalpose. Pastaruoju metu stebima, kad kai kurie atvykę asmenys priima sprendimą nuolat gyventi Lietuvoje. Yra pasitaikę atvejų, kuomet tokiai šeimai skiriamas socialinis būstas arba įsigyjamas nekilnojamas turtas už savo lėšas.“

Pritarė projekto įgyvendinimui

Tarybos nariai pritarė projekto „Melioracijos griovių ir juose esančių statinių Ukmergės rajono savivaldybės Šešuolių seniūnijos Butkūnų k., Bratnavos k., Jonelių k., Paškonių k., Slabados k., Dvarninių k., Beržalotos k., Kuzilų k. Šešuolių k.; Želvos seniūnijos Bikonių k., Gasparuolio k., Pavarų k., Remeisių k. rekonstravimas“ įgyvendinimui pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinės priemonės „Investicijos į melioracijos sistemas“ įgyvendinimo taisykles. Nuspręsta teikti paraišką gauti paramą pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinės priemonės „Investicijos į melioracijos sistemas“ įgyvendinimo taisykles, taikomas nuo 2023 metų, įgalioti Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorių pasirašyti paraišką, sutartis ir kitus su projekto įgyvendinimu susijusius dokumentus.

Gavus patvirtinimą dėl projekto „Melioracijos griovių ir juose esančių statinių Ukmergės rajono savivaldybės Šešuolių seniūnijos Butkūnų k., Bratnavos k., Jonelių k., Paškonių k., Slabados k., Dvarninių k., Beržalotos k., Kuzilų k. Šešuolių k.; Želvos seniūnijos Bikonių k., Gasparuolio k., Pavarų k., Remeisių k. rekonstravimas“ finansavimo, numatoma skirti iš savivaldybės biudžeto ne mažiau kaip 35 proc. tinkamų finansuoti išlaidų su PVM projekto įgyvendinimui, padengti nenumatytas ar netinkamas finansuoti, tačiau projekto įgyvendinimui būtinas išlaidas bei tinkamų finansuoti išlaidų dalį, kurios nepadengia projektui skiriamas finansavimas.

Aiškinamajame rašte teigiama, jog projektas bus finansuojamas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Investicijos į melioracijos sistemas“. Paramos intensyvumas – 65 proc. visų tinkamų finansuoti išlaidų, savivaldybės lėšos – ne mažiau 35 proc. projekto vertės. Didžiausia paramos suma projektui – 300 tūkst. Eur. Numatomas bendras lėšų poreikis projekto įgyvendinimui – 461 538 Eur.

Pritarus projekto ,,Melioracijos griovių ir juose esančių statinių Ukmergės rajono savivaldybės Šešuolių seniūnijos Butkūnų k., Bratnavos k., Jonelių k., Paškonių k., Slabados k., Dvarninių k., Beržalotos k., Kuzilų k. Šešuolių k.; Želvos seniūnijos Bikonių k., Gasparuolio k., Pavarų k., Remeisių k. rekonstravimas“ įgyvendinimui ir gavus finansavimą būtų rekonstruota 19,00 km melioracijos griovių, suremontuota ir rekonstruota 30 vnt. pralaidų. Dėl to pagerėtų dirvožemio būklė bei sąlygos auginti žemės ūkio produkciją, didėtų ūkininkų kuriama pridėtinė vertė. Planuojama projekto įgyvendinimo trukmė – iki 24 mėnesių nuo paramos sutarties pasirašymo.

Apmokestintas žaliųjų atliekų rinkimas

Savivaldybės taryba patvirtino uždarosios akcinės bendrovės „Ukmergės autobusų parkas“ teikiamų paslaugų įkainius (be pridėtinės vertės mokesčio). Biologiškai skaidžių atliekų (lapų, žolės) surinkimo ir vežimo įkainis, sudarant sutartis: konteinerio (240 l) Ukmergės mieste – 3,94 Eur/mėn.; 1 m3 didmaišio Ukmergės mieste – 43,50 Eur; 1 m3 didmaišio Ukmergės rajone – 43,50 Eur + 0,67 Eur/km (kaina skaičiuojama į abi puses); papildomas 1 m3 didmaišis – 6,40 Eur. Biologiškai skaidžių atliekų (šakų) surinkimo ir vežimo iki 2 m3 įkainis, sudarant sutartis – 27,59 Eur; biologiškai skaidžių atliekų (lapų, žolės) 1 t surinkimo ir vežimo iš konteinerinių aikštelių Ukmergės mieste įkainis – 138,00 Eur/t; Biologiškai skaidžių atliekų (šakų) 1 t surinkimo ir vežimo iš konteinerinių aikštelių Ukmergės mieste įkainis – 215,00 Eur/t. Nustatyta, kad šis sprendimas įsigalioja 2024 m. balandžio 1 d.

Pasak aiškinamojo rašto, „Ukmergės rajono savivaldybės administracija su UAB ,,Ukmergės autobusų parkas“ sudarė vidaus sandorį ir 2024 m. sausio 31 d. pasirašė Komunalinių atliekų surinkimo Ukmergės rajono savivaldybėje ir jų vežimo į atliekų apdorojimo ar šalinimo įrenginius paslaugos teikimo sutartį Nr. 20-52. Klausimas dėl žaliųjų atliekų rinkimo jau sprendžiamas ne pirmą kartą. Jis buvo aptartas Kaimo ir aplinkosaugos komiteto posėdyje, vykusiame 2023 m. spalio 26 d., taip pat šis klausimas svarstytas ir 2024 m. vasario 1 d. vykusiame darbo grupės atliekų tvarkymo klausimams spręsti vykusiame posėdyje. Nutarta pavesti UAB ,,Ukmergės autobusų parkas“ rinkti biologiškai skaidžias atliekas ir patvirtinti nustatytus įkainius.“

Anksčiau žaliosios atliekos buvo renkamos tik Ukmergės mieste, šią paslaugą teikė miesto seniūnija. Tarybai priėmus sprendimą ir patvirtinus įkainius, šios paslaugos teikimas pavestas UAB ,,Ukmergės autobusų parkas“, tad žaliosios atliekos bus renkamos ir kaimiškose seniūnijose.

Pakeitė komisiją ir nuostatus

Taryba nusprendė sudaryti Ukmergės rajono želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisiją 2023–2027 m. Savivaldybės tarybos įgaliojimų laikui: Kazys Grybauskas – rajono Savivaldybės tarybos narys (komisijos pirmininkas); Vilija Grabauskienė – Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vedėjo pavaduotoja (komisijos pirmininko pavaduotoja); Vilija Pečiulienė – Viešosios tvarkos ir aplinkosaugos skyriaus vyriausioji specialistė (komisijos sekretorė); Vytautas Česnaitis – Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vyriausiasis specialistas; Vytautas Adolfas Marčiauskas – Šventupės kaimo bendruomenės atstovas; Vaidutė Sakolnikienė – Lietuvos pensininkų sąjungos ,,Bočiai“ Ukmergės rajono bendrijos atstovė; Janina Stancikaitė-Strikienė – Rečionių bendruomenės atstovė; Ramunė Varnienė – Laičių kaimo bendruomenės pirmininkė; Kęstutis Verenius – Sližių krašto bendruomenės atstovas; seniūnijos, kurios teritorijoje yra pertvarkomi želdiniai, seniūnas.

Taip pat patvirtinti Ukmergės rajono želdynų ir želdinių apsaugos, priežiūros ir tvarkymo komisijos nuostatai, atitinkantys galiojančius teisės aktus.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Duokit pinigu :
    //youtu.be/zGwk6YV0oXA?si=JN9iXx0X-G90KSZA
  • //// :
    w.respublika.lt/lt/naujienos/nuomones_ir_komentarai/bus_isklausyta/jvachtangovo-teatro-aktoriai-rimui-tuminui-lietuviskai-dainuoja-dangus-tau-dovanojo-auksti/ //youtu.be/qOGnjkgP27E?si=6zZfLiUiwKhPUJqZ
  • Viskam hana :
    Su pagreiciu ...!
  • Pamiškėm :
    hana
  • Ukmerge :
    //www.facebook.com/100047550584445/posts/1013979343530409/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
  • //// :
    //images.app.goo.gl/8KgffxSyKayRf2u66
  • **** :
    Slava Ukraine! Aukokime dar!!!
  • Nu :
    Tai va kodėl pabrango vietinė rinkliava, mat atvykėliai neteršia ir nieko neišmeta....
  • Visos bedos per alkoholi. :
    Viena jau prisidirbo.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas