Darbai vykdomi vietos bendruomenės pageidavimu.

Naujausi, Nuomonių telefonas

Užtvanka suremontuota, bet vyksta tvenkinio dugno tvarkymas

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Laikraščio skaitytojas teiravosi dėl Žiedo gatvėje esančio tvenkinio: „Jei neklystu, dar pavasarį buvo pradėtas užtvankos ant Vilkmergėlės upelio kapitalinis remontas. Dėl to iš minėtojo tvenkinio, esančio šalia Svajonių parko, išleistas vanduo. Užbaigti darbus buvo planuojama iki spalio mėnesio. Jau tuoj įpusės lapkritis, o tvenkinys vis dar tuščias. Tiesa, trumpam ten buvo pasirodęs vanduo, bet vėl dingo“.

Į redakciją skambinęs vyriškis norėjo sužinoti, dėl ko užsitęsė darbai, kodėl iki šiol tvenkinyje nėra vandens? Jis taip pat prisiminė, jog Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Vilniaus gyvosios gamtos apsaugos skyrius dėl galimų aplinkosauginių pažeidimų, neva kad nesilaikant leidime nustatytų sąlygų duso ir ant kranto dumble liko gana nemažas kiekis žuvies, buvo pradėjęs tyrimą. „Gal nustačius pažeidimus ir buvo sustabdyti darbai?“ – klausė skaitytojas.

„Gimtosios žemės“ laikraštyje buvome rašę, jog šių metų gegužės mėnesį pagal projektą „Ukmergės miesto hidrotechnikos statinio ant Vilkmergėlės upelio Žiedo g. kapitalinio remonto darbai“ buvo pradėti vykdyti vandens lygio žeminimo bei kiti rangos darbai.

2,65 ha plotą užimantis tvenkinys ir užtvanka, kuri pastatyta 1989 metais tiesiant Žiedo gatvę, pastaruosius keletą metų buvo labai blogos – avarinės būklės. Užtvankos statinio konstrukcijos buvo deformuotos ir nusidėvėjusios, o tvenkinio vandens lygis esant sausesniam laikotarpiui nukrisdavo žemiau normaliai patvenkto lygio. Buvo atvejų, kai tvenkinys beveik ištuštėdavo. Taip atsitikdavo todėl, kad užtvankos pagrindas buvo pastatytas ant labai pralaidaus grunto (žvyro ir smėlio), todėl daugiau vandens iš tvenkinio per užtvankos pagrindą patekdavo į žemiau esantį Vilkmergės upelį, nei kad pritekėdavo į tvenkinį.

Hidrotechnikos statinio ant Vilkmergėlės upelio rangos darbus rajono savivaldybės užsakymu pagal Gedimino Lietuvininko projektavimo firmos „Gedilieta“ parengtą šio hidrotechnikos statinio techninį projektą vykdė Molėtuose registruota Žiuko įmonė. Darbų vertė – daugiau nei 89 tūkst. Eur, o juos baigti planuota iki spalio mėnesio pradžios.

Rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys informavo, kad kapitalinio remonto darbai užbaigti laiku.

„2023 m. spalio 4 d. objektas pripažintas tinkamu naudoti statybos dalyviams pasirašius objekto pripažinimo tinkamu naudoti aktą. Vietos bendruomenės pageidavimu buvo nuspręsta pagerinti vandens telkinio būklę ir papildomai atlikti dugno nuosėdų ir augalijos tvarkymo darbus. Jų pirkimas užsitęsė dėl mažos rangovų pasiūlos darbo rinkoje atlikti tokio pobūdžio darbus prašomais terminais bei laikantis paviršinių vandens telkinių tvarkymo reikalavimų procedūrų. Šiuo metu dėl šių darbų jau yra pasirašyta sutartis su rangovu – UAB ,,Kurklių karjeras“. Darbų atlikimo terminas – iki š. m. gruodžio 20 d.“, – pakomentavo vėdėjas.

Pasak S. Stimburio, dugno nuosėdų ir augalijos tvarkymo darbai apima minkštų vandens telkinio dugno nuosėdų (dumblo), kurių sudėtyje yra smulkių uolienų dalelių, organinės kilmės medžiagų, nesusiskaidžiusių augalų liekanų, iškasimas ir išvežimas. Darbų vertė – 16 100 Eur, ši suma bus skirta iš savivaldybės biudžeto lėšų.

AUTORĖS nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • **** :
    Niekas nieko nedaro. Melas tapo norma ...
  • :)) :
    Nuotraukoje matosi kaip intensyviai tvarkoma, technikos ir darbininkų nemažai turėtų greitai padaryti
  • Stebėtojas :
    O tai anksčiau nebuvo galima tai atlikti,kai tvenkinys tuščias stovėjo visą vasarą ? Pas mus kaip visada :išardoma greitai ,o tvarkymas užtrunka....

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas