„Kam tada mums reikalingi tie aprašai ir nuostatai, jei mes jais nesivadovaujame?“ – retoriškai klausė G. Auglys.

Aktualijos, Uncategorized @lt

Politikų nuomonės išsiskyrė dėl lošimų salono

Loreta EŽERSKYTĖ

Ketvirtadienį, rugpjūčio 31-ąją, po dviejų mėnesių pertraukos, rajono Savivaldybės taryba buvo susirinkusi į eilinį, jau penktąjį šios kadencijos posėdį. Jame dalyvavo 20 Tarybos narių. Dėl pateisinamų priežasčių neatvyko Valdas Kersnauskas, Irma Vaitaitienė, Arvydas Pėšina, Kazys Grybauskas ir Jūratė Martinkutė.

Posėdžio pradžioje pasveikinti liepą ir rugpjūtį gimtadienius šventę politikai – Vid-mantas Krikštaponis, Donatas Miezenas, Rolandas Janickas, Dalius Varnas, Audronė Augustėnienė ir Arūnas Dudėnas.

 Abejoja aplinkkelio reikalingumu

Prieš tvirtinant posėdžio darbotvarkę tradiciškai išklausytas Piliečių tribūnoje savo nuomonę išsakęs ukmergiškis. Piliečių tribūna – tai viena bendravimo su rajono gyventojais formų ir galimybė gyventojams dalyvauti savivaldoje, kelti probleminius klausimus, teikti pasiūlymus, išsakyti savo nuomonę. Savivaldybės tarybos veiklos reglamente numatyta, kad prieš prasidedant kiekvienam Tarybos posėdžiui, skiriamas laikas Piliečių tribūnai.

Kiekvienas iš anksto užsire-gistravęs gyventojas turi teisę iki 5 minučių pasisakyti rūpimu klausimu. Atitinkami komitetai kartu su savivaldybės administracijos specialistais išnagrinėja pateiktus klausimus ar problemas ir pateikia atsakymus. Artimiausiame eiliniame posėdyje Taryba informuojama apie priimtus sprendimus, o paklausėjui atsakoma asmeniškai.

Šįkart kalbėti buvo užsiregistravęs Ukmergės miesto bend-ruomenės pirmininkas Julius Kazėnas. Jis išsakė savo abejones dėl pietinio aplinkkelio statybos. Kalbėtojas prisiminė, kad Ukmergėje „aplinkkelio vizija“ pradėta kurti 1979-1980 metais. Per tą laiką Ukmergė labai pasikeitė, pastatyta naujų namų, netgi gamyklų, nutiesta gatvių, o „aplinkkelio vizija“ likusi ta pati. J. Kazėno žodžiais tariant, dabar planuojamas tiesti aplinkkelis jau tapęs atgyvena, todėl Ukmergė jo turinti atsisakyti. Taip pat ukmergiškis piktinosi, jog dar neturint būsimos statybos galutinio projekto, jau kertamas miškas, kad yra numatyta neseniai suremontuotoje Linų gatvėje statyti žiedą… J. Kazėnas ragino politikus atsisakyti aplinkkelio statybos dar ir todėl, kad neva gavus finansavimą šiam objektui, ateityje ilgą laiką rajonas prarastų valstybės skiriamas lėšas kelių tvarkymui.

Sprendimų projektus  tvirtino vienbalsiai

Į Tarybos posėdžio darbotvarkės projektą buvo įrašyta 21 sprendimo projektai bei viena informacija. Darbotvarkė, kaip ir 19 joje įrašytų klausimų, patvirtinti vienbalsiai.

Posėdžio metu jo dalyviams dėl priimamų sprendimų projektų beveik nekilo jokių klausimų. Taip nutiko greičiausiai todėl, kad prieš Tarybos posėdį, kaip įprasta, vyko komitetų posėdžiai. Juose Tarybos nariai, dalyvaujant sprendimų projektus ruošusiems savivaldybės administracijos atstovams, turėjo galimybę viską išsiaiškinti.

Pamiršo, ką buvo nusprendę?

Pateikus tvirtinti sprendimo „Dėl sutikimo atidaryti ar steigti lošimų organizavimo vietą“ projektą, kuriuo buvo siūloma sutikti, kad uždaroji akcinė bendrovė „Top Sport“ steigtų lažybų punktą ir B kategorijos lošimų automatų saloną prekybos centro „Maxima“ patalpose, esančiose Žiedo g. 1, Ukmergės m., žodžio paprašė opozicijoje esančios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas, Savivaldybės tarybos opozicijos lyderis Giedrius Auglys. Jis priminė, jog praėjusių metų liepą buvo pakeistas Lietuvos Respublikos azartinių lošimų įstatymas: „Dabar, norint gauti leidimą lošimų automatų, lažybų ir panašioms veikloms, reikalingas rajono Savivaldybės tarybos sutikimas. Šių metų sausį praėjusios kadencijos rajono Taryba patvirtino Ukmergės rajono savivaldybės sutikimų steigti lošimų organizavimo vietą ar tęsti lošimų organizavimo veik-lą lošimų organizavimo vietoje išdavimo tvarkos aprašą. Jame nurodyta, kad nagrinėjant bendrovių prašymus steigti lošimų organizavimo vietą yra atliekamas poveikio vertinimas pagal nustatytus kriterijus. Apraše numatyta, kad atstumas nuo lošimo organizavimo vietos iki švietimo įstaigos turi būti ne mažesnis nei 100 metrų.“

Pasak G. Auglio, jam nesuprantama, kaip galima pritarti sprendimo projektui, jei nuo Ukmergės technologijų ir verslo mokyklos teritorijos pradžios iki „Maxima“ pastato yra tik 62 metrai.

„Kam tada mums reikalingi tie aprašai ir nuostatai, jei mes jais nesivadovaujame? 100 metrų atstumą mes pasirinkome patys, pavyzdžiui, Šiauliuose jis yra 50 metrų“, – teigė opozicijos lyderis ir siūlė pateiktam sprendimo projektui nepritarti.

Sprendimo projektą pateikęs Teisės ir personalo skyriaus vedėjas Rimas Jurgilaitis neneigė, jog jis atstumo nuo lošimo organizavimo vietos iki Technologijų ir verslo mokyklos nematavo. Vedėjo manymu, tai nebuvo būtina, nes bendrovė „Top Sport“ lošimų organizavimo veikla užsiima jau 10 metų.

„Manau, kad įmonė turi teisę veikti, nes veikė ir iki priimant naują aprašą. Esu įsitikinęs, kad savivaldybė, neišdavusi sutikimo, atsidurtų teisme ir bylą pralaimėtų“, – savo argumentus dėstė teisininkas.

Kitas opozicijos atstovas, Kęstutis Zinkevičius priminė, jog į minėtąją 100 metrų zoną patenka dar viena švietimo įstaiga – vaikų lopšelis-darželis „Vaikystė“. Politikas siūlė pirmiausia pakeisti minėtąjį aprašą ir jame galbūt numatyti mažesnį atstumą. Priešingu atveju, K. Zinkevičiaus teigimu, pritardama sprendimo projektui, Taryba nesilaikytų pačios patvirtintos tvarkos.

Į diskusiją įsijungęs praėjusią kadenciją mero pareigas ėjęs R. Janickas sakė, „jeigu mes minėtoje tvarkoje kažką pražiūrėjome, susitvarkykime. Siūlyčiau atidėti šį klausimą. Kitame Tarybos posėdyje priimti naują tvarką ir tada priimti dabar abejonių sukėlusio sprendimo projektą“.

Posėdžiui pirmininkaujantis meras Darius Varnas pasiūlė balsuoti dėl sprendimo „Dėl sutikimo atidaryti ar steigti lošimų organizavimo vietą“ projekto atidėjimo. 7 Tarybos nariams balsavus „už“, 9 – susilaikius ir 4 buvus „prieš“, siūlymas nepriimtas. Tada buvo balsuojama už pateiktą sprendimo projektą. 11 Tarybos narių balsavus „už“, 4 – „prieš“, 4 – susilaikius ir vienam nebalsavus, nuspręsta sutikti, kad uždaroji akcinė bendrovė „Top Sport“ Žiedo g. 1 steigtų lažybų punktą ir B kategorijos lošimų automatų saloną.

Atsakė dėl Etnokultūros ir edukacijos centro

Birželio 29 dieną vykusio rajono Savivaldybės tarybos posėdžio metu Piliečių tribūnoje pasisakė skulptorius, medžio drožėjas, 2017 m. išrinktas rajono Garbės piliečiu Rimantas Zinkevičius. Jis išsakė savo nuomonę apie rajono savivaldybės ir Lyduokių bendruomenės planuojamą įgyvendinti naują projektą – Lyduokių seniūnijos Griežionių kaime pastatyti Etnokultūros ir edukacijos centrą bei vieną šios iniciatyvos autorių, dailininką Anatolijų Stiško. Kalbėtojas iškėlė abejonių tiek dėl pačios idėjos tikslingumo, tiek A. Stiško asmenybės.

Pagal nustatytą tvarką posėdyje informaciją Tarybai apie R. Zinkevičiaus išsakytas mintis pateikė meras D. Varnas.

„Informuoju, kad 2023 m. rugpjūčio 23 d. šis klausimas buvo svarstytas Švietimo, kultūros, sporto ir jaunimo reikalų komitete. Jame buvo išnagrinėtas R. Zinkevičiaus pasisakymas, išklausyta A. Stiško pozicija bei pristatyta minėto centro idėjos kūrimo priešistorė.

Nei savivaldybės administracija, nei savivaldybės meras ar Taryba nėra numatę jokio konkretaus Etnokultūros ir edukacijos centro kūrimo veiksmų plano ar finansavimo šaltinių. Tai yra visuomeninė iniciatyva. Todėl komitete buvo rekomenduota sudaryti darbo grupę tolesnei šio klausimo analizei. Rekomendacija buvo įgyvendinta – mero potvarkiu sudaryta darbo grupė, kuriai pavesta iki 2023 m. gruodžio 31 d. išnagrinėti klausimo dėl Etnokultūros ir edukacijos centro Griežionių k., Lyduokių sen., sprendimo galimybes ir pateikti pasiūlymus dėl savivaldybės pozicijos šiuo klausimu“, – teigė savivaldybės meras.

Mero potvarkiu sudarytoje darbo grupėje dirbs Eugenijus Kuodelis – rajono savivaldybės vicemeras (darbo grupės pirmininkas); G. Auglys – rajono Savivaldybės tarybos narys; Daiva Gladkauskienė – rajono savivaldybės administracijos Turto ir įmonių valdymo skyriaus vedėja; R. Janickas – rajono Savivaldybės tarybos narys; R. Jurgilaitis – rajono savivaldybės administracijos Teisės ir personalo skyriaus vedėjas; Vaidotas Kalinas – rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas; Lina Kasmauskienė – Strateginio planavimo, investicijų ir verslo plėtros skyriaus vedėja; Indrė Kižienė – rajono Savivaldybės tarybos narė; Danutė Užkurėlytė – rajono Savivaldybės tarybos narė.

Dainiaus VYTO nuotr.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • ogogo :
    ką jūs svarstot???juokingi miesto žmonėms, bet matyt ir patys sau. tik neprisipazystate.
  • Jurgita :
    Galima lošti ir laimėti pinigų,bet galima ir prarasti pinigus.Praradus valstybės pinigus bus nuostolis gyventojams.Normali šeima yra vyras+ moteris ir vaikai.Šiuo metų norint oriai gyventi vienam žmogui reikia 500 eu.Skurdo niekas nenori,nes blogis nuodėmės pasekmė.
  • skaitytojas :
    jumoro gaidele baigiant- lošimo vietos steigimas netoliese esant technologijų ir verslo mokyklai, tolygu nuo alkoholio kenčiančio žmogaus gydymui netoliese esant alkoholio parduotuvei.
  • Dalia :
    Nuo to neadekvataus Kazeno, jau vemti vercia
  • SR :
    Tikrai daug pralaimeta, o uz nutraukta silumos tiekimo sutarti sumoketa ,berods, 10 milijonu. Tik viskas pateikiama ne kaip pralaimejimai, o kaip pergale.
  • koziris :
    norint ismatuoti, reikia mokėti matuoti- pažinti skaičius ...o šiaip juk daug bylų pralaimėta , tai dar viena nieko tokio
  • teisine valstybe :
    Atstumus iki lazybu punkto prades matuot, kai prasiloses ka nors apiples ar nuzudys. Labai skambiai sitas punktas vadinamas verslu, nors istikruju tai velnio namai, uzdaryti ta punkta reikia.
  • O.k. :
    STT isvada yra?
  • Logika :
    Jei bus byla , pralaimesim , aiskina Jurgilaitis, tarybos nariams. O kad teises aktai , neparengti,kuriuos ir privalejo parengti Jurgilaitis, priestarauja sprendimams , tai niekam neidomu. Leidzia losimu namus , nors truksta tu metru, o kitiems neleis del vieno metro.Cia reikia ivertinti korupciniu poziuriu, kodel leidziama, ir kodel pazeidinejamas istatymas.
  • 6 palata :
    O kas rinko? Geriau paklausk.
  • Daktaras :
    Kas jam ant galvos?????🤔

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas