Asociatyvi nuotrauka.

Įvairūs

Koks maistas geriausias aktyviems šunims?

Aktyviai gyvenantys, sportuojantys ir dirbantys šunys dažnai turi kitokių mitybos reikalavimų nei įprasti šunys kompanionai. Koks šunų maistas jiems geriausiai tinka ir kaip žinoti, ar mūsų šuo pakankamai aktyvus, kad jam jo reikėtų?

Kodėl verta rinktis mitybą pagal aktyvumo lygį?

Šunims, kurie daug laiko praleidžia judėdami – daug bėgioja, saugo, sportuoja su šunimis – arba tiesiog pasižymi dideliu temperamentu, neleidžiančiu jiems ilgai užsibūti vienoje vietoje, reikia daugiau kalorijų nei senjorams ar ramiems šunims – sofos draugams. Todėl svarbu pasirinkti šį poreikį atitinkantį jų poreikius šunų maistas, kuriame gausu baltymų ir riebalų. Tai užtikrins, kad jūsų šuo gyvens geros būklės.

Didesnis energijos poreikis ypač svarbus sportuojantiems šunims – kurie kasdien treniruojasi tokiose sporto šakose kaip agility, šunų kinkinys, flayball ar coursing – čia maistą tikrai būtina pritaikyti prie aktyvaus šuns gyvenimo būdo ir, be to, numatyti papildų, kurie pasirūpins šuns sveikata – ypač sąnarių. Tačiau svarbu prisiminti, kad tai taikoma ir mėgėjiškam sportui – ne tik profesionaliems sportininkams. Jei su šunimi kasdien aktyviai leidžiame laiką – bėgiojame, einame į žygius ar treniruojamės – jam tikriausiai taip pat reikės sportinio šuns dietos.

Taip pat ir darbinių šunų mityba turėtų būti energingesnė – šie šunys, be fizinio darbo, dažnai dirba ir protinį darbą, kuris taip pat degina energiją. Darbinių šunų grupei, be kita ko, priklauso sargybiniai šunys arba šunys gelbėtojai.

Specialus maistas aktyviems šunims – kuo jis skiriasi nuo įprasto maisto?

Gyvūnėlių parduotuvė fera.lt siūlo vis daugiau maisto produktų, skirtų fiziškai aktyviems ir dirbantiems šunims. Kuo jie skiriasi? Sportuojančių šunų maiste yra atitinkamai daugiau baltymų ir riebalų (ypač nesočiųjų omega-3 ir omega-6 riebalų rūgščių), o papildomi junginiai parinkti taip, kad apsaugotų šunį nuo sunkaus darbo poveikio. Įprastos tokių ėdalų sudedamosios dalys yra hialurono rūgštis, gliukozaminas ir chondroitinas, kurie saugo sąnarius, skatindami kolageno gamybą ir užkirsdami kelią uždegimui. Kitas ingredientas, šunų maistas sportininkams ten  yra L-karnitinas, didinantis širdies veiklą ir stiprinantis raumenų sistemą. Be to, žinoma, pridedama tinkama vitaminų ir mineralų dalis. Kalbant apie vitaminus, svarbiausi yra A, C ir E, kurie veikia kaip natūralūs antioksidantai, lėtinantys organizmo senėjimo procesus.

Kada šerti aktyvius šunis?

Svarbus šėrimo klausimas yra maitinimo laikas. Atminkite, kad jokiu būdu negalima šerti šuns prieš pat didelį fizinį krūvį arba iškart po jo – tai gali sukelti labai pavojingą skrandžio sukimą, kuris gali būti mirtinas jūsų augintiniui. Dažniausiai dresuotojai praktikuoja ¼, 1/3 ėdalo duoti likus 2-3 valandoms iki treniruotės, o likusią porciją – praėjus vienai ar dviem valandoms po treniruotės. Vis dėlto ir mažiau aktyviems šunims sveikiau dienos maisto porciją padalyti į dvi dalis, kad skrandis nebūtų perkrautas vienu metu.

Paruoštas šunų maistas ar papildai?

Aktyviam šuniui pirkti paruoštą specialų šunų maistas kurį siūlo gyvūnėlių parduotuve dažnai yra paprasčiausias ir kartu saugiausias sprendimas bet kuriam šeimininkui. Dėl didesnių tokio šuns reikalavimų sunku juos patenkinti pačiam sudarant šuns maistą. Kaip minėta anksčiau – maistas aktyviam šuniui susijęs ne tik su didesniu kalorijų kiekiu, bet visų pirma su tinkamų papildų parinkimu – žinoma, daugeliu atvejų galime papildomai pridėti papildų, kurie naudingi šuns sveikatai, o dirbantiems šunims – jų sąnariams, tačiau šią užduotį tikrai reikėtų patikėti šunų mitybos specialistams arba pasikonsultuoti su veterinarijos gydytoju dėl papildų. Kad mūsų šuo kuo ilgiau džiaugtųsi sveikata ir puikia forma.

Reklama

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas