Unikali paroda sulaukė didelio susidomėjimo.

„Ukmergei - 690: istorija ir šiandiena“, Kultūra, Naujausi

Muziejuje – Ukmergės jubiliejui skirta paroda „Laisvės dvasia – Rockmergė“

Liepos 13-ąją Ukmergės kraštotyros muziejuje vyko nemažą būrį ukmergiškių ir miesto svečių sukvietęs renginys. Atidaryta Ukmergės miesto 690 metų jubiliejui skirta unikali ir išskirtinė paroda – „Laisvės dvasia – Rockmergė“. Renginio metu koncertavo grupės „Kopa“, „Pavėsis“, „Down Up Stairs“, „Soda Pop“.

Ukmergės kraštotyros muziejaus muziejininkės Eglės Butkutės, kuri yra šios parodos sumanytoja ir koordinatorė, teigimu, „Rockmergė“ – tai žmonės, kuriuos vienija muzika ir laisvė. Šia paroda pirmiausia siekiama atskleisti „Rockmergės“ svarbą miesto identitetui. Be to, stengtasi sukurti laisvą ir kūrybišką atmosferą, atspindinčią Ukmergėje kūrusių ir kuriančių žmonių idėjas.

Susirinkusiuosius sveikino Ukmergės kraštotyros muziejaus direktorė Violeta Reipaitė (dešinėje) ir E. Butkutė.

Didžiąją parodos eksponatų dalį sudaro per pastaruosius tris dešimtmečius „Rockmergės“ virsmą įamžinusios nuotraukos, plakatai, dalyvių kortelės, instrumentai. Čia galima išvysti ir atkurtos „Afišos studijos“ instrumentus ir nuotraukas, taip pat Jono Takarevičiaus-Lietaus gitarą, pirmųjų „Rockmergės“ festivalių plakatus, originalius dainų tekstus. Parodoje pristatomas ir ukmergiškio Tauro Gūdmanto fotografijų ciklas iš dabartinių kelių „Rockmergės“ festivalių.

„Jie, tarsi emocijų ir energijos užtaisas, be finansų per kelias dienas sukurdavo sceną su scenografija. Tai, ką profesionali komanda ruoštų mėnesius. To, kaip tuo metu be interneto ir mobiliųjų telefonų veikė jų komunikacija ir renginių reklama, galėtų pavydėti bet kuri šiuolaikinė viešųjų ryšių agentūra. Bet iš visų papasakotų istorijų, pamatytos filmuotos medžiagos labiausiai įstrigo tai, kad jie buvo romantikai ir lyrikai iki kaulų smegenų. Tie, kurie skynė gėles glėbiais (nors ir ne savo), kurie koncertuodavo su angelo sparnais, verkė lyjant lietui, kūrė instaliacijas su rožėmis ir kaukėmis, rašė eiles, keitė miesto pavadinimą ar degino žvakių jūrą išėjusiam draugui… Tai buvo gerokai daugiau nei muzikinis judėjimas – juos vienijo ne tik muzika, bet apskritai laisvė kurti, ar tai buvo plenerai, eilių ar filmų kūrimas“, – apie pirmuosius rockmergiečius pasakojo E. Butkutė.

Daugiausia medžiagos parodoje – apie pirmuosius „Rockmergės“ festivalius, jų įkvėpėjus ir rengėjus, taip pat „Rockmergės“ klubo pradžią. Taip pat pasakojama ir apie neformalų jaunimą, subkultūras ir alternatyvią muziką, apie tai, kaip jaunimo idėjos atsiskleidė Lietuvai atgavus nepriklausomybę, kai nuo kelių pogrindinių grupių 1980-iais jų skaičius išaugo iki keliasdešimties.

Pirmajame festivalyje, kuris 1995-aisiais vyko Ukmergės kultūros centro kieme ant laiptų, dalyvavo kelios dešimtys grupių.

„Taip atsirado paskata rinkti medžiagą ir apie jas: kaip jos kūrėsi, kada pradėjo groti. Apklausti žmonės, kurie būtent tuo metu grojo Ukmergėje ir čia subūrė grupes“, – sakė E. Butkutė.

Pirmasis „Rockmergės“ festivalis buvo skirtas Jonui Takarevičiui-Lietui, tad suprantama, jog didelė dalis parodoje esančios medžiagos yra apie jį. Jono kūryba įkvėpė daug žmonių ir, net praėjus penkeriems ar kelioms dešimtims metų, Ukmergės jaunimas švęsdavo jo gimtadienius, ta proga organizuodami grupių koncertus.

Renginio metu vyko grupių koncertas.

1995-1998 m. įvyko keturi roko festivaliai. Įsimintiniausias ir didžiausias buvo 1997-iais. Po pirmojo festivalio organizatoriai įsteigė roko klubą, kuris veikė Kultūros centro rūsyje, ir rengdavo teminius vakarus bei koncertus. Vienas iš organizatorių ir klubo siela buvo Tomas Krivickas-Psichas. Vėliau jam ir kitiems nariams išvykus iš Ukmergės į kitus miestus, klubo veikla prigeso.

Tačiau Ukmergėje likęs kūrybingas jaunimas ir toliau tęsė savo veiklą: kūrė grupes, rengė teminius vakarus. 2000-aisiais veikė Ukmergės jaunimo klubas, kurį įkūrė grupė COBI. Jie surengė J. Takarevičiui-Lietui skirtą koncertą. Vėliau susirinkimų ir traukos vieta tapo baras „Gama“. 2009 m. grįžęs į Ukmergę Kasparas Ramonas atgaivino „Rockmergės“ klubą. Nors pasikeitė klubo specifika (įkurta įrašų studija), pagrindinis tikslas – vienyti alternatyvų kuriantį jaunimą – išliko nepakitęs.

„Dažniausiai kalbant apie „Rockmergę“ ji neskirstoma į „buvusią“ ar „dabartinę“ – šis reiškinys suabsoliutinamas, tad dalis parodos skirta šių laikų „Rockmergei“. Jai atspindėti pristatomas profesionalaus fotografo T. Gūdmanto, kilusio iš Ukmergės, nuotraukų ciklas. Tai tarsi kontrastas toms prieš kelis dešimtmečius juostiniais fotoaparatais ir mėgėjiškais kadrais užfiksuotoms nuotraukoms“, – rašoma parodos anotacijoje.

Šio projekto koordinatorė E. Butkutė teigia, kad tikslų parodos „Laisvės dvasia – Rockmergė“ eksponatų skaičių įvardinti sunku: „Medžiaga toliau renkama. Planuojame ir ją kaupti, sisteminti ir saugoti, taip pat apklausti žmones, susijusius su „Rockmerge“. Visus, kas turi vertingos istorinės medžiagos, prašome informuoti mus el. p. info@ukmergesmuziejus.lt arba atvykti į muziejų. Rugpjūčio pabaigoje Ukmergės kraštotyros muziejaus internetinėje svetainėje ukmergesmuziejus.lt atsidarys kita – virtuali paroda, kurią bus galima lankyti visus metus.“

Paroda veiks iki rugpjūčio 30 d. Jos lankymas nemokamas.

Paruošė Loreta EŽERSKYTĖ

Ukmergės kraštotyros muziejaus nuotraukos

Mus remia:

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas