Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Dėl sausros ekstremali situacija dar neskelbiama

Loreta EŽERSKYTĖ

 

Lietaus per savaitgalį ir šios savaitės pradžioje nesulaukėme, todėl sausra intensyvėja. Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenimis, šiuo metu stichinė sausra fiksuojama Šilutės, Klaipėdos, Kretingos ir Vilkaviškio rajonuose, taip pat Klaipėdos ir Palangos miesto bei Neringos savivaldybėse. Pastarosiomis dienomis kone visą vakarinę šalies pusę jau apėmė šis stichinis hidrometeorologinis reiškinys. Kitoje šalies dalyje (į ją patenka ir Ukmergės rajonas) taip pat labai sausa, tačiau čia situacija truputį geresnė.

Žemės ūkio ministerijos pranešime nurodyta, kad kaitra (sausra) – tai gamtinio pobūdžio ekstremalus įvykis, kai dienos maksimali oro temperatūra yra didesnė kaip 30 laipsnių ir tai tęsiasi ne trumpiau kaip 3 dienas. Tokiu atveju šalyje gali būti skelbiama ekstremali situacija.

Savivaldybė, gavusi Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos pranešimą apie stichinį meteorologinį reiškinį – sausrą augalų vegetacijos laikotarpiu, turi nedelsdama įvertinti, ar jis atitinka nustatytus ekstremaliųjų įvykių kriterijus.

Tai yra, reiškinys sukėlė žemės ūkio augalų žūtį – bendras pažeistas plotas ≥ 10 ha savivaldybės teritorijos, ar susidariusi padėtis kelia didelį pavojų gyventojų gyvybei ar sveikatai, jų būtiniausioms gyvenimo sąlygoms, turtui, aplinkai, gyvybiškai svarbių valstybės funkcijų atlikimui, viešajai tvarkai ir kt.

Savivaldybės turi nuspręsti, ar būtina skelbti savivaldybės lygio ekstremalią situaciją dėl sausros visoje savivaldybės teritorijoje arba jos dalyje, taip pat nusprendžia ir dėl savivaldybės ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo paskyrimo. Savivaldybės lygio ekstremaliąją situaciją skelbia meras.

Kaip „Gimtajai žemei“ antradienio ryte sakė rajono savivaldybės administracijos Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriaus vedėjas Salvijus Stimburys, Ukmergės rajone ekstremali situacija dėl sausros kol kas neskelbiama.

„Akivaizdu, kad dėl sausringo laikotarpio dalis pasėlių yra išdžiūvę arba žuvę. Žemdirbiai jau patyrė ir toliau patiria nuostolių. Situacija rajone skirtinga, tai priklauso ir nuo dirvos, ir nuo kultūrų veislės, kitų dalykų. Tačiau aišku, kad turintys finansinių įsipareigojimų ūkininkai jų negalės laiku įvykdyti. Savivaldybės gyventojai ar subjektai, kuriems stichinis meteorologinis reiškinys – sausra – augalų vegetacijos laikotarpiu pridarė nuostolių, gali kreiptis į savivaldybę. Artimiausiu metu bus sudaryta komisija, kuri pagal prašymus vyks į vietą ir vertins būklę. Nesvarbu, ar rajone bus paskelbta ekstremali situacija, ar ne, stengsimės padėti žemdirbiams įrodyti, kad juos ištikusi rimta bėda,“ – sakė S. Stimburys.

Taip pat vedėjas patikino, kad rajono savivaldybė atidžiai stebi susidariusią situaciją, prireikus bus operatyviai reaguojama bei imamasi reikalingų sprendimų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas