Renginio organizatoriai įvertino M. Stragio (trečias iš dešinės) entuziazmą ir pasiryžimą atgaivinti Leonpolio dvarą.

Aktualijos, Naujausi

Padėkos vakare pagerbti rajono žemdirbiai

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Gruodžio 8-ąją į Padėkos vakarą, vykusį „Vilkmergės“ restorane, rinkosi rajono žemdirbiai. Jiems dėkota už šiais metais nuveiktus kilnius ir gražius darbus, ūkių modernizavimą ir pažangą, paramą bei pagalbą seniūnijoms, bendruomenėms. Ūkininkus, jų šeimų narius sveikino rajono savivaldybės vadovai, žemdirbių asociacijos atstovai, žodį tarė ir renginyje dalyvavęs Seimo narys Juozas Varžgalys. Susirinkusiesiems koncertavo atlikėja Liepa Norkevičienė.

Padėkos vakarą žemdirbiams jau ne vienerius metus organizuoja rajono savivaldybė, talkinat Žemės ūkio ir kaimo plėtros skyriui. Šįkart išdalinta net dvidešimt nominacijų.

Pirmoji jų – „Už jaunatvišką optimizmą, begalinį darbštumą ir ryžtą siekiant savo tikslų įkurtame „Mėnulės ūkyje“ – įteikta Siesikų seniūnijos ūkininkei Karolinai Paulavičienei.

Renginį vedęs Vidmantas Krikštaponis, pristatydamas nominantę sakė, kad „Mėnulės ūkis“ – tai 3 ha užimantis Meilūnų kaime įkurtas daržininkystės ūkis. K. Paulavičienė kartu su vyru Pauliumi prieš pora metų, paragavę emigranto duonos, grįžo į Lietuvą, įsigijo sodybą bei pradėjo įgyvendinti vieną iš savo svajonių – pačių natūraliai išaugintas daržoves pristatyti žmonėms į namus. Ūkyje nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens auginamos įvairios daržovės, prieskoninės žolelės. Pačių parinkti daržovių rinkinukai pristatomi į Ukmergę, Vilnių, Kauną. Be to, ūkio šeimininkai ateityje planuoja įgyvendinti dar vieną svajonę – įkurti nedidelį perdirbimo cechą, kuriame galėtų gaminti įvairius padažus, pagardus ar prieskonius.

Pasveikinta „Mėnulės ūkio“ įkūrėja K. Paulavičienė.

Padėka „Už darnų ekologinį ūkininkavimą, pagarbą gamtai ir žmogui, už netradicinius sprendimus bei pasiektus aukštus rezultatus“ įteikta Žemaitkiemio seniūnijoje įsikūrusiai UAB „Farmer Circle“.

Tai – Radiškio kaime danų kilmės verslininko Nielso Peterio Pretzmano įkurtas šiuolaikiškas ekologinis ūkis. Jame neapsiribojama vien ekologiškumu, nes tikima, jog tvarumas yra lygus atsakomybei už visus veiksmus. „Darbas su gamta, o ne prieš ją“ – pagrindinis bendrovės veiklos principas. Ūkis valdo 600 hektarų žemės, jame auginami mėsiniai galvijai, viščiukai, dedeklės vištos, javai, įvairios daržovės. Pastarosios perdirbamos, tokiu būdu išvengiama transportavimo, sandėliavimo, trumpinama maisto grandinė. Šiuo metu ūkyje gaminama per 40 skirtingų produktų. Vienas iš jų – „Marinuoti patisonai“ – šių metų spalį vykusioje parodoje „Rinkis prekę lietuvišką“ buvo įvertintas aukso medaliu.

Vakaro metu „Už gyvulininkystės ir augalininkystės ūkio puoselėjimą, darbštumą, iniciatyvumą ir geranorišką pagalbą“ padėkota ir Veprių seniūnijos ūkininkui Arūnui Diliūnui.

A. Diliūno ūkis yra Pageležių kaime. Arūnas ūkininkauja daugiau nei 15 metų, valdo beveik 300 ha žemės. Dalyje jos auginami kviečiai, miežiai, avižos, rapsai, o kitoje – daugiametės pievos, skirtos laikomiems mėsiniams bei pieninių veislių galvijams. Ūkininkas yra žemės ūkio kooperatyvo „Jukagros“ narys. Be to, A. Diliūnas – labai darbštus, šiltas, nuoširdus, korektiškas bei paslaugus žmogus. Esant poreikiui, jis niekada neatsisako pagelbėti seniūnijai ir vietos gyventojams.

„Už augalininkystės ūkio puoselėjimą, bendruomeniškumą ir pagalbą seniūnijai“ padėkota Pabaisko seniūnijos ūkininkui Regimantui Stringiui.

Pabaisko miestelyje jis ūkininkauja apie 15 metų, turi beveik 300 ha žemės, kurioje augina kviečius, rapsus. Ūkyje naudojama tvarkinga bei moderni technika. Regimantas yra darbštus, tvarkingas, atsakingas, visuomeniškas. Pabaisko seniūnijos seniūno teigimu, ūkininkas padeda spęsti daugelį seniūnijos problemų: „Kur bėda, ten ir Regimanto pagalba.“

Mindaugui Stragiui skirta padėka „Už Leonpolio dvaro kooperatyvo įsteigimą, entuziazmą siekiant atgaivinti geriausiais ūkininkavimo tradicijas, ekologinio ūkio puoselėjimą.“

Leonpolio dvaro kooperatyvas įsikūręs Deltuvos seniūnijoje esančiame dvare. Jame tarpukaryje veikė Elenos ir Mykolo Devenių pavyzdinis ūkis, spirito varykla, garinė pieninė. Būtent ši sėkmės istorija ir įkvėpė atkurti dvarą bei sustiprinti ekologiškos produkcijos pasiūlą. 2015-aisiais Leonpolio dvarą įsigijo UAB „Ekomarket”, siekiantys išsaugoti dvaro istorinį atminimą, plėtojantys ūkininkavimo tradicijas, rekonstruojantys ansamblio pastatus ir prižiūrintys aplinką. Visų pirma Leonpolio dvaro kooperatyvas įveisė lietuviškų uogų bei vaisių sodą, prieskoninių ir vaistinių žolelių lysves, vėliau pradėjo auginti įvairias daržoves. Savo ūkyje bei kituose Lietuvos ekologiniuose ūkiuose užaugintas daržoves, vaisius, jų produkciją kooperatyvas parduoda internetinėje parduotuvėje „Ekomarket“ ir neseniai įkurtoje parduotuvėje Vilniuje „Ekomarket Užupis“ bei pačiame dvare. Kaip teigė renginio vedėjas, M. Stragiui reikia taip pat padėkoti už entuziazmą, pasiryžimą atgaivinti Leonpolio dvarą, jo kultūrą. Jau kurį laiką dvaro savininkas kviečia žmones užsukti į į dvarą, pasivaikščioti po Liepų parką, palei Šventosios upę, dalyvauti organizuojamuose įvairiuose pleneruose, parodose, bendruomenės renginiuose.

Nominacija „Už nuoširdų atsidavimą puoselėjant gyvulininkystės ūkį ir meilę kaimui“ skirta Želvos seniūnijos ūkininkams Jūratei ir Gintautui Braškiams.

Bikonių kaime įsikūrusiai šeimai kaimo gyvenimas, gyvulių auginimas pažįstamas nuo vaikystės, o savarankiškai ūkininkauti jie pradėjo šiek tiek daugiau nei pieš 20 metų. Įkurtą gyvulininkystės ūkį puoselėjo, modernizavo ir išlaikė iki šių dienų. Dabar J. ir G. Braškiai valdo apie 80 ha žemės, kurios didesnį plotą užima pievos, kitą dalį – pasėliai. Šiuo metu sutuoktiniai augina 25 mėsinius galvijus. Jūratė ir Gintautas yra aktyvūs visuomenininkai, noriai padeda bendruomenės organizuojamose talkose, renginiuose. Kartu su dviem sūnumis šeima yra kaimiškos kapelos „Želvelė“ nariai.

Pagerbti ir Želvos seniūnijos ūkininkai J. ir G. Braškiai.

Padėka „Už sėkmingą augalininkystės ūkio vystymą ir bendruomeniškumą“ įteikta Lyduokių seniūnijos ūkininkams Arvydui ir Gerdai Zabuliams.

Jų ūkis įkurtas Virkščių kaime. Šeima ūkininkauti pradėjo nuo 2007 metų. Šiuo metu dirba apie 200 ha žemės, kurioje augina grūdines kultūras – kviečius, miežius, rapsus. Pasėlių laukai tvarkingi, švarūs. Laukuose dirba rūpestingai prižiūrima ūkio technika. Drauge jie skoningai ir gražiai tvarko savo sodybą, jos aplinką. Zabuliai taip pat yra labai bendruomeniški, esant reikalui, neatsisako padėti tiek žmonėms, tiek seniūnijai.

Šešuolių seniūnijos ūkininkui Tautvydui Šikšniui padėka skirta „Už jaunatvišką ryžtą plėtojant mišrų ūkį bei bendruomeniškumą“.

T. Šikšnys – jaunasis ūkininkas. Savo nedidelį ūkį Pilionių kaime įregistravo tik pernai, nors tėvams padėjo nuo mažens. Jaunasis ūkininkas dalyje žemės augina javus, laiko galvijus. 2022 metais Tautvydas dalyvavo smulkių ūkių rėmimo programoje ir gavo paramą ūkio plėtrai. Jis yra aktyvus Liaušių kaimo bendruomenės narys – dalyvauja renginiuose bei padeda juos organizuoti. T. Šikšnys ne tik jaunas ir darbštus ūkininkas, bet ir geriausias 2022 metų policijos pareigūnas Širvintų rajone.

Padėka „Už darnų šeimyninį darbą daržininkystės ir augalininkystės ūkyje, nuoširdžią paramą ir pagalbą“ įteikta Taujėnų seniūnijos Širilų kaimo ūkininkams Rimai ir Antanui Kamarauskams.

Poros ūkis mišrus – daržininkystės ir augalininkystės. R. ir A. Kamarauskai dirba apie 250 ha žemės, kurioje augina įvairias daržoves, grūdines ir ankštines kultūras. Rima ir Antanas yra labai darbštūs, tvarkingi, nuoširdūs, paslaugūs, užjaučiantys. Jie – ne tik seniūnijos pagalbininkai, įvairių renginių rėmėjai, bet nuoširdžiai aukojantys savo užaugintas daržoves nuo karo Ukrainoje nukentėjusiems žmonėms.

„Už daržininkystės ūkio vystymą, jaunatvišką entuziazmą ir tikėjimą savo jėgomis“ nominuoti Pivonijos seniūnijos ūkininkai Loreta ir Gintautas Cuniai.

Prieš keletą metų Krikštėnų kaime įsikūrusi pora augina du vaikus bei sėkmingai imasi ūkininkavimo. Šiemet Loreta ir Gintautas skynė jau pirmąjį šilauogių derlių, taip pat jie augina rabarbarus, Shiitake grybus. Ūkyje užaugintomis gėrybėmis jie prekiauja sostinėje. Be to, Loreta yra matematikos mokytoja – dirba Vilniuje, o Gintautas – kariškis. Jie abu – Lietuvos skautų sąjungos nariai, aktyviai dalyvauja jos veikloje.

Pivonijos ir Pabaisko seniūnijų ūkininkui Audriui Valaišai padėka skirta „Už augalininkystės ūkio puoselėjimą ir geranorišką paramą seniūnijai“.

A. Valaišos ūkis įkurtas Krikštėnų kaime. Audrius ūkininkauti pradėjo 2007 metais, dirba apie 350 ha žemės, kuriuose ekologiškai augina grūdines ir ankštines kultūras. Ūkininkas yra darbštus, visuomeniškas, neatsisakantis padėti seniūnijai, padedantis prižiūrėti seniūnijos kelius, remiantis bendruomenės renginius. Be to, A. Valaiša – medžiotojas, kuris įkūrė šaudyklą Ukmergės rajone. Ten organizuojamos šaudymo varžybos, treniruojasi sportininkai, medžiotojai.

Vidiškių seniūnijos ūkininkui Rimantui Rudminui padėka įteikta „Už modernaus augalininkystės ūkio puoselėjimą ir investicijas į melioracijos sistemų atnaujinimą“.

R. Rudmino ūkis įkurtas 1998 metais Taujėnų seniūnijos Kraupėnų kaime, o techninė bazė įsikūrusi Vidiškių seniūnijos Rečionių kaime. Šiuo metu ūkyje – beveik 400 ha žemės. Joje Rimantas augina kviečius, rapsus, pupas, žirnius. Turintis agronomo išsilavinimą ūkininkas ne tik puikiai prižiūri pasėlių laukus, bet ir investuoja į melioracijos sistemų atnaujinimą. R. Rudminas yra labai darbštus, draugiškas, paslaugus, užsispyręs bei turintis humoro jausmą žmogus, visuomet pagelbstintis seniūnijai, bendruomenei.

Nominacija „Už darnų ūkininkavimą plėtojant augalininkystės ūkį ir bendruomeniškumą“ skirta Pivonijos seniūnijos ūkininkui Valentui Varnui.

Jo ūkis, kurį įkūrė 2001 metais, pradėdamas auginti pienines karves, yra Žeruolių kaime. Bėgant laikui Valentas užsiėmė augalininkyste. Šiuo metu 300 ha žemės plotuose V. Varnas augina kviečius, rapsus, žirnius bei kitus augalus. Jo išpuoselėtame ūkyje dirba moderni technika. Kiekviename sodybos kampelyje spindi nepriekaištinga tvarka. Valentas ir jo šeima yra draugiški, nuoširdūs, visuomeniški.

Deltuvos seniūnijos ūkininkui Laurynui Andriūnui dėkota „Už gyvulininkystės bei augalininkystės ūkio puoselėjimą ir seniūnijos kelių priežiūrą“.

L. Andriūno ūkis įkurtas 2014 metais Atkočių kaime. Šis jaunas ir veiklus ūkininkas dirba apie 200 ha žemės, augina rapsus, grūdines ir ankštines kultūras, laiko mėsinius galvijus. Laurynas yra labai darbštus, draugiškas, visuomeniškas. Visuomet pagelbėja seniūnijai, padeda prižiūrėti kelius.

Žemaitkiemio seniūnijos ūkininkams Auksei ir Dariui Žitkauskams įteikta nominacija „Už augalininkystės ūkio puoselėjimą, aktyvią pagalbą bendruomenei ir seniūnijai“.

A. ir D. Žitkauskai ūkininkauti pradėjo nuo 2014 metų, dabar turi apie 300 ha žemės. Jie augina grūdines kultūras – kviečius, rapsus, pupas. Šeima aktyviai dalyvauja bendruomeninėje veikloje, visuomet geranoriškai pagelbėja seniūnijai prižiūrint kelius, atliekant kitus įvairius darbus.

Padėka „Už sėkmingą augalininkystės ūkio plėtrą ir aktyvią pagalbą seniūnijai“ įteikta Vidiškių seniūnijos ūkininkui Algirdui Tamuliui.

Rečionių kaime Algirdas ūkininkauja nuo 1992 metų. Per šį laiką A. Tamulis išvystė stiprų augalininkystės ūkį, nuolat investuoja į žemės ūkio produkcijos gamybą ir technologijas. Tai – darbštus, tvarkingas, atsakingas, visuomeniškas ūkininkas, kuris neapsiriboja vien tik darbu, mėgsta keliauti, žaisti futbolą. Algirdas padeda išspęsti daugelį seniūnijos problemų, susijusių su kelių priežiūra, renginių organizavimu.

„Už augalininkystės ūkio puoselėjimą, bendruomeniškumą ir pagalbą seniūnijai“ padėkota Siesikų seniūnijos ūkininkui Eugenijui Kuodeliui.

Jo ūkis įkurtas 1999 metais Gružų kaime. Eugenijus ekologiškai ūkininkauja apie 150 ha ūkyje, verčiasi augalininkyste. Be to, šis ūkininkas yra profesionalus veterinarijos gydytojas, pagelbstintis gydant kitų ūkininkų augintinius. E. Kuodelis taip pat pasižymi humoro jausmu, aktyviai dalyvauja Siesikų seniūnijos kultūriniame ir visuomeniniame gyvenime, žaidžia stalo tenisą bei yra Ukmergės stalo teniso klubo narys.

Želvos seniūnijos ūkininkui Antanui Guzeliui skirta nominacija „Už ekologinio ūkio puoselėjimą, bendruomeniškumą ir pagalbą seniūnijai“.

A. Guzelis ūkininkauti Želvos miestelyje pradėjo nuo 1998 metų. Pradžioje turėtą gyvulininkystės ūkį pamažu kreipė į augalininkystės. Atsiradus galimybei ūkininkas įsteigė ekologinį ūkį ir toliau jį puoselėja. A. Guzelis dabar turi 90 ha žemės, kurioje augina grūdines kultūras: rugius, kviečius, avižas, miežius, grikius. Antanas noriai padeda bendruomenės bei dalyvauja seniūnijos organizuojamuose renginiuose. Jau keletą metų per Kraštiečių šventę jis organizuoja individualias sporto rungtis, pasirūpina priziniu fondu. Visada seniūnijai padeda prižiūrint kelius bei vykdant smulkius statybos darbus. A. Guzelis aktyviai dalyvauja ir poezijos šventėse, pats kuria bei skaito savo eiles.

„Už nuoseklų darbą, sėkmingą ekologinio augalininkystės ūkio vystymą ir bendruomeniškumą“ padėka įteikta Pabaisko ir Veprių seniūnijos ūkininkui Ramūnui Nanartavičiui.

Jis savo ūkį Pranių kaime įkūrė prieš 20 metų. Ūkio techninė bazė yra Pabaisko miestelyje. Ramūnas dirba apie 450 ha žemės, joje ekologiškai augina kvietrugius, rugius, rapsus, grikius. Nuolat investuoja bei modernizuoja ūkį. R. Nanartavičius – labai visuomeniškas, talkinantis seniūnijai, darbštus, šiltas, nuoširdus, kūrybingas žmogus. Ūkininkas mėgsta žvejoti, keliauti, tarp jo pomėgių – ir automobilių sportas.

Lyduokių seniūnijos ūkininkui Albinui Valušiui padėkota „Už augalininkystės ūkio puoselėjimą, pagalbą bendruomenei ir seniūnijai“.

A. Valušio ūkis įkurtas Nuotekų kaime. Albinas pradėjo ūkininkauti 2004 metais, šiuo metu dirba apie 260 ha žemės, augina grūdines kultūras. Ūkininkas yra labai darbštus, paslaugus, aktyviai dalyvauja seniūnijos ir bendruomenės organizuojamuose renginiuose. Dažnai pagelbėja senyvo amžiaus žmonėms ūkio darbuose, teikia paramą seniūnijai.

Renginio metu daug nuoširdžių padėkų susilaukė ir rėmėjai. Už paramą Ukmergės rajono savivaldybės gabių vaikų ir jaunimo rėmimo fondui dėkota UAB „Atkočių agroservisas“; už „Smidrų festivalio“ organizavimą – ūkininkei Genovaitei Sakalauskienei; už nuolatinę, geranorišką paramą Lyduokių seniūnijai bei jos gyventojams – ūkininkui Valentinui Geniui; už aktyvią visuomeninę veiklą ir paramą kultūriniams renginiams – Ukmergės rajono vartotojų kooperatyvo direktorei Angelei Andrikonienei.

Sėkmės ūkininkams palinkėjo šio renginio iniciatorius, Ukmergės rajono žemdirbių asociacijos atstovas A. Valaiša.

AUTORĖS nuotr.

Į šventę sugužėjo gausus būrys Ukmergės ūkininkų.

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Alkoholio poveikis smegenims :
    Smegenų pažeidimų simptomai gali būti: Asmenybės pokyčiai ir nepastovi nuotaika Sunkumai mąstyti, mokytis ir prisiminti informaciją Konfabuliacija – atminties spragų užpildymas nesvarbia ar netikslia informacija Impulsų valdymo problemos – netinkamas ar įžeidžiantis elgesys
  • Aidas :
    Tikriausiai pastebėjote, kad daliai žmonių išgėrus alkoholio veidą išpila raudonis. Tokios reakcijos priežastis – padidėjęs acetaldehido kiekis organizme. Acetaldehidas yra labai kenksmingas, yra priskiriamas prie kancerogenų. Kai alkoholis patenka į kepenis, vienas iš skaidymo proceso šalutinių produktų yra būtent acetalhidas. Paprastai jis greitai paverčiamas mažiau kenksmingu acetatu. Tačiau dalies žmonių kepenys alkoholį acetaldehidu paversti sugeba greitai, o štai jį suskaidyti į acetatą trunka ilgiau. To rezultatas: jaučiamas sunkesnis apsinuodijimo acetaldehidu šalutinis poveikis ir ilgalaikė didesnė burnos ir gerklės vėžio rizika.
  • //// :
    Raugalo nebuvo .......
  • :))) :
    Tik 2 klausimai- 1. Kas sumokėjo už vakarėlį ??? 2 Jei savivaldybė, t.y. mes visi, klausimas būtų toks kodėl nėra nominacijų, vairuotojams, kasininkėms., gydytojams ir t.t ??? Gal kas žino atsakymą
  • n :
    nu cirkas...kas bebutu,kur bebutu,tie patys veidai...tipo jiems idomu...cirkas isvaziavo,klounai liko...
  • Kas, atspėkime - :
    Dėl dažno alkoholiko, turinčio ilgametį „stažą“, žandai būna nukarę, suteikia jam liūdną išraišką.
  • :))) :
    Kiečiausia straipsnyje gerb. Dariaus žvilgsnis į nominantę, super kadras !!!

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas