Pabaisko mokyklos patalpose nuo rugsėjo įsikurs kita švietimo įstaiga.

Aktualijos, Naujausi

Į Ukmergės rajoną persikelia dvi privačios nevyriausybinės mokyklos

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Mokyklų optimizavimas neišvengiamai palietė ir Ukmergės rajoną. Mažėjant mokinių, kasmet tenka atsisakyti atskirų skyrių, keisti įstaigų statusą, o kai kurias mokyklas – uždaryti. Tačiau yra ir džiugių naujienų. Nuo kitų mokslo metų rajone duris atvers dvi privačios švietimo įstaigos – bendruomeninė „Tėkmės“ mokykla ir tarptautinė Guliverio akademija. Viena jų įsikurs atsilaisvinsiančiame Pabaisko pagrindinės mokyklos pastate, kita laukia patalpų nuomos konkurso ir konkrečios vietos dar neįvardija.

 

Pabaiske įsikurs „Tėkmės“ mokykla

Nuo rugsėjo 1-osios į Pabaiską persikels aštuonerius metus Širvintų rajono Bagaslaviškio miestelyje veikusi bendruomeninė „Tėkmės“ mokykla, kuriai vadovauja ukmergiškė Dovilė Janulienė.

„Gimtosios žemės“ kalbinta direktorė sakė, kad sprendimas persikelti į Ukmergės rajoną priimtas todėl, kad Bagaslaviškyje tapo per ankšta: „Norėdami patenkinti augančius ugdytinių poreikius, išnaudojome kiekvieną įstaigos pastato kertelę, visgi mokykla sparčiai auga, todėl teko dairytis kitų namų.”

Pasak D. Janulienės, taip jau sutapo, kad tuo metu pasiekė žinia, jog nuo kitų mokslo metų uždaroma Pabaisko pagrindinė mokykla ir lieka laisvas pastatas. Kadangi pusė „Tėkmės” mokyklos bendruomenės šeimų yra iš Širvintų rajono, o kiti – iš Ukmergės, Pabaiskas patraukli vieta dėl patogaus susisiekimo.

D. Janulienė: „Augame kartu su vaikais“.

Pasiteiravus apie „Tėkmės“ mokyklos išskirtinumą, direktorė pacitavo Tibeto dvasinio vadovo Dalai Lamos žodžius: „Mes norime savo vaikams dovanoti tik dvi dovanas – šaknis ir sparnus.“

„Šioje frazėje mes iš tikrųjų randame save ir tai, kas svarbu mūsų bendruomenėje, – kalbėjo D. Janulienė. – Šaknys mums – tai ryšys tarp žmonių, šeima, gamta, mūsų šalies istorija, kultūra ir tradicijos. Norime, jog mūsų vaikai augtų bendruomeniški ir darnūs su gamta. Kai galvojame apie sparnus, suprantame, jog ruošiame vaikus ne egzaminams, net ne gyvenimui, o didelei ateities nežinomybei, kurios šiandien nė vienas iš mūsų gal net neįsivaizduojame. Manome, jog tam, kad mūsų vaikai pajėgtų priimti šį neapibrėžtumą, svarbiausi dalykai, kuriuos iš tiesų jie turi išmokti, yra savęs pažinimas, kūrybiškumas ir gebėjimas valdyti savo mokymąsi. O viso to rezultatas – žmogus, mokantis sėkmingai įveikti visus gyvenimo iššūkius, neprarasdamas savojo „aš” ir savojo tapatumo. Tai – pamatas, nuo kurio atsispirdami kuriame „Tėkmės“ mokyklą.”

Pasak pašnekovės, šios įstaigos modelis konstruojamas orientuojantis į suomišką laisvųjų mokyklų modelį, kuriame tikima prigimtiniu žmogaus noru mokytis ir tobulėti, nuostata, jog laikas, praleistas mokykloje, nėra „pasiruošimo” gyvenimui etapas, tai – jau gyvenimas, galintis būti įvairus bei permainingas, visada pilnas potyrių, jausmų, išgyvenimų.

„Neneigiame akademinių pasiekimų svarbos, bet tikime, kad jie – tik didelio ledkalnio viršūnė, kuri puikiai matoma, bet nepasiekiama be pasitikėjimo savo galiomis, didelio sėkmingų patirčių bagažo ir bendrųjų kompetencijų, – apie mokykloje puoselėjamas vertybes pasakojo direktorė. – Parinkdami ugdymo metodus, prioritetą teikiame „5P” principui: siekiame, jog ugdymas būtų per Pavyzdį, Pojūčius ir Patyrimą, kad jis būtų Prasmingas ir Paslėptas.”

„Tėkmės“ mokykla veikti pradėjo 2017 metais. Tačiau prieš tai, kaip pasakojo D. Janulienė, 2014 metais šešios šeimos, vedinos bendros idėjos ir svajonės apie darželį savo vaikams, įsteigė asociaciją „Šeimų bendrystė”. Pašnekovė teigė, jog tuomet norėjosi, kad mažieji daugiau laiko leistų lauke, sveikai maitintųsi, galėtų žaisti laisvai, kūrybingai, su natūraliais žaislais. Steigėjams buvo svarbu, kad jų vaikai gyventų pagal aiškų dienos, savaitės, metų ritmą. Kad jų kūnas, siela ir protas augtų darniai – vaikai būtų harmoningos asmenybės nuo mažiausių dienų. Tuomet buvo įkurta vaikų dienos priežiūros grupė, kurią lankė 7 vaikai. Jiems augant ir artėjant laikui į mokyklą, 2017 m. buvo nuspręsta šalia steigti ir bendruomeninę mokyklą. Šiuo metu joje veikia 1–6 klasės ir mokosi apie 50 vaikų. Iš viso šią įstaigą kartu su darželiu ir priešmokykliniu skyriumi lanko 92 ugdytiniai.

„Šiandien mes jau galime dalintis sukaupta patirtimi – mokame būti bendruomeniški, mokame įtraukti tėvelius į bendrą veiklą, mokame pasiekti gerų ugdymo rezultatų, mokame sudaryti vaikams aplinką, į kurią jie nuolat nori grįžti. Tikime, kad netolimoje ateityje tapsime mokykla, kurią norės aplankyti tiek rajono svečiai ir partneriai, tiek kolegos pedagogai – pasidalinti ir pasisemti patirties. Jau šiandien mokyklos lankymo galimybėmis domisi vis daugiau šeimų, sugrįžtančių iš emigracijos užsienyje“, – tęsė pašnekovė.

Ji pridūrė, jog darželio grupės šioje ugdymo įstaigoje yra mišrios. Nuo rugsėjo 1-osios įsikūrus Pabaiske, planuojamos trys grupės: viena 1–3 metų vaikams ir dvi – 3–6 metų. Pradinėje mokykloje veikia 4 klasės, dirba 4 mokytojai.

„Pagrindinėje mokykloje nuo rugsėjo jau turėsime vaikus iki 7 klasės imtinai. Augame kartu su vaikais“, – pasidžiaugė direktorė.

Ugdymas „Tėkmės“ mokykloje – mokamas. Šiais mokslo metais darželį lankančių vaikų tėvai už ikimokyklinį ugdymą per mėnesį mokėjo po 200 eurų, priešmokyklinį – 210 eurų, pradinį – 220 eurų, pagrindinį – 250 eurų. Taip pat yra vieno mėnesio įmokos dydžio stojamasis mokestis.

Į šią kainą įeina visos dienos mokykla, maitinimas tris kartus per dieną ir reikalingos ugdymo priemonės.

„Gali būti, jog būsime priversti mokestį šiek tiek kelti, šiuo metu vyksta skaičiavimai, tačiau svarbu pabrėžti, kad esame ne pelno siekianti bendruomeninė organizacija, todėl ugdymo mokesčio renkame tiek, kiek jo būtina, kad išgyventume. Prie to labai daug prisideda tėvai, kurių įsitraukimas ir pagalba sprendžiant kasdienius buities klausimus padeda išlaikyti palyginti žemą ugdymo mokestį“, – paaiškino D. Janulienė. Ir pridūrė, jog bendruomeninė mokykla šiek tiek skiriasi nuo privačios – kad ji gyvuotų, prisideda tėvai – ne tik sumokėdami už ugdymą, bet ir veiklomis.

Taip pat mokykla teikia ir mokamą pavėžėjimo paslaugą. Iki šiol ja naudojosi tik ukmergiškiai, tačiau nuo ateinačių mokslo metų vaikai bus pavežami ir iš Širvintų.

„Tėkmės“ mokykloje užsiėmimai vyksta laisvai ir kūrybingai.

„Mes – nedidelė įstaiga su ribota materialine baze ir be rajono vadovų palaikymo kai kuriuos siekius įgyvendinti tikrai būtų sunku. Nuoširdžiai tikime, kad bendru darbu ir pastangomis visos problemos yra išsprendžiamos. Kadangi esame ne pelno siekianti bendruomeninė mokykla (juridinis statusas – asociacija), turime galimybę Pabaisko mokyklos pastatą perimti panaudos pagrindais. Sutarties sąlygos šiuo metu derinamos. Perimsime visą mokyklos pastatą, išskyrus gaisrinę. Turime siekį – tapti lygiateise ir lygiaverte Ukmergės švietimo bendruomenės nare. Džiaugiamės nuoširdžiu bendradarbiavimu ir užsimezgusiu dialogu su rajono savivaldybės vadovais“, – kalbėjo direktorė.

Pasak jos, vasarą prasidės pastato pertvarkos ir remonto darbai, nes dalį patalpų reikės pritaikyti ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo veiklai. Taip pat naujoji mokykla yra numačiusi išplėsti lauko erdves: atsiras sūpynių, smėlio dėžių, pavėsinių ir pan.

Nevyriausybinės mokyklos įsikūrimu Ukmergės rajone džiaugiasi ir rajono savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Vaidotas Kalinas.

Duris atvers tarptautinė australietiško modelio Guliverio akademija

Savo mokyklos padalinį nuo rugsėjo 1-osios Ukmergės rajone atidaryti planuoja ir Vilniuje iki šiol veikusi Guliverio akademija. V. Kalinas tikisi, kad šios įstaigos įsikūrimas suteiks galimybę Ukmergės regione gyvenantiems mokiniams pasirinkti tarptautinį išsilavinimą, pradedant nuo 1–6 klasių šiais metais ir augant iki 1–12 klasių vėlesniais metais. Šią savaitę jau vyko šios mokyk-los atstovų pirmasis susitikimas su ukmergiškiais. Pokalbio metu Guliverio akademijos direktoriai – Australijos pedagogas Stephen Lee ir psichologė Rūta Valatkevičiūtė Gustainienė papasakojo apie šios mokyklos privalumus.

Guliverio akademijoje ugdomos australų ir lietuvių tradicijos bei vertybės.

Naudojant šiuolaikinės pedagogikos metodus, mokykloje puoselėjama Dariaus ir Girėno bei keliautojų, atradusių Australijos kontinentą, dvasia. Mokymosi procesas akademijoje sumodeliuotas taip, kad vaikams būtų smagu mokytis, tyrinėti, eksperimentuoti, rizikuoti ir plėsti pažinimo ribas.

Pasak šios mokyklos įkūrėjų, mokymosi turinio pagrindą sudaro lietuviška programa, o mokymo stilius ir dienos mokykloje organizavimas yra australietiški. Svarbiausias dalykas, kad mokytojai pamokas veda dviem – lietuvių ir anglų – kalbomis. Išsilavinimas, įgytas dviem kalbomis, padeda mokiniams geriau suprasti savąją, lietuvišką, kultūrą ir įsitraukti į jos išsaugojimą bei puoselėjimą, tuo pačiu jis ugdo kompetencijas ir pasitikėjimą, reikalingą tampant Europos Sąjungos piliečiais, gebančiais laisvai bendrauti, gyventi bei dirbti globaliame pasaulyje.

Iki šiol Guliverio akademija veikė Vilniuje, tačiau daugėjant vaikų esamas pastatas taip pat tapo per mažas, todėl imta dairytis kitų patalpų. Kadangi tai – tarptautinė mokykla, ji gali veikti ne tik Vilniuje. Ukmergė patraukli ir strateginiu, ir geografiniu požiūriu.

Įstaigos internetiniame puslapyje skelbiama, jog mokslas šioje mokykloje per metus tėvams atsieina 4 150 eurų.

„Tėkmės“ mokyklos nuotraukos

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Pabaiskietis :
    Sokom, linksminomes, gerai jautemes, atejo laikas egzaminam- atsilikom....
  • Pabaiskietis :
    Tekmes mokyklos rezultatus pamatysime po 5 metu, kaip vaikai baige 12 kl ar istos mokintis kazkur i nemokamas vietas? Ar baigs prastais pazymiais ir bus atsilike, cia Pabaiske taip pat bus ankšta " Tekmes mokyklai" nes ji nepritaikita nei daržeminukam, nei priešmokyklinukam, o ten visus patalpinti nori, Pabaisko mokykla pritaikita buvo nuo 1 iki 12 kl, matete koks šios mokyklos stadionas apdriskęs? Neišaugins geru sportininku ši mokykla su tokiu apleistu stadionu. Idomu kaip vaikai isilies i Universitetus ir kolegijas iš tokių mokyklų, ar pamatysime juos per LRT " Lietuvos tukstanmečio vaikai" nes ten iš geriausiu mokyklų visi papuola, vat idomu ar nebus sugadinta šita eksperimentine karta su tokiom vertybėm?
  • Cirkas uz dyka :
    Dziaugiasi Ukmerges svietimo skyriaus vedejas, kuris iniciavo mustynes. Tai 1. 2 tai apie ka rasoma nera mokyklos, tai yra alternatyva mokykloms, kuriu ugdymo rezultata pamatysime netrukus. 3 australas kuris su privacia mokykla nesugeba issilaikyti Vilniuje ateina i Ukmerge! Anekdotas :)

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas