Aktualijos, Naujausi

Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje kalbėta aktualiais klausimais

Daiva ZIMBLIENĖ

Rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja

Vasario 23 dieną sušauktame rajono savivaldybės Ekstremalių situacijų komisijos posėdyje aptarti pastaruoju metu visiems aktualūs klausimai: pavasarinis polaidis, galimų karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimas, savivaldybės institucijų ir įstaigų, ūkio subjektų bei kitų įstaigų pasirengimas reaguoti į ekstremaliąsias situacijas, COVID-19 ligos situacija Ukmergės rajone, paukščių ir gyvūnų užkrečiamos ligos pasaulyje ir Lietuvoje bei kt. Posėdis vyko per nuotolį.

Rajono savivaldybės administ-racijos vyresnysis specialistas civilinei saugai ir mobilizacijai Valdas Rabazauskas apžvelgė situaciją, susijusią su pavasariniu polaidžiu rajone. Šis reiškinys, pasak jo, statistiškai trunka nuo 10 iki 16 dienų ir priklauso nuo susikaupusių sniego atsargų kiekio, oro temperatūros bei sąlygų. Kaip ir kasmet, visose šalies upėse pakyla vandens lygis – vienose daugiau, kitose mažiau.

Ukmergėje, pasak specialisto, maksimalus (iki 3,9 metrų) ar stichinis (iki 4 metrų) vandens lygis Šventojoje ties Ukmerge pastarosiomis dienomis nebuvo pasiektas. Vasario 19-23 d. jis siekė 2,8 m. ir kas parą pakyla po keletą centimetrų.

„Tikimės, kad daugiau gausių kritulių nesulauksime ir ekstremalios situacijos dėl potvynio išvengsime“, – teigė V. Rabazauskas.

Aukščiausias vandens lygis Šventojoje ties Ukmerge stebėtas per 2010 metų pavasario potvynį, kuomet buvo pakilęs iki 3,9 m. Vandens lygis Šventojoje ties Ukmerge sparčiai ėmė kilti šių metų sausio 3 dieną. Per kelias dienas jis buvo pakilęs 1,11 m ir sausio 6-ąją siekė 1,93 m. Šį potvynį sukėlė lietus ir sniego tirpsmas.

V. Rabazauskas patikino, jog tirpstant sniegui ir esant potvynio galimybei kyla pavojus, kad kartu su vandeniu į šulinius iš dirvožemio pateks žmogaus sveikatai kenksmingos medžiagos ir mikroorganizmai.

Savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas palietė galimo karo pabėgėlių iš Ukrainos priėmimo temą. Diskutuota, kiek savivaldybė turi tam tinkamų vietų. Nuspręsta, kad trumpam laikui karo pabėgėlius galima būtų apgyvendinti buvusiame Rečionių universaliame daugiafunkciame centre, Veprių stovyklavietėje arba Siesikų gimnazijos bendrabutyje.

„O vėliau, su valstybės pagalba, ieškotume kitų išeičių. Dabar juk nežinome nei galimų pabėgėlių skaičiaus, nei apskritai ar jų bus. Bet apsidrausti ir pasiruošti tokiam galimam iššūkiui turime“, – sakė D. Varnas.

V. Rabazauskas konstatavo, kad 2021 metais Ukmergės įmonės laikėsi civilinės saugos teisės aktų, vykdė visus nurodymus. Jų pasirengimą reaguoti į ekstremaliąsias situacijas rajono savivaldybės administracijos direktorius D. Varnas kasmet atliekamo vertinimo metu įvertino gerai arba labai gerai – nuo 75 iki 100 proc. Iš 30 savivaldybės teritorijoje esančių institucijų ir įstaigų, ūkio subjektų bei kitų įstaigų aukščiausiu kriterijų vertinimo balu įvertintos: UAB „Ukmergės vandenys“, UAB „Ukmergės šiluma“, UAB „Umega Group Hennordic“ padalinys, UAB „Systemair“, UAB „Aukmergės baldai“, Ukmergės kraštotyros muziejus, Ukmergės pirminės sveikatos priežiūros centras, Ukmergės ligoninė, Antano Smetonos gimnazija, „Šilo“ progimnazija ir Senamiesčio progimnazija.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Vilniaus departamento Visuomenės sveikatos saugos skyriaus vyriausioji specialistė, laikinai vykdanti Ukmergės skyriaus vedėjo funkcijas Kotryna Žigaitė apžvelgė COVID-19 statistiką ir pasidžiaugė, kad pandemija rajone pamažu slūgsta, naujų susirgimo atvejų skaičius mažėja.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Vilniaus departamento Ukmergės skyriaus vedėjas–valstybinis veterinarijos inspektorius Ričardas Gleiznys informavo, kad Prancūzijoje, ypač šios šalies pietuose, taip pat Lenkijoje fiksuojami dideli paukščių gripo protrūkiai. Pasak jo, paukščių gripas niekur nesitraukia, o tik intensyvėja ir pamažu slenka iki mūsų. O afrikinis kiaulių maras, pažymėjo R. Gleiznys, atvirkščiai – galima sakyti, kad jau „išsikvėpė“.

„Dėl paukščių gripo grėsmės paukščių migracijos laikotarpiu visiems vištų augintojams rekomenduojame nepaleisti savo augintinių laisvai visur vaikščioti, o laikyti juos voljeruose, pageidautina uždengtuose“, – teigė R. Gleiznys.

„Labai raginu gyventojus nedelsti ir kuo greičiau paženklinti bei vakcinuoti savo auginamus gyvūnus. O tuos, kurie užsiima gyvūnų veisimu, atvykti į VMVT ir užregistruoti šią veiklą. Kad paskui neiškiltų problemų norint savo gyvūnus realizuoti – parduoti, dovanoti ir pan. Skelbimus interneto erdvėje stebi įvairių organizacijų atstovai ir, kilus menkiausiam įtarimui, VMVT rašo skundus, prašydami išaiškinti nelegalius veisėjus bei juos nubausti“, – kalbėjo Ukmergės skyriaus vedėjas.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas