Daugiausiai pagalbos gyventojams suteiks Socialinių paslaugų centras.

Aktualijos, Naujausi

Akredituotos socialinės priežiūros paslaugas teikiančios įstaigos

Nijolė STUNDŽIENĖ

 

Įsigaliojus naujoms Socialinių paslaugų įstatymo nuostatoms, siekiant kokybiškesnių paslaugų ir paprastesnio finansavimo, nuo praėjusių metų buvo pradėta teikti akredituota vaikų dienos socialinė priežiūra, o nuo 2022 metų sausio 1 dienos – ir kitos akredituotos socialinės priežiūros paslaugos. Ukmergės rajono savivaldybės administracijos direktorius savo įsakymu teisę teikti akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą 3 metų laikotarpiui suteikė šešioms nevyriausybinėms organizacijos ir vienai biudžetinei įstaigai, o teisę teikti socialinės priežiūros paslaugas – dviem biudžetinėms įstaigoms, dviem nevyriausybinėms organizacijoms ir vienai viešėjai įstaigai.

„Gimtosios žemės“ kalbinta rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėja Asta Leonavičienės sakė, kad paslaugų teikėjams keliami reikalavimai išsilavinimui ir patalpoms, kuriose bus teikiama akredituota socialinė priežiūra. Įstaigos turėjo kreiptis į savivaldybę ir akredituoti pageidaujamas teikti socialinės priežiūros paslaugas.

Pasak A. Leonavičienės, Vaikų dienos centrai buvo pirmieji, kurie pradėjo teikti akredituotas socialinės priežiūros paslaugas. Jos finansuojamos iš savivaldybių ir valstybės biudžetų.

Rajone buvo akredituotos šešios įstaigos (5 nevyriausybinės ir 1 savivaldybės biudžetinė įstaiga), kurios praėjusiais metais teikė akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą 126 vaikams. Keturios įstaigos veikė kaimo vietovėse ir dvi – mieste.

Rajono savivaldybės administracijos direktorius savo įsakymu teisę teikti akredituotą vaikų dienos socialinę priežiūrą 3 metų laikotarpiui nuo 2022-ųjų sausio suteikė: Varinės bendruomenei „Šilas“, taip pat Varinės, Deltuvos miestelio, Tulpiakiemio ir Pabaisko kaimų bendruomenėms, Ukmergės socialinių paslaugų centrui ir Ukmergės vaikų dienos centrui „Gelbėkit vaikus“. Šiemet akredituotą vaiko dienos socialinę priežiūrą gaus daugiau vaikų – 145. Varinės bendruomenė šią paslaugą teiks ne tik kaimo vietovėje, bet ir mieste, iš viso 37 asmenims. Ukmergės socialinių paslaugų centrą lankys 16 vaikų, Vaikų dienos centrą „Gelbėkit vaikus“ ir Deltuvos miestelio bendruomenės vaikų globos centrą – po 20, Tulpiakiemio miestelio bendruomenės – 30 ir Pabaisko kaimo bendruomenės – 22.

Kaip pasakojo A. Leonavičienė, Socialinės paramos skyrius vykdė ir kitų rajone teikiamų socialinės priežiūros paslaugų akreditaciją. Rajono savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu trejų metų laikotarpiui buvo akredituotos penkios įstaigos – Ukmergės socialinių paslaugų centras, Ukmergės globos centras, Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjunga, Ukmergės rajono neįgaliųjų draugija ir VšĮ „Lyderių karta“.

Ukmergės socialinių paslaugų centras teiks pagalbą į namus asmens namuose suaugusiems asmenims su negalia ir jų šeimoms; senyvo amžiaus asmenims ir jų šeimoms; socialinę riziką patiriančioms šeimoms; vaikams su negalia ir jų šeimoms; kitiems asmenims ir jų šeimoms (laikinai dėl ligos ar kitų priežasčių savarankiškumo netekusiems asmenims). Taip pat centras savo patalpose (Deltuvos g. 19) ir asmens namuose užsiims socialinių įgūdžių ugdymu, palaikymu ir (ar) atkūrimu socialinę riziką patiriantiems vaikams ir jų šeimoms; socialinę riziką patiriančioms šeimoms; iš pataisos įstaigų paleistiems asmenims, nuo kurių paleidimo iš pataisos įstaigos dienos praėjo ne daugiau nei 12 mėnesių. Socialinės paramos centras teiks laikiną apnakvindinimą (Vytauto g. 109) socialinę riziką patiriantiems suaugusiems, senyvo amžiaus, iš pataisos įstaigų paleistiems asmenims; smurtautojams. Be kita ko, centras rūpinsis socialinę riziką patiriančių suaugusių, senyvo amžiaus žmonių apgyvendinimu Nakvynės namuose (Vytauto g. 109). Taip pat teiks laikiną atokvėpį asmens namuose.

Ukmergės globos centras teiks intensyvią krizių įveikimo pagalbą (Vilniaus g. 87): vaikams, kuriems pagal Lietuvos Respublikos vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymą nustatyta laikinoji priežiūra, kitiems tos šeimos vaikams kartu su jų atstovais (atstovu) pagal įstatymą; pagalbą globėjams (rūpintojams), budintiems globotojams, įtėviams ir šeimynų dalyviams ar besirengiantiems jais tapti; vaikus globojantiems (rūpinantiems), prižiūrintiems ar įvaikinusiems asmenims; besirengiantiems tapti globėjais (rūpintojais), budinčiais globotojais, įtėviais ar šeimynų dalyviais. Taip pat Globos centras teiks naują palydėjimo paslaugą jaunuoliams, sulaukusiems pilnametystės (iki 24 metų), kuriems buvo teikta socialinė globa (rūpyba) institucijoje ar kurie gyveno socialinę riziką patiriančioje šeimoje. Ši lydėjimo paslauga, tai – visuma tarpusavyje susijusių paslaugų ir (ar) priemonių, kurios teikiamos, siekiant padėti jaunuoliams prisitaikyti prie socialinės aplinkos, ugdyti jų gebėjimus spręsti kylančias socialines ir kitas problemas, t. y. palengvinti jų socialinę integraciją bendruomenėje.

Ukmergės krašto neįgaliųjų sąjunga teiks pagalbą į namus asmens namuose: suaugusiems asmenims su negalia ir jų šeimoms; senyvo amžiaus žmonėms ir jų šeimoms; kitiems asmenims ir jų šeimoms (laikinai dėl ligos ar kitų priežasčių savarankiškumo netekusiems asmenims).

Ukmergės rajono neįgaliųjų draugija taip pat teiks pagalbą į namus asmens namuose: suaugusiems asmenims su negalia ir jų šeimoms; senyvo amžiaus asmenims ir jų šeimoms.

VšĮ „Lyderių karta“ teiks psichosocialinę pagalbą vaikams su negalia ir jų šeimoms; krizinėje situacijoje (skyrybos, darbo praradimas, artimojo netektis ir kt.) esančioms šeimoms ir jų nariams, kitiems asmenims ir jų šeimoms.

Visos akredituotos paslaugos, išskyrus palydėjimo, rajone buvo teikiamos ir anksčiau, tačiau joms nebuvo keliami tam tikri reikalavimai.

Kaip teigė A. Leonavičienė, Socialinės paramos skyrius vykdys akredituotos socialinės priežiūros kokybės kontrolę.

Pagal teisės aktus gali būti akredituojama 12 socialinės priežiūros paslaugų: vaikų dienos socialinė priežiūra, pagalba į namus; socialinių įgūdžių ugdymas, palaikymas ar atkūrimas; apgyvendinimas savarankiško gyvenimo namuose; laikinas apnakvindinimas; intensyvi krizių įveikimo pagalba; psichosocialinė pagalba; apgyvendinimas nakvynės namuose; laikinas atokvėpis; pagalba globėjams (rūpintojams), budintiems globotojams, įtėviams, šeimynų dalyviams ar besirengiantiems jais tapti; apgyvendinimas apsaugotame būste; palydėjimo paslauga jaunuoliams.

Šiuo metu rajone nėra teikiamos apgyvendinimo apsaugotame būste ir apgyvendinimo savarankiško gyvenimo namuose paslaugos, nes dėl šių paslaugų akreditavimo nesikreipė nė viena įstaiga. Tačiau, kaip teigė Socialinės paramos skyriaus vedėja, yra planų 2022 metais akredituoti ir pradėti teikti apgyvendinimo savarankiško gyvenimo namuose paslaugą.

Pasak A. Leonavičienės, socialinei priežiūrai priskiriamų paslaugų nereikėtų painioti su socialinės globos paslaugomis. Pastarosios, teikiamos socialinės globos įstaigose, dienos socialinės globos centruose ir psichologinės bei socialinės reabilitacijos įstaigose, taip pat socialinė globa asmens namuose, yra licencijuojamos Socialinių paslaugų priežiūros departamento bei turi atitikti socialinės globos normas. Socialinės priežiūros paslaugas akredituoja savivaldybės ir jos turi atitikti Akredituotos socialinės priežiūros teikimo reikalavimus.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • //// :
    leonaviciene, tai kiek benamiais padarei su balciuniene?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas