Ne vienerius metus dėl kraštiečio atminimui pastatyto paminklo vyksta diskusijos. AUTORĖS nuotrauka

Aktualijos, Naujausi

Griauti partizanų vadui pastatyto paminklo neskubės

Loreta EŽERSKYTĖ

Rajono savivaldybę pasiekė merui Rolandui Janickui adresuotas Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministro Gabrieliaus Landsbergio pasirašytas raštas. Jo autorius rekomenduoja iš Ukmergės miesto ribų iškelti Juozui Krikštaponiui atminti skirtą paminklinį akmenį.

Šis klausimas į viešumą pirmą kartą iškeltas bene 2015-ųjų liepą, kai kelios visuomeninės organizacijos Ukmergėje surengė pilietinę akciją. Nuo to laiko rajono vadovus pasiekė ne vienas toks „rekomendacinio pobūdžio“ raštas. Tačiau Vyčio apygardos partizanų vadui J. Krikštaponiui atminti pastatytas paminklas tebestovi.

 

Paminklas kelia diskusijas

„Kreipiuosi į jus dėl Ukmergėje esančio paminklinio akmens, skirto Juozui Krikštaponiui, kuris kelia diskusijas Lietuvos visuomenėje ir tarptautinėje bendruomenėje. Neneigiant J. Krikštaponio, kaip Lietuvos laisvės kovotojo priešinantis SSSR okupacijai, nuopelnų, autoritetingų Lietuvos ir tarptautinių istorikų tyrimai pateikia aiškių įrodymų, kad jis, būdamas 2-ojo Tautinio darbo apsaugos bataliono 2-osios kuopos vadu, asmeniškai prisidėjo prie nacistinės Vokietijos organizuoto civilių asmenų, daugiausia žydų tautybės, žudymo. Atsižvelgiant į paminėtus faktus manytume, kad geriausias sprendimas būtų paminklinį akmenį J. Krikštaponiui atminti iškelti iš Ukmergės miesto ribų“, – teigiama užsienio reikalų ministro atsiųstame rašte.

„Tai – ne savivaldos lygmens klausimas“

Rajono savivaldybės meras R. Janickas patikino, kad paminklinio akmens iškelti neketinama. Tokią poziciją savivaldybė išdėstė ir Vyriausybės kanceliarijai adresuotame rašte.

„Tai yra valstybinio lygmens klausimas ir spręsti jį turi ne savivaldybė, o Vyriausybė ir Seimas. Šiuo atveju nepakanka rekomendacijų – būtinas teisinis įvertinimas. J. Krikštaponiui yra skirti valstybiniai apdovanojimai, jam 1997 metais suteiktas Kario savanorio teisinis statusas. Jie nėra atimti. Prokuratūra yra pareiškusi, kad nėra pakankamai įrodymų dėl mūsų kraštiečio galimo dalyvavimo holokauste. Nuomonių yra įvairių. Savivalda negali imtis teisėjo vaidmens. Gyvename teisinėje valstybėje ir negalime daryti to, kas mums nėra deleguota. Kita vertus, šiandieniniame gyvenime pakanka įvairių įtampų. Jei vietos valdžia imtųsi griauti partizanams pastatytus paminklus, tik sukiršintume žmones…“ – situaciją komentavo meras.

Akmuo buvo pastatytas už surinktas lėšas

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos Ukmergės filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė teigė, kad merą pasiekęs raštas šios visuomeninės organizacijos nariams – tremtiniams ir politiniams kaliniams – sukėlė nerimą.

„Mes vieningai pasisakome prieš paminklinio akmens, kuriuo įamžintas pirmojo Vyčio apygardos partizanų vado atminimas, iškėlimą. Mums skaudu, kad kėsinamasi į paminklą, kuris 1996 metais buvo pastatytas už įvairių organizacijų, pavienių žmonių, tarp jų ir mūsų kraštiečio monsinjoro Alfonso Svarinsko, paaukotas lėšas“, – sakė pirmininkė.

Paminklo pašventinimo metu linkėta, kad pro jį eidami partizanų vado atminimui kiekvienas vyras nukeltų kepurę, o moteris sukalbėtų maldelę.

1912 metais Užulėnio kaime gimęs kapitonas J. Krikštaponis, prezidento Antano Smetonos sesers sūnus, vadovavo Vyčio apygardos partizanams. 1945 metų sausį Lėno miške įsikūrusį štabą apsupo NKVD pajėgos. Vadas ir dar 18 vyrų žuvo. 1996 metais partizanų žūties vietoje buvo pastatytas medinis kryžius. Tais pačiais metais kapitono J. Krikštaponio vardu pavadinta aikštė Ukmergėje, apygardos vado atminimui joje spalį atidengtas paminklinis akmuo.

Surengta pilietinė akcija

Kalbos, kad reikėtų panaikinti ginkluoto pasipriešinimo sovietų okupacijai kovoje žuvusio Lietuvos partizanų Vyčio apygardos vado J. Krikštaponio atminimo ženklus – atimti Kario savanorio statusą, iškelti Ukmergėje jam pastatytą paminklą, kovotoją pasmerkti kaip nacistinį karo nusikaltėlį, pasigirdo 2014 metais. Pirmieji apie mažai žinomus J. Krikštaponio gyvenimo faktus, kurie neva surinkti iš archyvinių dokumentų, publikacijų, neskelbtų šaltinių, prabilo asociacijos „Lietuva be nacizmo“ nariai. Jie kreipėsi į savivaldybę, reikalaudami pervardinti J. Krikštaponio aikštę ir nugriauti partizanui skirtą paminklą.

2015-ųjų liepą Ukmergėje, prie J. Krikštaponio paminklo, surengtos pilietinės akcijos metu buvo teigiama, kad tautos didvyriu vadinamas J. Krikštaponis buvęs vienas iš dabar jau išaiškintų budelių – neva jis žudęs, mušęs nekaltus žmones, dalyvavęs masinėse žudynėse Lietuvoje ir Baltarusijoje. Tai, kad Ukmergėje stovi paminklas J. Krikštaponiui, jo vardas suteiktas aikštei, pavadinta „pasityčiojimu iš Ukmergės, kuri yra vienas seniausių Lietuvos miestų, taip pat pasityčiojimu iš aukų artimųjų“.

Vyko ilgas susirašinėjimas

2014-iais rajono savivaldybė kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą ir Lietuvos istorijos institutą su prašymu suteikti profesionalias rekomendacijas dėl J. Krikštaponio vaidmens Lietuvos istorijoje ir istorinės atminties išsaugojimo mūsų krašte.

Lietuvos istorijos institutas išsakė nuomonę, kad tai turėtų būti sprendžiama vyriausybiniu lygiu, kadangi tai – istorinės politikos klausimas, ir sprendimą dėl jo vaidmens Lietuvos istorijoje turi priimti Vyriausybė.

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atsakyme buvo teigiama, jog faktų patvirtinimui ar paneigimui būtina ieškoti kitų šaltinių – archyvinių dokumentų, saugomų Baltarusijos, Vokietijos ar kitų šalių archyvuose. Taip pat svarstyta, kad galutinę išvadą dėl J. Krikštaponio galimai nusikalstamos veiklos turėtų priimti teismas. Be to, užsiminta, jog centras tęsia holokausto Lietuvoje tyrimus, todėl atsiradus naujiems faktams įsipareigojo savivaldybę informuoti papildomai.

2015-ųjų pabaigoje savivaldybės meras R. Janickas papildomai kreipėsi į Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą ir išreiškė nuomonę, kad turėtų būti atliktas J. Krikštaponio veiklos teisinis įvertinimas. Tai galėtų atlikti tik teismas, tačiau prokurorai tikina neturintys tam pagrindo: byla anksčiau jam iškelta nebuvo, pradėti naują mirusiam žmogui draudžia įstatymai.

Susirašinėjimas vyko ne vienerius metus, tačiau iki šiol aiškumo nėra ir taško šioje istorijoje, matyt, dėti dar negalima.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • trenerisVytenis :
    Juozas KRIKŠTAPONIS Ukmergės RESTORANE SUSIMUŠĖ SU ŽYDŠAUDŽIAIS apie 1941 m. rugsėjo pabaigą, todėl GESTAP-o buvo suimtas ir kalinams kelis mėnesius Kauno kalėjime. Tai patvirtina LCVA ir Ypatingajhame archyve esantys dokumentai, kuriuos paviešinau. Juos galite pamatyti mano Facebook-o paskyroje "Vytenis Aleksandraitis" ir ten surasti nuorodas į mano studijas, nes čia jų teikti negaliu - neleidžia nustatymai.
  • trenerisVytenis :
    Ukmergės restorane Juozas KRIKŠTAPONIS SUSIMUŠĖ, atrodo, SU ŽYDŠAUDŽIAIS apie 1941 m. rusėjo pabaigą ir todėl GESTAP-o buvo suimtas. Todėl jis jokioje Baltarusijoje nebuvo - tai patvirtina LCVA archyvo dokumentai, kuriuos būtina kruopsčiau išstudijuoti. Juos aš pateikiau visuomenei. Be to, jis kaltinamas karo belaisvių žudymu, kurio 1941 m. spalio viduryje būti negalėjo, nes vykdyta Holokaustą NKVD-istai pavertė "karo belaisvių žudymu", kuris vyko liepos mėnesyje ir kitoje vietoje. Be to "liudininkai" ir teisiamieji privalėjo meluoti - išgalvoti J. Krikštaponiui "kaltę", nes jis buvo miręs-žuvęs ir todėl, kad reikėjo nuo teisinio persekiojimo apsaugoti Nikodemą REIKALĄ, kuris nuo spalio mėnesio 1941 m. tapo kuopos vadu, pakeitęs kalėjime atsidūrusį J. Krikštaponį ir vadovavo žudynėms, o po to JAV gyveno. Apie visą tai rašau studiją ČIA - http://kazlusporto.puslapiai.lt/istorija/krikstapon/index-geguzes-8-tai.htm
  • atsakymai :
    Yra genocido ir rezistencijos centro pazyma, yra dokumentai , atliktas tyrimas. Vokietija seniai atsiprase, sumokejo ir t.,t.Cia parodo rajono valdzios poziuri- vietoj skaidrumo, siekio issiaiskinti, kysa kaip struciai galvas i smeli.
  • Amber :
    Reikia rimtų įrodymų,o ne kažkiokių apsišaukėlių pletkais tikėti.Holokaustas baisus nusikaltimas,bet nukelti paminklo dėl to,kad kažkas kažką pasakė,nesąmonė.
  • Taip :
    Is pradziu turistai vaisinami zydu nacionaliniaia patiekalais restorane, o po nusifotografuoja prie paminklo Krikstoponiui
  • salom :
    Zydai aplenkia tokius miestus, kuriuose vykdytos zudynes. Jokio turizmo , jokiu kelioniu. jie tokius miestus vadina mirusiais, Mirusiais jiems. Todel zydu turistu Lietuvoje nera..Zydu gyvenimas Ukmergeje mire 1941 metais. Ir nereikia daryti is zydu paveldo verslo. Zydai cia atvaziuoja aplankyti tik pivonijos sile esancios kapavietes.
  • ///// :
    Ukmerges getas, kur jokie iststymai negalioja!
  • Laive :
    Vietoj zydo Meskupo paminklo pastate paminkla zydu saudytojui. Laisva Lietuva....
  • Saunuoliui :
    Tai gal zydu isvis niekas nesaude?
  • Jurka :
    Teisingai, Ukmergei niekas nevadovaus! Savus istatymus leidzia, Konstitucija savo turi! Laikas apie autonomija pagalvoti, savus pinigus isleisti ! Biudzeta savo tureti! Savi teisejai, policija!
  • Cha :
    Meras teisingai pakomentavo :)
  • savas :
    kas yra tas anukas kadf viskam vadovauja snarglys kazkoks su uzsienio reikalais pridirbo Lietuvai dar i savivaldybes lenda
  • Šaunuoliai! :
    Kad neskubate vykdyti nurodymo. Apie kiekvieną partizaną SSSR buvo sukūrusi tą pačią istoriją – šaudė žydus. Gaila, kad šitas melas veikia ir šios dienos liberalus.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas