Kraštotyrinio darbo „Ką pasakoja Želvos medinės skulptūros?“ kūrybinė grupė su Želvos girininku G. Povyliumi prie skulptūros „Miško dvasia“.

„Pilietiškumas - valstybės ir asmeninės gerovės garantas“, Kultūra, Naujausi

Želviškius sėkmė lydėjo net trijuose konkursuose

Praėjusį pavasarį ir rudenį visi gyvenome kiek neįprastu ritmu, tačiau tai Želvos gimnazijos bendruomenei nebuvo kliūtis nuveikti daug svarbių ir prasmingų darbų.

Lapkritį paskelbta, kad Želvos gimnazijos muziejaus, kuriam vadovauja Zita Kriaučiūnienė, įvairi, įdomi, prasminga veikla šalies mokyklų muziejų apžiūros konkurse ir vėl įvertinta pirmąja vieta. Iš viso šiame konkurse dalyvavo 80-ies Lietuvos ugdymo įstaigų muziejai. O ši veikla – tai ir edukacinės programos moksleiviams, ir leidinių apie Želvos kraštą rengimas, ir pilietinių akcijų organizavimas, ir ryšiai su ne vienoje pasaulio šalyje gyvenančiais Želvos litvakų artimaisiais, ir bendri projektai su vietos bend-ruomene bei kiti darbai.

Želvos gimnazijos muziejaus vadovė Z. Kriaučiūnienė ir jos dukra mokytoja R. Povylienė, muziejaus ir Želvos bendruomenės vykdomų projektų bei leidinių bendraautorė.

Džiugi žinia pasiekė ir Želvos gimnazijos 6 klasės mokinį Liudviką Povylių – jo rengtas darbas „Mano senelių sodybos žodynas“, skirtas Lietuvių kalbos instituto organizuotam konkursui „Mano žodynas“, 5–8 klasių mokinių grupėje taip pat įvertintas pirmąja vieta. Liudvikas užrašė 121 žodį iš savo senelių sodybos aplinkos, paaiškino jų reikšmes, o žodyną dar ir iliustravo piešinėliais. Šiame darbelyje – įvairių ūkio įrankių, priemonių, vietų, augalų pavadinimai bei jų reikšmės. Moksleivį, rengusį šį darbą, konsultavo jo močiutė, muziejaus vadovė Z. Kriaučiūnienė. Tai pirmas toks šeštoko rengtas darbelis, bet, kaip teigia pats jo autorius, ne paskutinis, nes rašyti savo senelių sodybos žodyną buvo išties įdomu.

„Mano senelių sodybos žodyno“ sudarytojas L. Povylius su gautu apdovanojimu.

Visai neseniai geros naujienos sulaukė ir Želvos gimnazijos 6 klasės moksleivių kūrybinė grupė – Gabrielė Žūtautaitė, Elžbieta Tamsevičiūtė, L. Povylius, Gintaras Nakutis – bei jos vadovė mokytoja Rasa Povylienė. Šalies mokinių kraštotyrinių-kūrybinių projektų konkurse ,,Tautos dvasios beieškant“ minėtų mokinių parengtam darbui „Ką pasakoja Želvos medinės skulptūros?“ skirta taip pat pirmoji vieta. Šeštokai, konsultuojami lietuvių kalbos mokytojos, bendraudami su Želvos girininkijos girininku, bendruomenės pirmininku Gintautu Povyliumi, muziejaus vadove Z. Kriaučiūniene ir Želvos šv. Ignaco Lojolos bažnyčios klebonu Petru Avižieniu, sužinojo net 14-os Želvos miestelyje (girininkijos, gimnazijos, bažnyčios teritorijose bei miestelio centre) stovinčių medžio skulptūrų atsiradimo istorijas, pašnekovų pasakojimus nufilmavo, užrašė ir dar savaip interpretavo. Be to, šalia pateikė pačių pieštą lankytinų Želvos miestelio skulptūrų žemėlapį (jo autorius – L. Povylius).

„Dar niekas iki šiol tokio darbo Želvoje nebuvo atlikęs – taigi, toks mokinių domėjimasis vietos meno kūriniais išties prasmingas. Sužinotos ir visiems viešose vietose matomų, ir kiek toliau nuo žmonių akių esančių medžio skulptūrų atsiradimo istorijos: „Meškos ir meškiukų“, „Miško dvasios“, ,,Žirgų“, „Piemenėlio“, „Pumpurų“, „Tūkstantmečio kryžiaus“, „Gailestingumo kryžiaus“ ir kitų meno kūrinių, sukurtų žinomų menininkų, skulptorių Ksenijos Jaroševaitės, Rimanato Zinkevičiaus, Valento Butkaus, Vaido Ramoškos bei kitų. Šį mokinių parengtą darbą karantinui pasibaigus galima bus rasti Želvos gimnazijos muziejuje“, – pasakojo R. Povylienė.

Kaip teigė pedagogė, nors dirbama ne dėl apdovanojimų ar prizinių vietų – įdomus, prasmingas pats veikos procesas, vis tik smagu būti pastebėtam: „Taip pat tokiu būdu rūpi atkreipti kitų dėmesį, kuo įdomus tavo gimtasis kraštas, ką patrauklaus, unikalaus, išskirtinio čia galima rasti. O kai šiais dalykais domisi jaunosios kartos atstovai, moksleiviai, tuomet dar prasmingiau.“

„G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas