Asociatyvi nuotrauka.

Nuomonių telefonas

Senoliams ir vienišiems žmonėms pagalbą teikia ir „Sidabrinė linija“

Nijolė STUNDŽIENĖ

Į redakciją skambinusi laikraščio skaitytoja kalbėjo apie vienišus žmones, senukus. Pasak moters, siaučiant koronavirusui jie ypač pažeidžiami. „Tie, kurie neturi vaikų, juos lanko socialiniai darbuotojai, bet yra tokių, kurie nors ir turi artimųjų, karantino laikotarpiu nesijaučia saugūs. Vaikai, globėjai bijo pas juos užeiti dėl galimo užkrato, todėl žmonės lieka be pagalbos. Gal senukus kausto baimė, gal jie serga? Kas tokiais asmenimis turėtų pasirūpinti? Gal seniūnijų atstovai galėtų sudaryti tokių žmonių sąrašus, jiems kartais paskambinti, pasiteirauti, kaip šie jaučiasi, ko jiems trūksta. Gal jie net neturi maisto? Be to, girdėjau, kad šiomis dienomis keli senoliai Ukmergėje buvo rasti namuose mirę…“ – savo mintimis dalijosi moteris.

Kaip informavo rajono savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė Daiva Zimblienė, apie tai šią savaitę jau kalbėta su seniūnais, Nestacionarių socialinių paslaugų centro ir savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vadovais. Kovo 19-ąją savivaldybės administracijos direktorius Darius Varnas pasirašė įsakymą „Dėl socialinių paslaugų organizavimo karantino laikotarpiu“. Juo vadovaujantis, Ukmergės nestacionarių socialinių paslaugų centro direktorius įpareigotas pagal poreikį organizuoti socialinę pagalbą vienišų, neįgalių, senyvo amžiaus asmenų aprūpinimą maisto produktais bei kitomis būtiniausiomis priemonėmis, kai dėl jų ar jų šeimos narių karantinavimo bei kitų objektyvių priežasčių to padaryti jie patys negali. Taip pat užtikrinti žmonių su negalia, kurių šeimos nariai dėl savo darbo specifikos ekstremalios situacijos metu negali jais pasirūpinti, priežiūrą įstaigoje, jeigu tokia priežiūra neįmanoma namuose. Neįgalieji ir turintys teisę į pavėžėjimo paslaugą specialiuoju transportu bus vežami tik esant būtinybei nuvykti į gydymo įstaigą. Kaimiškose gyvenvietėse už tai bus atsakingi seniūnijų seniūnai.

Pasak D. Zimblienės, viskas bus vykdoma pagal numatytą planą. Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vyr. specialistė taip pat patikino, kad rajone jokie senukai nėra mirę iš bado ar dėl panašios problemos.

Tai patvirtino ir Vilniaus apskrities VPK Komunikacijos poskyrio specialistė Asta Krogertienė. Pasak jos, šią savaitę policijai buvo pranešta apie du namuose rastus mirusius senolius, tačiau jų mirties priežastis susijusi su sveikatos problemomis.

Šią savaitę internetinėje žinia-sklaidoje paviešinta informacija apie „Sidabrinę liniją“, kuria naudotis kviečiami senoliai, stokojantys dėmesio. Skambinti nemokamu numeriu 8 800 80 020 galima darbo dienomis, nuo 8 iki 20 valandos. Su vyresnio amžiaus žmonėmis įvairiomis temomis bendrauja linijos darbuotojai ir savanoriai. „Sidabrinę liniją“ 2016 metais įkūrė ir jos veiklą administruoja M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas, kurio misija – padėti tiems, kurie negali savimi pasirūpinti patys.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas