Aktualijos, Naujausi

Ligonių maitinimas patikėtas privačiai įmonei

Nijolė STUNDŽIENĖ

Nuo lapkričio Ukmergės ligoninė savo valgyklą išnuomojo ir pacientų maitinimą perleido privatininkams. Bemaž 200 gydymo įstaigos stacionaro ligonių kasdien maistą tiekia Kretingoje registruota viešoji įstaiga „Bruneros“. Taip pat šį mėnesį įsigaliojo nauji reikalavimai, taikomi visų šalies ligoninių pacientų maitinimui.

VšĮ Ukmergės ligoninė iki šiol ligonius maitino savo jėgomis – maistą gamino pastato rūsyje esančioje valgykloje. Dar gegužę „Gimtosios žemės“ kalbintas Ukmergės ligoninės vyriausiasis gydytojas Rimvydas Civilka sakė, jog turima virtuvės įranga paseno, nusidėvėjo – ji prieš 12 metų labdaros būdu buvo gauta iš Vokietijos. Nors nusiskundimų dėl patiekalų kokybės nesulaukta, tačiau virtuvės atnaujinimas ligoninei būtų per brangi investicija.

Pasak R. Civilkos, investuoti į orkaites, konvekcines krosnis, maisto išvežiojimo vežimėlius, mėsmales, kitus pramoninius įrenginius būtų netikslinga, geriau šiuos pinigus panaudoti naujiems echoskopams, kitoms medicininėms reikmėms. Be to, ligonių maitinimas reikalavo daugybės darbo – maisto produktų pirkimas buvo vykdomas per organizuojamus viešuosius konkursus, papildomų rūpesčių turėjo ir buhalterija.

Todėl gydymo įstaiga kreipėsi į steigėją – rajono savivaldybę, prašydami leisti išnuomoti valgyklos patalpas ir iš nuomininkų pirkti maitinimo paslaugą. Savivaldybės taryba tam pritarė.

Pagrindinis reikalavimas, kuris buvo numatytas maitinimo paslaugų teikimo pirkimo sąlygose – maistas turi būti gaminamas vietoje, ligoninės valgykloje. Ji paslaugų teikėjui, sudariusiam maitinimo paslaugų sutartį, kartu su įranga ir inventoriumi turėjo būti išnuomota ne konkurso tvarka.

Buvo tikimasi, kad jau iki vasaros pradžios atsiras patalpų nuomininkas, kuris perims ir maisto ruošos rūpesčius. Tačiau nuomos bei paslaugų pirkimo konkursų organizavimas, įvairių aplinkybių bei detalių derinimas užsitęsė iki lapkričio.

Ligoninės valgyklos patalpas išsinuomojo VšĮ „Bruneros“ ir po skelbto atviro konkurso su gydymo įstaigos administracija pasirašė Pacientų dietinio maitinimo paslaugos teikimo sutartį, kuri galioja iki 2022 metų liepos pabaigos. Per šį lakotarpį ligoninė privačiai įmonei už teikiamas paslaugas turės sumokėti daugiau nei 1 mln. 86 tūkst. eurų. Vieno paciento paros maitinimo įkainis siekia 4,96 Eur.

Ukmergės ligoninės vyr. gydytojas R. Civilka paaiškino, kad sutartis su VšĮ „Bruneros“ turėjo įsigalioti rugsėjo 1-ąją. Konkurso laimėtojas įsipareigojo perimti buvusius ligoninės Maisto tvarkymo skyriaus darbuotojus, tačiau kai kurie šio pasiūlymo atsisakė. Kad sklandžiai vyktų buvusių valgyklos darbuotojų atleidimas, naujų virėjų paieška, ligonių maitinimo organizavimas, sutartis buvo pratęsta dar dviem mėnesiams. Iš buvusių 16 valgyk-los darbuotojų dirbti privačioje įstaigoje pasiliko keturios maisto išvežiotojos, dvi pagalbinės darbuotojos ir technologė.

VšĮ „Bruneros“ visoje Lietuvoje teikia maitinimo paslaugas ikimokyklinio ugdymo, bendrojo ir specialiojo lavinimo įstaigoms, globos namams, neįgaliųjų ir invalidų bendrijoms, reabilitacijos ir slaugos centrams, ligoninėms, poilsio stovykloms, įvairioms įmonėms ir organizacijoms.

Šios įmonės skyriaus direktorė Vitalija Masevičienė „Gimtajai žemei“ sakė, jog kol kas esamų valgyklos patalpų rekonstruoti ar atnaujinti nesiruošiama, be to, tai ir nebuvo numatyta sutartyje.

Taip jau sutapo, kad nuo lapkričio 1-osios įsigaliojo nauji reikalavimai ligonių maitinimo organizavimui visose šalies asmens sveikatos priežiūros įstaigose. Ligoninėse gulintys pacientai savo lėkštėse jau neranda riebaluose virtų, skrudintų, džiūvėsėliuose apvoliotų ar jais pabarstytų keptų mėsos, paukštienos ir žuvies gaminių, taip pat sultinių ir padažų koncentratų bei kitų sveikatai nepalankių produktų ar iš jų pagamintų patiekalų.

Pasak V. Masevičienės, su Ukmergės ligoninės vadovybe buvo suderintas naujus maitinimui keliamus reikalavimus atitinkantis valgiaraštis.

„Patiekaluose padidintas baltymų ir sumažintas angliavandenių, riebalų kiekis. Labai ribojamas ir cukrus. Jis arbatai tiekiamas atskirai. Pacientams, atsižvelgiant į gydytojų paskirtas dietas, duodama daugiau daržovių. Jų paruošimui naudojamas tik natūralus šalto spaudimo aliejus. Numatyta kiekvieną dieną tiekti daugiau sezoninių vaisių“ – apie pasikeitimus valgiaraštyje kalbėjo skyriaus direktorė.

Ji pridūrė, jog įmonė daržoves perka iš netoli Ukmergės gyvenančio ūkininko, mėsą, pieno, duonos produktus įsigyja taip pat tik iš Lietuvos gamintojų.

V. Masevičienė pripažino, jog įsigaliojus naujiems reikalavimams valgykloje gaminamas maistas gali ne visiems patikti, bet reikia nepamiršti, kad patiekalai dabar sveikesni.

Ukmergės ligoninės administracija pasiliko sau teisę vieną kartą per ketvirtį vykdyti maisto kokybės kontrolę. Gydymo įstaigos vyriausioji slaugos administratorė Donata Rimienė patikino, kad kol kas jokių pretenzijų ar priekaištų naujiesiems maisto tiekėjams neturi.

„Lankiausi skyriuose, domėjausi, kaip maitinami ligoniai, viskas vyksta sklandžiai. Aišku, kai kurie pacientai skundėsi, kad patiekaluose trūksta druskos, pasigedo kompoto, lėkštėje per mažai sriubos… Tačiau kiti džiaugėsi, kad padaugėjo daržovių, vaisių, sotesnė vakarienė“, – pastebėjimais dalinosi D. Rimienė.

Nuotrauka iš redakcijos archyvo

Palikite komentarą apie straipsnį

  • J :
    Kazkuriam reiketu pavalgyti kokia savite tuo maistu debetikui zirniu kose kaip tik nes zirniai labai kelia cukru vakarienei kokios koses nesuprasi sudedamuju daliu 17 val ir iki ryto8val indelis kik kad ir nelabai didelis pietus tai geri bet pusfyciai ir vakariene tai nusisauk
  • Keista :
    sena įranga ligoninei netinka, o verslininkams tinka. Kažkuo kvepia
  • Ž. :
    Apie "Bruneros" teko skaityti tik blogus atsiliepimus,bet Ukmergei gerai.Apgailėtina.

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas