Posėdyje padėkos žodžių sulaukė tuometinis meras A. Kopūstas, kuris perimant išnuomotą šilumos ūkį savivaldybei laikėsi tvirtos pozicijos.

Aktualijos, Naujausi

Vienbalsiai pritarta buvusiam šilumos ūkio nuomininkui sumokėti kompensaciją

Loreta EŽERSKYTĖ

Kaip jau laikraštyje esame rašę, spalio 15 dieną Lietuvos Aukščiausiasis Teismas priėmė galutinę ir neskundžiamą nutartį, kuria iš Ukmergės rajono savivaldybės ir UAB „Ukmergės šiluma“ priteisė sumokėti kompensaciją buvusiai šilumos ūkio nuomininkei UAB „Miesto energija“. Bendra suma su palūkanomis ir bylinėjimosi išlaidomis siekia apie 1 mln. 623 tūkst. Eur.

Spalio 22-ąją, antradienį, vykusiame neeiliniame Savivaldybės tarybos posėdyje vieningai pritarta, kad būtų kuo skubiau vykdoma Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutartis – buvusiam šilumos ūkio nuomininkui nedelsiant kompensuoti už naujai sukurtą arba pagerintą turtą. Politikus sutelkė ir skubino žinia, jog delsiant atsiskaityti už kiekvieną dieną skaičiuojama 6 proc. palūkanų nuo priteistos sumos.

Diskusijų nekilo

Į neeilinį, devintą, šios kadencijos Savivaldybės tarybos posėdį atvyko 22 nariai. Dėl pateisinamų priežasčių nedalyvavo Stasys Jackūnas, Valdas Kersnauskas ir Arūnas Civilka. Posėdžio darbotvarkėje buvo siūloma svarstyti du sprendimų projektus – „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės 2019 metų biudžeto patikslinimo“ ir „Dėl garantijos suteikimo paskolai“. Taryba tam be ginčų vienbalsiai pritarė.

Meras Rolandas Janickas trumpai apžvelgė beveik dvidešimties metų laikotarpį – tiek truko vadinamasis šilumos ūkio karas. Priminta, jog 2000 metais Savivaldybės tarybai pritarus, rajono šilumos ūkis buvo išnuomotas UAB „Energijos taupymo centras“. Kadangi buvęs nuomininkas padarė grubių pažeidimų, po dešimties metų savivaldybė nuomos sutartį vienašališkai nutraukė ir išnuomotą turtą atsiėmė. Tačiau tuomet prasidėjo turtinių ir teisinių santykių aiškinimasis teismuose.

Pasak mero, vienas ginčas buvo laimėtas 2012 m. gegužės 8 dieną, kai Lietuvos Aukščiausiasis Teismas pripažino, jog šilumos ūkio nuomos sutartis anksčiau laiko buvo nutraukta teisėtai. Tačiau buvusiam nuomininkui buvo palikta teisė reikalauti kompensacijos.

Šis ginčas taip pat truko gana ilgai. Lietuvos Aukščiausiasis Teismas galutinę ir neskundžiamą nutartį priėmė šių metų spalio 15 dieną.

R. Janickas pažymėjo, jog buvęs nuomininkas norėjo tikrai didelės kompensacijos. Tačiau ilgametė Savivaldybės tarybos ir administracijos pozicija ginant viešąjį interesą nesikeitė ir to dėka priteista gerokai mažesnė kompensacija – apie 1,6 mln. Eur. Ši suma yra proporcinga perimtam šilumos ūkio turtui.

Taip pat meras paaiškino, jog kompensaciją solidariai mokės rajono savivaldybė ir UAB „Ukmergės šiluma“. Savivaldybė apmokės palūkanas ir padengs teismo vykdymo išlaidas – tai sudaro iki 380 tūkst. Eur. UAB „Ukmergės šiluma“ tenkanti dalis – už naujai sukurtą turtą, atliktus turto pagerinimus, rezervinio kuro atsargas, karšto vandens skaitiklius ir dalį palūkanų, siekia apie 1 mln. 243 tūkst. Eur.

Atsiskaitys iš savivaldybės biudžeto lėšų

Susirinkusiai į neeilinį posėdį Savivaldybės tarybai buvo pristatytas sprendimo projektas „Dėl Ukmergės rajono savivaldybės 2019 metų biudžeto patikslinimo“. Jame siūlyta padidinti 80,0 tūkst. Eur rajono savivaldybės biudžeto pajamų planą – gyventojų pajamų mokestį, ir šią sumą skirti savivaldybės administracijai – Lietuvos Aukščiausiojo Teismo 2019 m. spalio 15 d. nutarties vykdymui – palūkanoms apmokėti. Taip pat siūlyta leisti minėtos nutarties vykdymui panaudoti iki 300,0 tūkst. Eur komunalinių atliekų tvarkymo išlaidoms skirtų asignavimų, šią sumą atstatant iš savivaldybės biudžeto surenkamų pajamų. Sprendimo projekte buvo numatyta atstatyti iš 2020–2021 m. surenkamų pajamų. Tačiau posėdžio metu prieita bendros nuomonės, jog minėtoji suma turėtų būti atstatyta 2020–2023 m. kasmet lygiomis dalimis. Pateiktam sprendimo projektui pritarė visi posėdyje dalyvavę Tarybos nariai.

Pritarė garantijos pratęsimui

UAB „Ukmergės šiluma“, kad galėtų užtikrinti Lietuvos Aukščiausiojo Teismo nutarties vykdymą byloje su UAB ,,Miesto energija“, 2019 m. spalio 10 d. pasirašė su AB Šiaulių banku kredito sutartį.

Kadangi naujai pasirašoma kredito sutartis ilgesniam laikotarpiui, nei buvo suteiktos garantijos 2014 m. sausio 30 d. ir 2016 m. balandžio 28 d. sprendimuose įvardintoms paskoloms, projektams ,,Gamtinių dujų pakeitimas į biokurą, įrengiant iki 6,5 MW galios biokuro katilą katilinėje Šviesos g. 17, centralizuotam šilumos tiekimui Ukmergėje“, ,,Susidėvėjusių centralizuoto šilumos tiekimo tinklų keitimas diegiant naujausias technologijas katilinės Nr. 3 aptarnavimo teritorijoje Ukmergėje“ ir ,,Šilumos trasų Anykščių g., Daukanto g. ir Veterinarijos g. remontas“ įgyvendinti, neeiliniam posėdžiui teikiamame sprendimo projekte buvo siūloma, kad ankstesniais Savivaldybės tarybos sprendimais suteiktos garantijos (625 544,02 Eur), pasibaigus garantijų galiojimui pagal ankstesnius Tarybos sprendimus, pereitų naujai pasirašytai kredito sutarčiai.

Posėdyje už tai balsavo 22 Savivaldybės tarybos nariai.

Posėdis baigėsi padėkos žodžiais

Be diskusijų patvirtinus pateiktus sprendimo projektus žodžio paprašė UAB „Ukmergės šiluma“ direktorius Vydas Paknys. Kreipdamasis į Savivaldybės tarybos narius jis padėkojo politikams už supratingumą, už vieningą ir daugelį metų nesvyravusią poziciją, taip pat už drąsą tuometiniam rajono savivaldybės merui Algirdui Kopūstui.

„O ką mes turime šiandien, praėjus dešimčiai metų, kai buvo nutraukta šilumos ūkio nuomos sutartis? Visų pirma, Ukmergės šilumos ūkį dabar valdo savivaldybė ir neturiu abejonių, jog bus kitaip. Antra – ženkliai sumažinta šilumos kaina, trečia – nuo-mininkas negavo perteklinės kompensacijos. Priteista kompensacija, nors ir sunkiai, tačiau yra pakeliama. Taip pat svarbu, kad turime sutvarkytą, modernizuotą šilumos ūkį“, – sakė vadovas.

Meras R. Janickas patikino, jog neeiliniame posėdyje priimti sprendimai leis visiškai atsiskaityti su buvusiais šilumos ūkio nuomininkais ir pabaigus šilumos ūkio karus eiti į priekį.

AUTORĖS nuotraukos

Savivaldybės tarybos narius sutelkė daugeliui gyventojų aktualus centralizuotos šilumos tiekimo klausimas.

V. Paknys politikams dėkojo už supratingumą ir vieningą poziciją.

 

Palikite komentarą apie straipsnį

  • Agne :
    Tai kad 1,6 milijono nera visa suma, nes. anksciau rase kad dar mokejo apie 700 tukst. Tai is viso sumokejo 2,3 miloijono euru verslininkmas, o dar kiek advokatams? kokia visa suma butu sazininga gyventojams zinoti?
  • Giedrius :
    Kažkur mačiau komentarą, kad būtų įdomu pamatyti skaičius, į pliusą ar į minusą čia visiems tas karas išėjo. Prisidedu ir aš, norėčiau ir aš, kad suskaičiuotų kas, kiek mum tos kompensacijos, teisiniai procesai ir tt kainavo ir kiek būtume permokėję tai nelemtai Miesto energijai.
  • Ukmerge :
    Tegu kv.tarybos narys su meru asmeniskai savo turtu atsako uz savo maxinacijas, o ne pilieciai!!! Vel skurstanciuju saskaita? O sau milijonus kraunasi!
  • Antanas :
    Viskas kaip ir gerai. Priteisė ne tokią ir didelę sumą, tačiau kodėl visas rajonas turi kentėti, dėl daugiabučių gyventojų? Juk viso rajono pinigai keliauja gelbėti šilumą. Keliai ir vėl liks netvarkyti. Kodėl negali pati šiluma susitarti su bankais ir visą sumą pasiskolinti, o ne kaulyti iš biudžeto?

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas