Asociatyvi nuotrauka.

Aktualijos

Atšaukiamas vasaros laikas

Spalio 28-ąją, naktį iš šeštadienio į sekmadienį, Lietuvoje, kaip ir visoje Europos Sąjungoje (ES), bus atšauktas vasaros laikas. 4 val. ryto laikrodžius reikės atsukti viena valanda atgal. Tai gali būti vienas paskutinių kartų, kai Lietuvoje bus persukamos laikrodžio rodyklės. Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude’as Junckeris rugsėjį skaitydamas savo metinį pranešimą paskelbė, kad laiko sukiojimo bus atsisakyta kitais metais.

Laikas dukart per metus kaitaliojamas vykdant 2001 m. priimtą privalomąją Europos Sąjungos direktyvą „Dėl sezoninio laiko taikymo“, nors pats laikrodžių reguliarus sukinėjimas daugelyje žemyno valstybių įvestas dar praėjusio amžiaus devintajame dešimtmetyje. Žiemos ir vasaros laikas įvedamas, siekiant geriau išnaudoti šviesųjį paros metą, tačiau kritikai teigia, kad laiko kaitaliojimas gali kenkti sveikatai.

Vasaros laikas kasmet įvedamas kovo pabaigoje ir atšaukiamas spalio paskutinį sekmadienį.

ES direktyvos „Dėl sezoninio laiko taikymo“ galiojimas neribojamas. Kas penkerius metus Europos Komisija įpareigota paskelbti vasaros laiko įvedimo ir atšaukimo grafiką ateinančiam penkmečiui.

Bet šiemet Lietuvos ir kelių kitų ES valstybių iniciatyva Europos Komisija pradėjo šios direktyvos atšaukimo procedūrą. Buvo paskelbta internetinė ES gyventojų apklausa, kurioje dalyvavo apie 4,6 mln. žmonių. Jos metu 84 proc. respondentų pasisakė už tai, kad laikrodžiai daugiau nebebūtų sukiojami dukart per metus.

Iki šių pabaigos arba kitų metų pradžioje laukiama galutinio visų ES valstybių vyriausybių bei Europos Parlamento apsisprendimo, ar tikrai dera pritarti šiai iniciatyvai. Jeigu direktyva bus atšaukta, 2019 metų kovą ES paskutinį kartą privalomai pasuks laikrodžius link vasaros, bet spalį kiekvienai valstybei bus leista apsispręsti – likti „amžinajame“ vasaros laike ar grįžti į savo juostinį laiką ir daugiau laikrodžių nebesukinėti.

Geografiškai penktadalis Lietuvos (vakarinė dalis) patenka į pirmąją laiko juostą, likusi šalies dalis – į antrąją laiko juostą.

G. ž.“ inform.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas