Sambūrio „Bičiuliai“ dainininkės. Kairėje – LPKTS Ukmergės filialo pirmininkė Aldona Kalesnikienė.

„Didžiausia Lietuvos kryžkelė - istorijos sūkuriuose“, Kultūra

Prisiminėme 1948-ųjų teroro akciją

Tamara REINGARDTIENĖ

Masiniai trėmimai iš Lietuvos prasidėjo 1941 metų birželį. Jie buvo tęsiami 1944-iais, Antrojo pasaulinio karo frontui nusiritus į Vakarus. Viena baisiausių teroro akcijų surengta prieš 70 metų – 1948 m. gegužės 22-23 dienomis. Šiai trėmimo operacijai buvo suteiktas gražus kodinis pavadinimas „Vesna“ („Pavasaris“). Dabar žinoma, kad tai buvo didžiausias Sovietų Sąjungos okupacinės valdžios surengtas lietuvių trėmimas į Sibirą.

Gegužės 22–23 d. iš Lietuvos rytų kryptimi išjudėjo 30 ešelonų, kuriuos sudarė 1 786 vagonai. Ataskaitose ištremtų šeimų skaičius svyruoja nuo 11 345 iki 11 502, ištremtų gyventojų skaičius – nuo 39 766 iki 39 905. Tarp ištremtųjų apie 11 tūkst. vaikų iki 15 metų, daugiau kaip 16 tūkst. moterų.

Tremtiniai buvo vežami į kelis Sibiro regionus – Krasnojarsko kraštą, Irkutsko sritį, Buriatijos-Mongolijos ASSR. Daugelis tremtinių buvo priversti dirbti miško bei medienos pramonės įmonėse. Išgyventi, priprasti prie atšiaurių vietos sąlygų, žiemos speigų, alinamo darbo galėjo toli gražu ne visi.

Iš 1948-iais ištremtų lietuvių Sibire mirė daugiau nei 5 tūkstančiai, iš jų beveik tūkstantis – vaikai.

Lietuvos politinių kalinių ir tremtinių sąjungos (LPKTS) Ukmergės filialas surengė šios tragiškos datos minėjimą. Jame dalyvavo ne tik ukmergiškiai, bet ir daug garbių svečių. Atvyko LPKTS Kauno skyriaus delegacija su pirmininku Vladu Sungaila, Anykščių filialo valdybos pirmininkė Prima Petrylienė, buvę Seimo nariai Vincė Vaidevutė Margevičienė, Donatas Jankauskas, kiti.

Išsamiai ir įdomiai istorijos faktus apie tremtinius pateikė Kraštotyros muziejaus muziejininkas Raimondas Ramanauskas. Kazimieras Arlauskas iš Vidiškių pateikė filmuotą medžiagą iš jo šeimos tremties vietų, visiems norintiems plačiau susipažinti su jo šeimos likimu dovanojo tėvo mokytojo Juozo prisiminimų knygelę „Tik vieneri metai: kai kurios gyvenimo ir tremties akimirkos“. Renginyje mintimis ir prisiminimais dalijosi 1948 m. tremtiniai. Mūsų filialo valdybos narė Danė Darulienė savo išgyvenimus ir prisiminimus perteikė vaiko akimis.

Tremtiniai Donata Šeikienė ir Antanas Mažeika buvo apdovanoti LPKTS II laipsnio žymeniu „Už nuopelnus Lietuvai“.

Susirinkusiems savo eiles skaitė Zuzana Stunžėnienė ir Margarita Adomavičienė. Tremtinių dainas atliko Kultūros centro mišrus choras „Tremtinys“, kuriame likę tik septyni tremtiniai, iš kurių penki – gimę tremtyje. Pilnutėlė salė ypač jautriai reagavo į choro atliekamą dainą „Tremtinio rauda“.

Po visų liūdnų prisiminimų ir dainų nuotaiką pakėlė sambūris „Bičiuliai“, savo dainomis tremtiniams linkėdami dar daug gražių pavasariškų dienų.

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas