Mokiniai lankėsi Ukmergės priešgaisrinėje gelbėjimo tarnyboje.

Jaunimas

Moksleiviai dalyvavo projekte „Dirbsiu savo mieste“

Paskutinėmis praėjusių metų dienomis baigėsi Jaunimo laisvalaikio centro (JLC) bei Vilniaus prekybos, pramonės ir amatų rūmų Ukmergės filialo vykdytas projektas „Dirbsiu savo mieste“. Jame dalyvavę Jono Basanavičiaus, Antano Smetonos, Želvos gimnazijų ir Veprių pagrindinės mokyklos vyresniųjų klasių mokiniai turėjo galimybę „pasimatuoti“ juos dominančias darbininkiškas profesijas.

Kaip papasakojo projekto koordinatorė, Jaunimo laisvalaikio centro direktorė Daiva Pranckevičienė, šio projekto tikslas buvo skatinti moksleivius išbandyti darbininkiškas profesijas vietos pramonės įmonėse bei verslininkų ir besidominčių nuosavo verslo kūrimu jaunuolių bendradarbiavimą.

„Pramonė Ukmergėje diktuoja darbininkiškų kvalifikacijų specialistų poreikį. Turime sparčiai atsigaunančią metalo, medienos apdirbimo, siuvimo pramonę, tvirtai ant kojų besistojantį paslaugų sektorių. Tačiau įmonės skundžiasi kvalifikuotų darbuotojų stygiumi, o jauni ukmergiškiai sunkiai integruojasi vietinėje darbo rinkoje“, – mintimis dalijosi projekto koordinatorė.

Pasak D. Pranckevičienės, moksleiviai spalį ir lapkritį rinkosi praktinius užsiėmimus įvairiose Ukmergės įmonėse bei įstaigose. Medienos gamybos praktikos jie įgavo UAB „Stradivarijai“, su metalo apdirbimu susipažino UAB „Ukmergės staklės“, automobilių remonto subtilybių mokėsi UAB „Aljuva“. Sukirpimo, siuvimo, gaminio apdailos praktikai jaunuolius sutiko priimti AB „Vilkma“. Dalis norinčiųjų maitinimo įstaigose – UAB „Agjogika“ bei UAB „Ecomada“ – mokėsi serviravimo, bendravimo su klientais paslapčių. Aktyviausi jaunuoliai, kurie savo karjerą planuoja viešojo administravimo sektoriuje, lankėsi rajono savivaldybės administracijos skyriuose.

Projekte dalyvavę Želvos gimnazistai ir Veprių moksleiviai nuo mokyklos iki priimančios įmonės ir atgal iki namų buvo vežiojami, taip pat dalyviai kasdien pietavo „Piliakalnio“ kavinėje.

Įgyvendinus praktines mokomąsias veiklas, projekto iniciatoriai, siekiant įvertinti pasibaigusių veiklų naudą, galimybes realiai susipažinti su profesijomis, veik-lų įtaką jų asmeninės karjeros planavimui, susitiko su dalyviais ir pateikė jiems anketas. 77 proc. dalyvių projektą vertino kaip naudingą, 58 proc. rekomenduotų jame dalyvauti bendraamžiams, 71 proc. pasisakė, jog veiklos buvo optimalios trukmės, o 28 proc. dalyvavusių moksleivių mano, jog projektas nebuvo naudingas.

„64 proc. atsakiusiųjų suprato, kokios profesijos tikrai nesirinks ateityje, kas taip pat yra projekto sėkmė. Analogiškai projekto nauda/kokybė/sėkmė vertinta pakvietus diskusijai užsiėmimams priėmusių įmonių/įstaigų atstovus. Jų nuomone, toks projektas reikalingas ir naudingas“, – pabrėžė D. Pranckevičienė.

Jos teigimu, darbdaviai turėjo galimybę su moksleiviais padiskutuoti apie darbo vietų skirtumus Ukmergėje ir didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Dalis jų akcentavo, jog ateityje pageidautų labiau motyvuotų bei teorinių žinių turinčių moksleivių. Diskutuota apie darbų saugą bei teisinius aspektus, susijusius su nepilnamečių laikinu įdarbinimu. Rekomenduota projekto dalyviams turėti skiriamuosius ženklus. Darbdavių atstovai pabrėžė, kad mokomųjų praktinių užsiėmimų trukmė galėtų būti ilgesnė: dvi dienos būtų skirtos adaptacijai ir teoriniam pasiruošimui, o dar kelios – praktinei veiklai, ir kad ji būtų tęstinė, su galimybe pamatyti realų gamybos procesą.

„Jaunimo laisvalaikio centras dėkoja visų minėtų įmonių vadovams bei darbuotojams, priėmusiems projekto dalyvius trumpai praktikai ir leidusiems jaunuoliams gyvai „pasimatuoti profesiją“. Tikimasi, kad šis projektas nors maža dalimi pagelbėjo mokiniams apsispręsti dėl jų ateities profesijos pasirinkimo, įvertinti pasirinktos specialybės privalumus ir trūkumus ar net suprasti, jog kažkurios profesijos jie tikrai nepasirinks. Tuo pačiu tai puikus būdas ir darbdaviams susipažinti su jaunimo poreikiais, galimomis jų motyvavimo priemonėmis“, – sakė Jaunimo laisvalaikio centro direktorė D. Pranckevičienė.

„G. ž.“ inform.

D. Pranckevičienės nuotrauka

 

Palikite komentarą apie straipsnį

Rekomenduojami video

Naujienos iš interneto
traffix.lt

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas

Žiūrėti kitas naujienas